1. Rik på antioksidanter
Kaffe er kanskje ikke det første du tenker på når du skal ha i deg næring, men det finnes mange godsaker for kroppen i denne svarte trylledrikken. Forskning peker på at vi får i oss så mye som 60% av antioksidantene våre fra kaffe. Antioksider er i tillegg kjent for å redusere risikoen for kreft, og flere studier peker på lavere forekomst av leverkreft blant kaffenytere. Er ikke dette en positiv effekt på kroppen, så vet ikke vi.
2. Reduserer risiko for tidlig død
Enten du tømmer innpå en liter for dagen eller nyter en diskré kopp eller to, reduserer kaffe risikoen for en tidlig død ifølge en studie publiser i Annals of Internal Magazine. Drikker du minst fire kopper, reduseres risikoen med hele 18%. Dersom du er av den forsiktige typen som nøyer deg med kun én kopp, reduseres risikoen likevel med 12%.
3. Lavere risiko for diabetes
Forskning har kommet frem til at kaffe reduserer risikoen for type 2-diabetes. Kaffe er rik på polyfenoler, et antioksidant som kan redusere inflammasjoner som type 2-diabetes. Kaffe inneholder også mye magnesium som er forbundet med lavere forekomster av type 2-diabetes. En undersøkelse fra 2009 antyder at kaffedrikkere, med inntak på tre kopper eller mer, har så mye som 40% mindre risiko for å utvikle sykdommen.
4. Bra for tarmhelsen
Sliter du med tarmene, høres det kanskje rart ut å drikke kaffe. Tross alt, det er mange som får problemer med magen om de drikker for mye kaffe. Mørkristede kaffebønner har et virkestoff som kan redusere syrenivået i magen, samtidig som en vanlig kaffekopp kan gjøre susen for alle som har treig mage.
5. Reduserer risikoen for kreft
En studie, publisert i tidsskriftet Cancer Causes & Control, påpeker at kvinner som drikker mer enn fire kopper kaffe for dagen har redusert risiko for brystkreft. Videre fant en studie, publisert i American Journal of Epidemiology, at kaffen også kan beskytte mot kreft i hals og munn.
6. Forbrenner fett
Kaffe er et populært virkemiddel for å forbrenne fett. Det skal derimot minst fire-fem kopper til for å gjøre susen, ifølge undersøkelser fra USA. Hiver du i deg litt kaffe før trening, får du dermed både økt energi og økt fettforbrenning.
7. Gjør deg glad
Aromaen, smaken og den oppkvikkende effekten bidrar til at humøret løfter seg ett hakk eller flere. Forskerne ved National Institue of Health mener at kaffe øker lykkenivået, og at fire kopper eller mer kan redusere sjansen for depresjon med 10%. Ja takk til både kaffe og lykke, mener vi.
8. God start på dagen
Noen flere som trenger en deilig kopp kaffe på morgenkvisten? Det er noe helt uimotståelig med kaffeduften og den aromatiske smaken før du skal ut og erobre verden. Skaper du deg en trivelig morgenrutine og litt egentid med en kaffekopp, gir det utvilsomt en god start på dagen.
9. Skjerper sansene
Den oppkvikkende effekten gir deg unektelig et boost, enten du forsøker å våkne, gjør deg klar til en heftig treningsøkt eller sitter opp til nesa med jobb og studier. Dessuten får du ekstra effekt av at kaffearomaen kan redusere stress; en vinn-vinn situasjon når du har mye på agendaen.
10. Sosialt
For oss nordmenn foregår mye av kaffedrikkingen i sosiale sammenheng. Ikke bare nyter vi smaken av god kaffe, vi nyter den i godt selskap. Tar du en kaffepause med en kollega, styrkes også samholdet på arbeidsplassen. Får du uventet besøk på døren, vet du alltid hva du kan by gjestene dine: nemlig en god kopp med herlig kaffe. En annen studie viste dessuten at mennesker blir mer positive med en varm kopp kaffe i hendene. Ikke rart at vi er så glade i kaffebesøk!