• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Visste du at langvarig væsketap kan gi leddsmerter?

  Publisert av ,
  Visste du at langvarig væsketap kan gi leddsmerter?

  En voksen menneskekropp består av 50 til 75 prosent vann, og alle kroppsfunksjoner er helt avhengige av vann for å fungere godt. Selv om det ikke er så godt kjent, kan langvarig dehydrering faktisk bidra til smerter i leddene.

  Her er 6 fysiologiske grunner til at kroppen trenger nok vann for å fungere:

  1. Vann mot leddsmerter og urinsyregikt: Selv om det ikke er så allment kjent, kan du få smerter i leddene av langvarig dehydrering: Leddvæsken som smører og gir næring til leddene, inneholder mye vann. Du kan lese mer om leddsmerter og dehydrering i denne artikkelen på nettsiden til ortoped-klinikken Orthopaedic Specialists og hos Tucson Orthopaedic Institute i USA. Urinsyregikt eller podagra kan også forbedres ved god hydrering, mener en professor ved Boston University School of Medicine. Urinsyregikt er en betennelse i ledd som fører til at leddet blir smertefullt, varmt, rødt og hovent, opplyser Norsk Helseinformatikk (NHI). Brusken som finnes i rygghvirvler består av 80 prosent vann. Er du dehydrert over lang tid, kan den støtdempende funksjonen til rygghvirvlene reduseres.
  2. Vann for friske slimhinner og sunne tenner: Slimhinner finnes flere steder i kroppen, og de er avhengige av å ikke tørke ut. Slik som slimhinnene i munn, svelg, nese og øyne. Er du dehydrert vil munnen bli tørr, og det går utover tannhelsen. Drikker du rent vann, vil vannet i tillegg heve PH-verdien i munnen og bidra til bedre munnhelse, færre syreskader og mindre plakkdannelse. Les om tannhelse og vann i en artikkel på nettsiden til et tannlegesenter i Memphis i USA.
  3. Vann for bedre hud: Er du dehydrert går det ikke kun utover slimhinnene, det vil også gjøre huden din mindre elastisk og tørrere. Tidlig aldring av huden, i tillegg til overfølsom hud som klør eller svir, kan bli resultatet av langvarig dehydrering.
  4. Vann for blodets skyld: Blod består av mer enn 90 prosent vann, og har du dårlig væskebalanse vil ikke det oksygenrike blodet strømme godt nok rundt til alle livsviktige organer i kroppen.
  5. Vann beskytter hjerne og ryggmarg: Hjernen «flyter» allerede delvis rundt i 1 til 2 dl spinalvæske, som består mest av alt av vann. Derfor er det ikke så rart at kroppen trenger vann for å kunne gi god støtdemping til både hjerne og ryggmarg – som utgjør menneskets sentralnervesystem. Fordi sentralnervesystemet beskyttes av spinalvæsken i det såkalte subarknoidalrommet, skapes en støtdempende effekt mot slag og støt. Men dehydrering fører i tillegg til dårligere konsentrasjon, reaksjonsevne og hukommelse, fordi produksjonen av viktige hormoner og nevrotransmittere blir dårligere.
  6. Vann regulerer kroppstemperaturen: Om omgivelsene er mye varmere enn huden din (som på en varm sommerdag eller om du er i en badstu), prøver kroppen å kvitte seg med overskuddsvarme ved økt svetteproduksjon. Nettopp derfor er det så viktig å drikke nok vann for å ikke bli dehydrert.

  Vil du vite mer om hvorfor kroppen trenger mye vann? Les om vann og kroppsfunksjoner her.

  Vanndispenser
  Er det på tide at du vurderte å investere i en vanndispenser?