• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  De 10 vanligste kaffedrikkene

  Publisert av ,
  De 10 vanligste kaffedrikkene

  Liker du ikke sterk espressokaffe? Da visste du kanskje ikke at de fleste populære kaffedrikker inneholder espresso. Ja, selv den luftige cappuccinoen og den kjempesøte kaffelatten.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Espresso: En espressokaffe kan du få som enkel eller dobbel: En enkel espresso er som navnet tilsier en espresso laget med en shot espressokaffe. Og en dobbel espresso er to shots med espresso i samme kopp. Det var behovet for å skape en kjapp oppkvikker til kaffebar-gjestene, som er bakgrunnen for at den første espressomaskinen så dagens lys i 1901 i Italia.

  Ristretto: Fortsatt en ren espressodrikk: Men ristrettoen lages mye mer konsentrert enn en vanlig espressokaffe. Man bruker samme mengde espresso, men den brygges med kun halvparten mengde vann. Rett og slett ekstra sterk espresso.

  Cappuccino: En eller to shots med espresso er utgangspunktet. Men så tilfører du steamet melk: Litt som en kaffelatte i miniatyr. Italienerne drikker den ofte med mye sukker i. Du kan velge selv om du strør kakaopulver på toppen. Noen liker en miks av kakao og kanel på topp. Det er heller ingen strenge regler for hvor mye melk du skal bruke i en cappuccino.

  Macchiato: En macchiato lages med en shot espresso, men gjøres mildere med en ørliten mengde steamet melk og melkeskum på toppen. Det finnes både short og long macchiato. Forskjellen er at i en short macchiato brukes kun en shot med espresso, mens man bruker to shots med espresso som basis. Macchiato betyr «merket» eller «flekkete», og det er nettopp det kaffen er: Den har kun et lite «merke etter melk i seg».

  Cafe latte macchiato lagvis kaffe i en se gjennom glass kaffekopp. Koppen er på en trebakgrunn med kaffebønner på bordet ved siden av koppen.

  Cafe latte macchiato lagvis kaffe.

  Cortado: En cortado er en slags miks mellom italienernes caffè macchiato og franskmennenes café crème. Dette er en espresso som blandes likt med samme mengde steamet melk. Den minner litt om cappuccino, men den er mørkere i smaken. Navnet kommer av det spanske og portugiske ordet for å skjære: «Cortar».

  Caffè latte: Kaffelatte (som er den mer norske og vanlige skrivemåten) har også espressokaffe som basis. Ordet betyr kaffe med melk på italiensk. Man bruker enten en eller to shots med espresso, men mye større mengder steamet melk. Ofte bruker man et høyt glass for å få plass til all den varme melken. Den gjøres søt med sukker eller helst smaksatt sirup.

  Caffè mocha: Mocha-kaffe beskriver egentlig alle typer kaffe som har sjokolade i seg. Men vanligvis har en mocha espressokaffe som utgangspunkt, steamet melk og sjokoladesirup (eller sjokoladepulver). Til slutt strøs litt sjokoladepulver, eller noen striper sjokoladesirup, på toppen. Egentlig ganske likt utgangspunkt som kaffe latte eller cappuccino. Den er mer lik en kaffe latte om du har større mengder melk i, og mer lik en cappuccino om du kun har mindre mengder melk i.

  Americano (long black): Fyller du kaffekoppen først rundt 2/3 full med kokende vann og heller i en shot espresso: Vips så har du en Americano. En ubekreftet forklaring på navnet Americano går tilbake til 2. verdenskrig. Soldater i Italia synes at ren espresso var for sterk kost: Derfor blandet de den med kokende vann. Kalles også long black.

  Nærbilde av to blå kopper varm latte kaffe og Americano kaffe på vintage trebord i kafé

  Kopper varm latte kaffe og Americano kaffe

  Wiener Melange (den du kjenner igjen fra kaffemaskinene): Denne kaffedrikken finner du igjen på mange kaffemaskiner, og er helt enkelt en form for cappuccino som stammer fra Østerrike. Bestod tradisjonelt av kaffe og melk, ofte med litt melkeskum på toppen. Den oppstod i Wien på 1830-tallet, og kan nå også lages sterkere med espresso – men vanligvis med en mildere kaffe som utgangspunkt.

  Frappé: En greskinspirert iskaffe med espresso, fløte, sirup og kanel. Starbucks har tatt patent på sin egen variant av frappéen, som de kaller Frappuccino. Dette er en sukker- og kaloribombe, ifølge Vektklubb, som sier at en slik kaffedrikk kan inneholde så mye som over 400 kalorier. Vil du lage dem litt sunnere og flere varianter av iskaffe, kan du finne inspirasjon til hjemmelaget iskaffe hos Godt.no. Frappé betyr egentlig en drikk som er «blandet sammen».

  Nysgjerrig på å finne ut mer om ulike kaffedrikker? Les mer i denne artikkelen i KK.

  Frappé