• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  En perfekt kaffes anatomi

  Publisert av ,
  En perfekt kaffes anatomi

  Å lage en god kaffe har ofte blitt beskrevet som en egen kunst, men for å lage en perfekt kopp må du også forstå noe av vitenskapen som ligger bak.

  Informasjonsgrafikken og guiden nedenfor forteller deg om noen av de viktigste vitenskapelige forklaringene bak kaffelaging – så ta på deg den hvite lab-frakken og briller og la oss komme i gang med bryggingen!

  Infograffik

  Legg til en link til denne informasjonsplakaten på din egen nettside!

  Kaffebønner

  Kaffebønner

  Hvis mulig, bør du bruke hele kaffebønner, helst brent i løpet av de siste par ukene. Type brenning – lys, medium eller mørk – avhenger av dine preferanser. Under brenning endrer tettheten seg. Fuktighet forsvinner, vekten reduseres men volumet øker. Bønnene ekspanderer nær 50%. En mørk-brent smaker mindre syrlig, men mister noe av sin originale søthet og endrer aroma ettersom det iboende sukkeret i kaffen karamelliseres i brenneprosessen. Mørkere brenning gir også mer fylde og sødme, men også mer bitterhet og mindre syrlighet. Ved for mørk brenning mister kaffesortene sine særegne smakskarakteristikker.

  Lys brenning fremhever syrligheten i kaffen og eventuelt fruktige smakskomponenter.

  Om lag 1000 ulike aromatiske forbindelser er gjemt inne i en kaffebønne – mer enn 850 av disse er kjent. Gjennom brenneprosessen frigjøres disse.

  Lagre bønnene i en lukket og lufttett beholder borte fra direkte sollys. Hvis du skal lagre bønnene i en lengre periode, kan du vurdere å fryse dem ned.

  Mal bønnene like før du skal lage kaffen. Dette hjelper til med å frigjøre den fulle smaken. Hvis du maler dem for lenge i forveien, vil de eksponeres for oksygen og de smakfulle kjemiske forbindelsene i kaffebønnen vil brytes ned.

  Bryggeprosessen involverer at vann trenger inn og trekker ut løselige smaker fra kaffebønnen. Finmalt kaffe øker overflaten og gjør at mer smak kommer ut av kaffebønnene. Hvis den er malt for fint kan for mye smak komme ut og kaffen blir for bitter.

  Kokende vann

  Vann

  En kopp kaffe består av 98% vann, likevel blir dette elementet ofte oversett til fordel for komponenter som er lettere å markedsføre.

  For å lage en perfekt kaffe, bør vannet ideelt sett inneholde små mengder kalsium og magnesium som hjelper til med å trekke smaken ut fra kaffebønnen. Klorider og sulfater derimot, kan påvirke kaffens smak negativt og gi den en mer bitter smak.

  De tre viktigste faktorene i denne prosessen er trykk, tid og agitasjon under bryggingen. Det finnes en stor variasjon av forskjellige bryggemetoder som alle består av disse tre faktorene, alle trenger varmt vann for å trekke smaken ut av kaffebønnene.

  Selv om dette varierer mye etter hva folk foretrekker, er et forhold mellom vann/kaffe på omtrent 60 gram pr. liter (Norsk standard) sett på som det beste forholdet for å trekke ut smaken fra bønnene, selv om dette kan variere etter hvilken bryggemetode som brukes.

  Vanntemperaturen er særdeles viktig siden det bestemmer hvilke stoff som løses opp – hvis vannet er for varmt, vil kaffen bli for sur siden for mye syre blir løst opp. Hvis vannet er for kaldt, vil kaffen smake lite, siden for lite av stoffene blir løst opp. Den ideelle bryggetemperaturen er mellom 91°C og 96°C noe som betyr at det er best om kokende vann får hvile omtrent et minutt før man heller det over kaffepulveret.

  Melk

  Melk

  Melk er selvfølgelig ikke nødvendig for å lage en kopp kaffe. Mange kaffeentusiaster vil si at det tar bort kaffesmaken, men for mange av oss er det en absolutt nødvendig ingrediens.

  Den viktigste faktoren fra melk er fettinnholdet som hjelper med å legge en demper på den naturlige bitre, syrlige smaken fra kaffebønnene. Melkens fettinnhold gir en rik, søt smak ved å legge seg som et lag på tungen, perfekt for de som liker en kremaktig kaffe. Melk med lavere fettinnhold skaper ikke smaken på den samme måten, derfor bruker noen baristaer melk med 12% fett (vanlig helmelk har omtrent 3,5%) for å skape en perfekt kremet latte eller cappuccino.

  En annen viktig ingrediens fra melk er protein. Protein hjelper til med å skape de små skumaktige boblene som er så viktig for cappuccinoer og andre skummende kaffer og er en av hovedgrunnene til at melkeerstatninger som for eksempel mandelmelk ikke virker like godt når den er oppvarmet.

  Melk inneholder også lactose, et naturlig sukker som finnes i melk. Når man øker temperaturen på melken ved damping, økes løseligheten til laktosen og skaper en perfekt kaffe for de som liker en litt søtere smak.

  Oppsummering

  Ved å forstå noe av vitenskapen bak kaffe, kan man perfeksjonere sin egen kaffelaging. Men husk, det finnes ingen smak som ‘passer alle’.

  Som alle andre vitenskapelige eksperiment, må prosessen perfeksjoneres med mange forsøk. Små justeringer for å blidgjøre smaksløkene dine er nøkkelen til suksess, og vi håper du klarer å skape den perfekte kaffen for deg!

  Kilde: Aqua Cure