• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Er kaffe sunt?

  Publisert av ,
  Er kaffe sunt?

  Gode nyheter for alle som elsker å starte dagen med en rykende, varm kaffekopp: Annalsof Internal Medicine har publisert resultatet av ny forskning som viser at kaffe reduserer risikoen for en tidlig død. Det er nesten noe hellig over hvordan vi nordmenn nyter den brennheite, aromatiske drikken på morgenkvisten og i lunsjpausen på jobb, og undersøkelsene viser at disse ritualene faktisk kan være bra for helsen. Her ser vi nærmere på de interessante resultatene som også er omtalt i VG og Times, og stiller det kritiske spørsmålet: er kaffe sunt?

  Kaffedrikkingen i sosiale sammenkomster

  Er det noe vi elsker her i Norge, så er det kaffen vår. Ifølge Statistisk Sentralbyrå og Norsk Kaffeinformasjon, bøttet vi nedpå hele 45 073 207 kg. råkaffe bare i 2015. Kaffedrikkingen er integrert i livsstilen til mange nordmenn, og spiller en viktig rolle i sosiale sammenkomster. Det er kanskje ikke så rart at vi derfor engasjerer oss i det store spørsmålet om kaffe er sunt eller ikke. En rekke undersøkelser har allerede oppdaget helsefordelene med kaffe, takket være ingredienser som antioksidanter, og hevder at antioksidantene kan redusere risikoen for kreft.

  Kaffe har hatt omdiskuterte helsefordeler, og innimellom ser vi artikler som oppmuntrer til lavere kaffeforbruk. Mye av det dårlige ryktet stammer fra undersøkelser utført på 1970 og 1980-tallet, når mange kaffedrikkere også røykte og drakk mye alkohol. Undersøkelsen fra Annals of Internal Medicine, samt andre studier, setter derimot spørsmålstegn ved de gamle resultatene: er kaffe sunt, sånn egentlig? Ja, skal vi tro på funnene til forskerne som konkluderer med at selv et høyt kaffeforbruk kan forlenge livet. Undersøkelsene ble foretatt i USA og ti, europeiske land, og viser at kaffeelskere som nyter minst fire kopper daglig har 18% lavere risiko for en tidlig død. Selv bare én kopp for dagen reduserer risikoen med 12%.

  Dersom du nyter kaffen din, men er følsom for koffein, viser studien at du får de samme helsefordelene ved å velge koffeinfri kaffe. Du trenger heller ikke å engste deg om du tømmer i deg en liter kaffe for dagen, for selv storforbrukere nyter gevinstene fra kaffedrikkingen, ifølge forskningen. Det er verdt å nevne at studien ikke indikerer at de som ikke drikker kaffe, er i fare for å dø for tidlig. Studien indikerer heller ikke at du nødvendigvis får et langt liv ved å drikke kopp etter kopp, dagen lang. Et høyt kaffeinntak tvert imot gi enkelte, negative bivirkninger som hodepine, fordøyelsesproblemer og uregelmessig hjerterytme. Bivirkningene påvirker midlertid ikke resultatene i studien, men kan være ubehagelig å oppleve. Så sant du ikke overdriver kaffeinntaket slik at du plages med bivirkninger, kan kaffen likevel være en del av en sunn livstil, ifølge forskerne.

  Kaffe gir helsefordeler

  Som med alt annet her i livet, er alt sunt med moderasjon. Moderne studier viser til resultater som lavere risiko for tidlig død og lavere risiko for kreft, selv for både moderate forbrukere og dem som lett tar knekken på en kanne kaffe. Så lenge du tar høyde for dine egne tålegrenser når det kommer til koffein, eller bytter til koffeinfri kaffe, er det mye som tyder på at kaffe er forenelig med en sunn livsstil.

  Kaffemaskiner
  Er du ute etter god kaffe på jobb? Se nærmere på vårt utvalg av kaffemaskiner