• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Du trenger mer vann når du blir eldre

  Publisert av ,
  Du trenger mer vann når du blir eldre

  … Og spesielt under fysiske anstrengelser. Årsaken har med kroppens svekkede evne til stabil regulering av varme å gjøre, viser en kanadisk studie fra høsten 2020.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Du trenger mer vann når du blir eldre

  For selv om mange vet at spedbarn og små barn har et stort væskebehov, er det kanskje ikke så godt kjent at økt alder også påvirker kroppens evne til god varmeregulering.

  Svetter mer – mister mer væske

  Under en nyere studie fra september 2020, fant kanadiske forskere ut at tilstrekkelig hydrering er spesielt viktig for eldre mennesker som er fysisk aktive. Studien, som ble utført under anstrengelser og i varme temperaturer, viste at regulering av kroppstemperatur hos eldre personer (de over 50 år og eldre) ikke påvirkes av økt saltinnhold i blodet. Økt saltinnhold i blodet oppstår når du svetter og ikke får i deg nok væske.

  Hos yngre mennesker øker dessuten kroppstemperaturen mye mer enn hos eldre mennesker under fysisk aktivitet.

  Men hva betyr egentlig dette for eldre? Jo, økt kroppsvarme regulerer mengden svette som utskilles. Eldre kropper har rett og slett ikke en like god varmeregulering ved fysisk aktivitet.

  Forskerne så at når eldre mennesker trener, nedjusteres ikke produksjonen av svette, noe som ville forhindret ytterligere dehydrering under anstrengelser.

  Hjertet belastes mer hos eldre

  Selv om den kanadiske studien kun var på eldre menn, mener forskerne at resultatene er relevante for både eldre kvinner og menn. Økt kroppsvarme under trening gir i tillegg større belastning på hjertet. Forskerne oppdaget at de eldre deltagerne fikk en markert økning i hjertefrekvensen, sammenlignet med yngre menn.

  Forskerne konkluderer med at; «vår forståelse av hvordan dehydrering påvirker temperaturregulering, kommer først og fremst fra studier utført på unge voksne».

  Du trenger mer vann når du blir eldre

  Du trenger mer vann når du blir eldre

  Føler seg mindre tørste: Gir lettere dehydrering

  Et annet, mer velkjent problem for eldre, er at tørstesenteret i hjernens hypotalamus ikke er like effektivt «skrudd på». Siden eldre personer ikke føler seg tørste like raskt som yngre mennesker, kan det lettere føre til dehydrering, forklarer doktor Nodar Janas, medisinsk fagsjef ved Upper East Side Rehabilitation and Nursing Center i New York, til det amerikanske helsemagasinet Healthline:

  -Hvis en eldre person blir dehydrert, er nyrene blant de første organene som påvirkes. I verste fall kan sterk dehydrering forårsake akutt nyresvikt. Dehydrering skaper også elektrolyttubalanse, noe som kan være dødelig, sier Janas.

  Dessuten nevner den amerikanske legen at det også er verdt å nevne at eldre ser ut til å ha en dårligere toleranse for kulde. Det kan få uventede konsekvenser for væskebalansen i kroppen.

  - Når vi blir eldre, foretrekker vi derfor varmere temperaturer. Men noen ganger kan atlfor varmt miljø føre til overdreven svette uten at du innser du er dehydrert, forteller Nodar Janas.

  Større problem for aktive menn

  Doktor Rand McClain, grunnlegger av Regenerative & Sports Medicine in Santa Monica, California i USA, sier at spesielt eldre menn ofte har problemer med å akseptere hvordan kroppen deres forandrer seg.

  Eldre menn vil med større sannsynlighet ignorere tegn på dehydrering og varmerelatert sykdom, og generelt være mindre forsiktige. Kanskje vil de konkludere med at de aldri før har fått problemer med måten de gjorde ting på, så hvorfor forandre seg nå?, sier McClain til Healtline.

  Du trenger mer vann når du blir eldre

  Konklusjonen for de over 50 år må derfor være: Pass på å få i deg nok vann, og spesielt under fysiske anstrengelser og når temperaturene er høye. For det er ikke sikkert du føler deg tørst nok, selv om kroppen trenger mer væske.

  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann.