En italiensk studie konkluderer med at kruttsterk espressokaffe er spesielt bra for deg. Men du bør drikke mer enn 30 ml hver dag for å få en virkelig god effekt.
Studien som ble publisert i desember 2020 i The Journal of Nutrition, viste en klar sammenheng mellom konsum av espressokaffe og redusert risiko for død. Og det var espressokaffe som virkelig reduserte risikoen betraktelig. Spesielt gunstig var denne kaffetypen for å redusere risikoen for død på grunn av hjerte- og karsykdommer.
Fulgte 20 487 mennesker over 8 år
Over en tidsperiode på 8 år, fulgte forskerne 20 487 mennesker som ikke hadde hjerte- og karsykdommer eller kreft fra før av. De måtte også ha en allerede etablert vane: Minimum 30 ml med espressokaffe daglig. Forskerne tok hensyn til andre helsebringende vaner som sunt kosthold.
Konklusjonen var klar: Sammenlignet med personer som ikke drakk espressokaffe, hadde de som drakk 3 til 4 shotter med espresso en betraktelig lavere risiko for å dø. Spesielt forebyggende var espressokaffen mot dødsfall forårsaket av hjerte- og karsykdommer.
Kaffe kan senke nivåene av et spesielt hormon
Forskerne tror årsaken blant annet har sammenheng med espressokaffes positive innvirkning på balansen i kroppen av et spesielt hormon som hjertet produserer: NT-proBNP (N-terminal pro-brain natriuretic peptide).Andre forskningsstudier har tidligere konkludert med at mennesker med høyt blodtrykk også har høyere nivåer av NT-proBNP. Nivåene øker også hos mennesker med hjertesvikt. Derfor er det trolig et stoff i espressokaffe som senker dette peptidnivået i kroppen.
Kaffe er bra for helsa? Flere studier har vist en positiv sammenheng med hjertehelse og kaffedrikking (ikke kun espressokaffe). Les mer om temaet her.