• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  De mest populære kaffebønnene

  Publisert av ,
  De mest populære kaffebønnene

  Du har helt sikkert en favorittkaffe, men har du noen gang tenkt over hvilke kaffebønner den er laget av? Det finnes mange slags kaffeblandinger på markedet, men bare to hovedtyper kaffebønner: arabica og robusta.

  Av disse to er det arabica som er smaksvinneren. Denne kaffebønnen regnes for å ha den beste kvaliteten og smaken, og i tillegg er den dyrest. Robusta er en mer bitter kaffevariant som er langt rimeligere.

  Nesten all kaffe – 98 % – som importeres til Norge, kommer fra arabica-planten. Arabica-bønnen har den milde, aromatiske smaken som mange nordmenn foretrekker. Så sjansen er stor for at du drikker arabicakaffe, når du koser deg med en kopp «vanlig» kaffe.

  Drikker du pulverkaffe eller en espresso, er den sannsynligvis blandet med bønner fra robusta.

  På verdensbasis utgjør arabica 75-80 % av kaffeproduksjonen, og robusta står for mesteparten av det resterende. De to mindre brukte kaffesortene liberica og excelsa står for under 1 %.

  Når det er sagt, så finnes det en lang rekke varianter og kvaliteter innen hver kaffefamilie. Hver undergruppe har en særegen smak og karakter, som varierer med klima, jordsmonn og vekstforhold. Alle disse faktorene påvirker smaken på kaffen du drikker.

  Forskjellen på Coffea arabica og Coffea robusta

  SMAK

  Arabica har en myk, søtlig og aromatisk smaksprofil, mens robusta er fyldig og har en litt mer skarp og bitter karakter. Arabica regnes for å være den mest fornemme kaffen av de to.

  KOFFEIN

  Robusta inneholder nesten dobbelt så mye koffein som arabica. Det høye koffeininnholdet bidrar til bitterheten i robustabønnen.

  SUKKER

  Arabicabønner inneholder betydelig mer sukker, nesten dobbelt så mye som robusta.

  BRUKSOMRÅDE

  Robusta brukes vanligvis i pulverkaffe og tilsettes i små mengder i espressoblandinger for fylde og god crema (skumlag). Arabicabønner brukes til det meste annet.

  PRIS

  Innkjøpsprisen på robustabønner er billigere enn arabica.

  DYRKINGSFORHOLD

  Det er krevende å dyrke arabica fordi kaffeplanten vokser høyt oppe i fjellskråningene. Arabica-planten er ikke like hardfør som robusta, som kan dyrkes i lavere høyde og varmere klima. Det høye koffeininnholdet i robustaplanten beskytter den mot insekter (som kan dø av koffein).

  DYRKINGSOMRÅDE

  Brasil er verdens største produsent av arabicakaffe. Vietnam er størst på robusta.

  KAFFEPLANTEN

  Arabicaplanten kan bli opp mot 4,5 meter høyt, mens robustaplanten kan bli 6 meter høyt.

  UTSEENDE

  Arabicabønnen er oval, mens robustabønnen har en mer rund form.


  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann.