Du trodde kanskje at energidrikker gir deg sterkest energi-boost? Men det er god, gammeldags kaffe som virkelig gjør susen. Også om du er glad i utholdenhetstrening.
– Koffein fra drikke blir tatt opp raskere enn hvis du for eksempel spiser mat. Koffein blir absorbert i blodbanen og fordelt videre ut i kroppen. Avhengig av personen, så sier man at den største effekten kommer etter en til halvannen time. Så går det mellom tre og syv timer før mengden er halvert, sier sjefskonsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet i Danmark, i et intervju om koffein til Forskning.no.
- Koffein fra drikke blir tatt opp raskere enn hvis du for eksempel spiser mat.
Ekstra sukker hjelper lite
Matvareeksperten forklarer at det er kaffe som troner på koffein-førsteplassen.
Satt på spissen: 1 liter sterk kaffe inneholder opp mot 1000 milligram koffein, og 1 liter espresso inneholder 3000 milligram. Til sammenligning inneholder 1 liter energidrikk 320 milligram koffein, og 1 liter cola litt mindre enn 100 milligram.
Kaffedrikken som er mildest for magen, ifølge Larsen, er espresso. John Christian Larsen forteller at sukker; som finnes i cola og energidrikker, ikke har stor ekstraeffekt på energinivåene i kombinasjon med koffein.
Effekt ved utholdenhetstrening
Doktor Ole Henrik Krat Bjørkholt, spesialist i allmennmedisin, og fastlege ved Wernergården Legesenter i Drammen, sier koffein har spesielt gunstig effekt ved utøvelse av utholdenhetsidretter.
- Ved riktig mengde koffein kan ytelsen faktisk økes med tre til fem prosent over en halvtimes periode. Dette er mye i toppidrett, slik som i 10 kilometer langrenn. Så må man sørge for å drikke vann ved siden av for å holde hydreringen oppe. Virkningen ved styrkeidrett er noe mer usikker, men mye tyder på at koffein har en gunstig effekt, sier han.
- På fagspråket vil det si at koffein hemmer kroppens opptak av trøtthetshormonet; adenosin. Da blir man rett og slett mindre trøtt, både mentalt og fysisk, sier Ole Henrik Krat Bjørkholt.
Den eksakte mekanismen bak koffeins prestasjonsfremmende virkning, er noe omdiskutert, forklarer allmennspesialisten. Årsaken er enkelt forklart at koffein gjør kroppen mindre følsom for opplevelsen av trøtthet.
Ole Henrik Krat Bjørkholt fra Wernergården Legesenter i Drammen
Norsk Kaffeinformasjon viser også til forskning på koffein og prestasjoner, fra American College of Sports Medicine (ACSM).
Her kom det frem at et par kopper kaffe før løping eller sykling, fører til økt ytelse og mer opplagthet. Inntak av kaffe før utholdenhetstrening gjør nemlig at kroppens karbohydratlager; glykogen, bevares lenger.
Men nyt med måte
Selv om kaffekonsum er bra for prestasjonene under de riktige forutsetningene, råder Ole Henrik Krat Bjørkholt folk til å nyte koffein med måtehold. Ungdom bør helt klart innta mindre koffein enn voksne, siden de har lavere toleranse for større mengder koffein. Dette informerer også Folkehelseinstituttet om på sine nettsider. Her fokuseres det spesielt på det økende inntaket av energidrikker blant ungdom.
- Koffeins prestasjonsfremmende effekt gjelder opp til et visst nivå. Deretter vil ikke en økt mengde koffein gi ytterligere forbedring, men tvert om bare økte helseplager, som hjertebank, kvalme og svimmelhet. Den ideelle mengde koffein for å oppnå prestasjonsfremmende effekt, ser ut til å være rundt 3 til 6 milligram per kilo kroppsvekt. For en person på 75 kilo tilsvarer dette to til fire kopper kaffe, sier Ole Henrik Krat Bjørkholt.
Siden koffein også er et sentralstimulerende stoff, vil det virke søvnhemmende. Dessuten kan man ved for høyt inntak føle seg uvel og få høy puls.
- Derfor bør man heller ikke innta kaffe etter klokken 18.00 om man sliter med søvnproblemer, sier Krat Bjørkholt.