• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Helsefordeler i kaffekoppen

  Publisert av ,
  Helsefordeler i kaffekoppen

  Det finnes mange gode grunner til å drikke kaffe, og man må gjerne drikke mye. Det er nemlig bevist at kaffe gir gode helseeffekter og gjør godt for både hjertet og hodet.

  Nordmenn elsker kaffe og vi drikker gjerne morgenkaffe, jobbkaffe, vennekaffe og ettermiddagskaffe. Og det kan vi gjøre med god samvittighet. Ifølge forskning.no har du godt av opptil fem kopper kaffe, men helst ikke så mange dråper mer.

  Kaffe kurerer mer enn bare gruff

  Det er forsket mye på kaffe og potensielle helseeffekter. Kaffe inneholder store mengder antioksidanter og er faktisk den største kilden til antioksidanter i det norske kostholdet. Antioksidanter bygger opp et viktig forsvar mot oksidativt stress. Når kroppen forbrenner oksygen, produseres oksygenradikaler og disse stoffene kan skade celler, arvestoff og proteiner dersom det blir for mye av dem, og dette blir kalt oksidativt stress. Denne typen stress fremmer en rekke sykdommer, hjertesykdommer, ulike krefttyper, diabetes, Alzheimers og Parkinson, for å nevne noen.

  Drikker du mye kaffe kan det også minske risikoen for tidlig død. Ifølge Landsforeningen for hjerte - og lungesyke vil et moderat kaffeinntak på én til to kopper hver dag ha sammenheng med lavere dødelighet, men det er stordrikkerne som får de største fordelene fra kaffekoppene. De som drikker mest kaffe har i gjennomsnitt 14 prosent mindre sjanse for å dø enn de som drikker minst, og hver ekstra kaffekopp per dag reduserer risikoen ytterligere med fire prosent. Dette gjelder faktisk kaffe både med og uten koffein.

  Kaffe kurerer mer enn bare gruff

  Om man velger kaffe med eller uten koffein har ikke så mye å si for helsa. Lenge trodde man koffein var skadelig fordi det har innvirkninger på blodtrykket. Koffein i seg selv er ikke skadelig, men det skal inntas i moderate mengder. Men som vanlig kaffedrikker skal det mye til for å overskride den sunne koffeingrensen. Koffein kan ha en rekke helsefordeler som økt blodsirkulasjon, som igjen har en positiv effekt på hodepine.

  Koffein kan bedre hukommelsen og konsentrasjonen, og påvirke vår mentale helse i en positiv retning. Koffein kan også redusere risikoen for depresjon. Mennesker kan derimot reagere noe forskjellig på koffein, og noen tåler gjerne mindre enn andre. For mye koffein kan føre til ubehag som uregelmessig hjerterytme og hodepine, og det gjelder å kjenne sin egen grense. Det skal likevel mye til før koffein blir direkte skadelig, selv om du kjenner lett ubehag. En dødelig dose koffein ligger på rundt 60-100 kopper kaffe på en dag.

  En kopp kaffe er ikke alltid bare en varm drikk på farten, vi forbinder gjerne kaffe med sosiale lag og kafébesøk med venner og kjente. Sånn sett kan også en kopp kaffe by på positive psykososiale faktorer og gode relasjoner som gjør godt for sjela.

  Hvilken kaffe er sunnest?

  Det kan lønne seg å tenke på hvilken kaffe man drikker dersom man ønsker mest mulig helsefordeler av de edle dråpene. Igjen kommer det an på mengde, men drikker du mer enn 3-4 kopper til dagen kan det være en idé å velge en sunnere kaffetype. Regelen for at man trygt kan drikke opptil fem kopper daglig gjelder, ikke overraskende, svart kaffe. Kaffe som får selskap av ulik sirup, melk og fløte bør man ikke helle nedpå i litervis daglig.

  Hvilken kaffe er sunnest?

  Kaffe inneholder fettstoffene kahweol og cafestol, og disse påvirker kolesteroldannelsen. Disse fettstoffene forsvinner dersom man filtrerer kaffen gjennom et papirfilter, så ikke overraskende vil god gammeldags traktekaffe inneholde minst fettstoffer. Selv om papirfilteret vil hindre fettstoffer i å havne i koppen, vil det ikke sette en stopper for antioksidanter og næringsstoffer. Disse følger fortsatt trygt med.

  Pulverkaffe inneholder heller ingen fettstoffer, den blir nemlig filtrert før frysetørkingen. Espresso, presskanne og kokekaffe inneholder mer fettstoffer og vil dermed påvirke kolesterolet negativt. Kan du ikke unnvære disse typene, kan det være en idé å filtrere kaffen gjennom et papirfilter når du heller den i koppen.

  Filterkaffe eller ikke, det viktigste med kaffe er at den skal nytes og at man skal kose seg. Trivsel er minst like viktig for kropp og sjel, og det byr heldigvis alle typer kaffe på.


  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann.