Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Derfor er smaken delt om sukker i kaffen

  Publisert av ,
  Derfor er smaken delt om sukker i kaffen

  I nærmere 500 år har kaffedrikkere over hele verden hatt sukker i kaffen. Er det egentlig så galt å drikke kaffen med en slump sukker i miksen?

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Derfor er smaken delt om sukker i kaffen

  Kaffe er personlig smak, og kaffe er følelser. Hvordan du liker kaffen din, er derfor faktisk helt opp til deg: Enten du foretrekker den helt svart, kun med sukker, kun med melk - eller med både sukker og melk.

  Baristaen forklarer: Om rene kaffesmaker

  Likevel er det en grunn til at baristaer gjerne vil at du skal prøve å drikke kaffen helt svart: Spesielt når det er snakk om filterbrygget kaffe, fra maskin på jobb eller håndbrygget hjemme. Sukker og melk tar bort mange av de rene, finere nyansene fra høykvalitetskaffe.

  - Når man har lysbrent filterkaffe med eksklusiv syrlighet, lav bitterhet og høy naturlig sødme, kan sukker dempe de gode smakene, og virke mot sin hensikt, sier barista og produktutvikler hos Waterlogic Norge, Alexander Bottegaard.

  Likevel er det ikke uten grunn av de fleste italienere alltid har elsket sin kruttsterke espressokaffe med en stor slump sukker: Espresso har mange bitterstoffer i seg, og ikke like mange nyanser, på grunn av den kraftige brenningen av kaffebønnene. I dette tilfellet kan sukker i espressoen, løfte kaffen noen hakk. Kaffe tar kanskje bort en del gode smaker, men på kjemisk nivå er det slik at sukker også tar bort (eller skjuler) noen av de bitre, syrlige stoffene i kaffen.

  Tips: Prøv brunt sukker i espressoen neste gang. Brunt sukker har en mer karamellisert og rund smak, som komplimenterer espressokaffen godt.

  - Sukker kan hjelpe med å fremheve de naturlige smakene i kaffen, og senke bitterhet. Sukker kan også være med å gi balanse til kaffen dersom den mangler sødme, tilføyer Alexander.


  Derfor er smaken delt om sukker i kaffen

  Derfor er smaken delt om sukker i kaffen

  USA: Veldig mange har sukker i kaffen

  En undersøkelse fra USA fra 2017, viser at mer enn halvparten av amerikanske kaffedrikkere liker kaffen søt. Favorittsøtningsmiddelet for mange var sukker: Hele 38 prosent av de som hadde noe søtt i kaffen, brukte sukker. 12 prosent brukte kunstige søtningsmidler.

  Forskere tror trenden med å foretrekke søt kaffe, har å gjøre med at flere amerikanere konsumerer mer sukker generelt: Flere kalorier enn tidligere kommer nemlig fra sukker. Amerikanere har rett og slett fått mer og mer sansen for søte saker. Samtidig blir nå mer sukker i kostholdet, erstattet med ulike typer syntetisk fremstilte søtningsmidler.

  Et historisk søtt partnerskap: Men hvorfor?

  Da kaffen kom til Europa på 1600-tallet, var både kaffe og sukker sjeldne luksusvarer: Forbeholdt de virkelig rike og privilegerte. Men problemet med kaffebønnene på den tiden, var at de ikke hadde god kvalitet. Dessuten var de alltid veldig kraftig brent. Derfor ble sukker (gjerne mye sukker) en måte å dempe den bitre smaken i kaffen på.

  Kaffe og sukker mer tilgjengelig

  Etter hvert ble kaffe og sukker mer tilgjengelig for middel- og arbeiderklassen. Da fant man raskt ut at kaffe, i kombinasjon med sukker, ga en ekstra piff og ekstra energi til arbeidet.

  Da frysetørket kaffe først ble en populær drikk, i starten av det 20.århundre, var det fortsatt vanlig å anvende kaffebønner av ganske lav kvalitet: Så sukkeret var godt å ha også da.

  Derfor er smaken delt om sukker i kaffen

  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du at Waterlogic har 9 ulike kaffetyper å velge mellom til din arbeidsplass? Ta en titt på vårt utvalg av Intermezzo-kaffe her.