I nærmere 500 år har kaffedrikkere over hele verden hatt sukker i kaffen. Er det egentlig så galt å drikke kaffen med en slump sukker i miksen?
Av Rita Tvede Bartolomei
Kaffe er personlig smak, og kaffe er følelser. Hvordan du liker kaffen din, er derfor faktisk helt opp til deg: Enten du foretrekker den helt svart, kun med sukker, kun med melk - eller med både sukker og melk.
Baristaen forklarer: Om rene kaffesmaker
Likevel er det en grunn til at baristaer gjerne vil at du skal prøve å drikke kaffen helt svart: Spesielt når det er snakk om filterbrygget kaffe, fra maskin på jobb eller håndbrygget hjemme. Sukker og melk tar bort mange av de rene, finere nyansene fra høykvalitetskaffe.
- Når man har lysbrent filterkaffe med eksklusiv syrlighet,
lav bitterhet og høy naturlig sødme, kan sukker dempe de gode smakene, og virke
mot sin hensikt, sier barista og produktutvikler hos Waterlogic Norge,
Alexander Bottegaard.
Tips: Prøv brunt sukker i espressoen neste gang. Brunt sukker har en mer karamellisert og rund smak, som komplimenterer espressokaffen godt.
- Sukker kan hjelpe med å fremheve de naturlige smakene i kaffen, og senke bitterhet. Sukker kan også være med å gi balanse til kaffen dersom den mangler sødme, tilføyer Alexander.
USA: Veldig mange har sukker i kaffen
En undersøkelse fra USA fra 2017, viser at mer enn halvparten av amerikanske kaffedrikkere liker kaffen søt. Favorittsøtningsmiddelet for mange var sukker: Hele 38 prosent av de som hadde noe søtt i kaffen, brukte sukker. 12 prosent brukte kunstige søtningsmidler.
Forskere tror trenden med å foretrekke søt kaffe, har å gjøre med at flere amerikanere konsumerer mer sukker generelt: Flere kalorier enn tidligere kommer nemlig fra sukker. Amerikanere har rett og slett fått mer og mer sansen for søte saker. Samtidig blir nå mer sukker i kostholdet, erstattet med ulike typer syntetisk fremstilte søtningsmidler.
Et historisk søtt partnerskap: Men hvorfor?
Da kaffen kom til Europa på 1600-tallet, var både kaffe og sukker sjeldne luksusvarer: Forbeholdt de virkelig rike og privilegerte. Men problemet med kaffebønnene på den tiden, var at de ikke hadde god kvalitet. Dessuten var de alltid veldig kraftig brent. Derfor ble sukker (gjerne mye sukker) en måte å dempe den bitre smaken i kaffen på.
Kaffe og sukker mer tilgjengelig
Etter hvert ble kaffe og sukker mer tilgjengelig for middel- og arbeiderklassen. Da fant man raskt ut at kaffe, i kombinasjon med sukker, ga en ekstra piff og ekstra energi til arbeidet.
Da frysetørket kaffe først ble en populær drikk, i starten
av det 20.århundre, var det fortsatt vanlig å anvende kaffebønner av ganske lav
kvalitet: Så sukkeret var godt å ha også da.