Ettersom myndighetene hele tiden jobber med å tilby tilgang til rent vann, er det let å ta det for gitt. Likevel er mange av oss ikke klar over at selv om vannet ser rent ut, kan det likevel inneholde skjulte farer.
Legionella, årsaken til Legionærsyken, er en vannbåren bakterie som er helt vanlig i naturlige vannkilder, som oftest i lave konsentrasjoner, men somlikevel kan være en helserisiko for oss mennesker. Når bakterien befinner seg i stillestående vann med høy temperatur over tid, for eksempel varmtvannsberedere, kjøletårn eller vannledninger, kan veksten øke hurtig og dermed føre til et økt risikonivå. Hvis det infiserte vannet kommer inn i luftveiene, enten via inntak eller luftbårne dråper, kan man utvikle en alvorlig form for lungebetennelse; også kjent som Legionærsyken.
Forskere har funnet at bakterien trives best i temperaturer mellom 20 og 50°C, derfor er det viktig å utføre tiltak for å hindre spredning der det er en mulighet for at bakterien skal trives og vokse.
Bør jeg bekymre meg for Legionærsyken?
Legionærsyken er en alvorlig sykdom. Når det er sagt, er det noen myter som må til livs først.
Myter
- Det finnes nesten 50 typer legionellabakterier, men de fleste av disse utgjør ikke noen helserisiko for mennesker .
- Legionella pneumophila er den farligste og kan forårsake Legionærsyken og Pontiac feber
- Ingen blandebatteri er mer utsatt for forurensing enn andre, så for de som tror at kraner med ett håndtak innebærer en større risiko enn dem med to håndtak trenger ikke bekymre seg.
- Faren kommer fra vannkilden, derfor er rutinemessig testing og vedlikehold essensielt.
Hvem bør være ekstra oppmerksom?
Man kan bli syk gjennom å inhalere dråper av forurenset vann, der symptomene for sykdommen kommer etter omtrent 5-6 dager. Det som gjerne begynner som en hodepine og muskelsmerter utvikler seg fort til pustevansker og smerter i mage og tarm. Sykdommen minner om lungebetennelse, men er mer alvorlig, noes om betyr at alle offentlige instanser må ta trusselen på alvor. Aktører innen turisme og underholdning som fornøyelsesparker, hoteller, spa og treningssentre som har badstue, boblebad eller forskjellige typer basseng må være ekstra oppmerksomme og teste anleggene sine ofte.
Gamlehjem og sykehus er høyrisikomiljø siden de som er mest utsatt for smitte vanligvis har et svekket immunsystem eller har en annen underliggende sykdom. Det å garantere bakteriefritt vann har derfor høyeste prioritet.
Flyplasser, kontorbygninger og boligblokker er andre steder man må følge ekstra godt med siden disse stedene gjerne også bruker større varmeanlegg og kjøletårn der bakteriene kan vokse.
Nylige utbrudd av Legionærsyken
- Første registrerte utbrudd av Legionærsyken i Norge skjedde i 2001 i Stavanger. Smitten kom fra et kjøletårn i et hotell. 28 mennesker ble smittet med 7 dødsfall.
- Det største utbruddet i Norge kom i Sarpsborg/Fredrikstad-området i 2005. 56 personer ble smittet og 10 av de smittede døde av sykdommen. I dette tilfellet var det et skrubberanlegg i Sarpsborg som ble identifisert som smittekilde.
Det finnes mye gode råd for å unngå utbrudd og man kan enkelt redusere risikoen for disse utbruddene. Waterlogics Firewall UV renseteknologi spiller en sentral rolle for å gi bakteriefritt drikkevann og har vist å ha en effektivitet på 99,9999% mot bakterier og virus.
Beskytt drikkevannet hjemme og på kontoret og ikke ta noen snarveier når det kommer til rent og friskt drikkevann.