Mange sverger til kaffe som en kickstart på morgenen. Noen sverger også til kaffe fordi det kickstarter magen. Men er det en myte? Eller er det kanskje fakta?
Av Rita Tvede Bartolomei
- Med tanke på at kaffe er en så populær drikk, er det overraskende at vi vet så lite om hvordan kaffe påvirker mage-tarmkanalen, sier doktor Robert Martindale til den amerikanske avisen The New York Times. En artikkel som senere ble publisert hos britiske The Independent. Martindale er professor i kirurgi og medisinsk fagdirektør for sykehus-ernæringstjenester ved Oregon Health and Science University i USA.
Kaffe påvirker tarmbevegelser
For det er ingen tvil: Mange mennesker forteller at kjenner trang til å ta turen til nærmeste toalett, rett etter første kopp med kaffe om morgenen. Likevel er det få medisinske studier som kan forklare hvorfor. Men hva er det egentlig i kaffen som påvirker tarmmotiliten? Tarmmotilitet er det medisinske navnet på tarmbevegelser. Bevegelsene har en viktig rolle i fordøyelsesprosessen.
Studien hadde 58 menn og 34 kvinner som deltagere. Omtrent 29 prosent av deltagerne i studien, sa de kjente «dotrang» av kaffe. 63 prosent av denne andelen var faktisk kvinner.
Men studien viste at det trolig ikke er koffeinet i kaffe som gir økt dotrang. For kaffe uten koffein hadde omtrent like god mage-effekt på deltagerne i studien. Ei heller ligger effekten i at kaffedrikker ofte er varme: Å drikke varmt vann ga null effekt på deltagerne.
Effekten kommer raskt: Men hva skjer?
Etter å ha undersøkt deltagerne nøye (blant annet med spesielle måleinstrumenter i endetarmen) bekreftet dotrang-effekten av kaffe. Noe skjedde faktisk fysisk, og ikke kun psykisk, med forsøkspersonene.
Effekten kom i tillegg raskt: Kun 4 minutter etter kaffen var drukket.
Forskerne klødde seg i hodet over hva som egentlig var årsaken. Men de amerikanske forskerne lanserte til slutt to teorier: Enten at kaffe stimulerer celler i tarmveggen, når drikken kommer ned i magesekken eller tynntarmen (hvor mesteparten av fordøyelsen foregår).
Er det kanskje hormoner?
Eller så utløser vanlig kaffe og koffeinfri kaffe noen hormoner i hjernen som gir økt trang til å gå på do.
Begge kaffetyper inneholder nemlig et stoff som heter exorfiner. Ordet exorfin høres kanskje mistenkelig likt ut til rusmiddelet morfin, men slapp helt av: Exorfiner finnes blant annet i flere typer matvarer, og er et såkalt opioide peptider. Når exorfiner binder seg til opiode reseptorer i hjernen og i tarmveggen, påvirker det tarmbevegelsene, påpeker forskerne i sin konklusjon.
Så forskerne kunne skrive under på det mange har ment er fakta: Ja, en del av oss får trykketrang etter å ha drukket kaffe.
Kaffe hjelper fordøyelsen for mer enn halvparten av oss
Studien fra 1990 anslo at kun 1/3 av befolkningen opplever trang til å gå på do etter å ha drukket kaffe – og da enda flere kvinner enn menn. Men doktor Robert Martindale er ikke enig, ut ifra egne erfaringer han har gjort som lege. Han tror kaffe-effekten kan gjelde for så mange som 60 prosent av oss, og mener det ikke er stor forskjell på kvinner og menn.
-Derfor råder jeg ofte personer med kronisk forstoppelse til å prøve å drikke litt kaffe, i tillegg til andre kostholds- og livsstilsendringer. I tillegg kan det få magen i gang etter store mageoperasjoner i narkose. Da anbefaler jeg ofte litt kaffe til mine pasienter. Noen slurker kaffe er gjerne nok til å få ting i gang, sier Robert Martindale.
Så kjenner du at kaffe hjelper deg med å komme på do, så stemmer det mest sannsynlig: Du tilhører da den delen av befolkningen som kaffe fungerer spesielt godt for, med hensyn til fordøyelse.
Likte du denne artikkelen om at kaffe kan gi deg trang til å gå på do?
I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du f. eks. at en nyere amerikansk studie viser at smaken på det du drikker påvirkes av hvilken farge koppen har? Det kan du lese mer om her.