• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Derfor er varmbrygget kaffe (enda) sunnere

  Publisert av ,
  Derfor er varmbrygget kaffe (enda) sunnere

  I 2018 oppdaget forskere fra USA at det er noen ekstra fordeler ved å drikke varmbrygget kaffe enn kaldbrygget kaffe.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Men hva er egentlig årsaken? Og hvorfor oppleves ofte kaldbrygget kaffe som mye mindre syrlig enn varmbrygget kaffe?

  Mer antioksidanter i varm kaffe​

  Forskere fra Thomas Jefferson University i Philadelphia I USA undersøkte antioksidant-nivåene og syrenivåene i kaffe som ble laget med varmt vann (varmbrygget), eller kaffe som er laget med kaldt vann og trekker lenge før drikking (kaldbrygget kaffe). Resultatene fra studien «Acidity and Antioxidant Activity of Cold Brew Coffee» ble offentliggjort i tidsskriftet Scientic Reports i oktober 2018.

  En av forskerne bak studien, Megan Fuller, assisterende professor i kjemi ved Jefferson, sa i en pressemelding: «Vi fant ut at den varmbryggede kaffen hadde sterkere antioksidant-aktivitet». Litt enklere forklart betyr det mer innhold av antioksidanter i varmbrygget kaffe.

  Men Fuller og hennes kollega, Niny Rao, førsteamanuensis i kjemi, påpekte i studien at: «Ytterligere forskning er nødvendig for en bedre forståelse av mulige forskjeller i helseeffekter påvirket av bryggetid og bryggetemperatur".

  Men er kaldbrygget kaffe mindre surt for magen?

  Mange antar at kaldbrygget kaffe er mildere for magen, med et lavere PH-nivå enn varm kaffe. Nå blir det mer komplisert: Det er fordi kaldbrygget kaffe oppfattes mindre syrlig av smaksløkene våre. Varm kaffe har høyere innhold av såkalte titratable syrer, og da oppleves kaffen noe syrligere. Den samme studien fant derimot ut at surhetsgraden i varmbrygget og varmbrygget kaffe var veldig lik. PH-nivåene lå på mellom 4.85 til 5.13 uavhengig av bryggemetode.

  Forfatterne av studien, Fuller og Jao, antar at et høyere innhold av titratable syrer rett og slett gir mer antioksidanter til kaffen. De to mener det er på tide å revurdere rådet om at kaldbrygget kaffe er bedre for dem som plages med sure oppstøt eller halsbrann.

  En liten trøst: Er du veldig glad i kaldbrygget kaffe, så avdekker ikke studien på noen måte at den er usunn. Kaldbrygget kaffe har fortsatt alle egenskapene til konvensjonelt brygget kaffe, men bare med litt mindre antioksidanter.

  nærbilde, utsikt, av, glass, kald, brygget kaffe

  Prøv espresso for mindre halsbrann? Mørkbrente kaffebønner har ikke mindre syre i seg enn lysbrente kaffebønner: Men mørkbrente bønner inneholder stoffer som gjør at du produserer mindre magesyre. Derfor kan du som får halsbrann av kaffe, bytte ut lysbrent kaffe med mer mørkbrent kaffe. Kanskje espressokaffe på jobb og hjemme vil bli en ny favoritt?

  Nysgjerrig på 5 andre fordeler med varm kaffe? Les mer om her.