• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Hetebølge i Norge: Drikker du nok vann?

  Publisert av ,
  Hetebølge i Norge: Drikker du nok vann?

  Rundt 60 prosent av menneskekroppen består av vann, og den trenger flere liter vann daglig. Lege Miguel Ardiles, forklarer hvorfor nok vann er viktig for kroppen.

  - Det er viktig at vi blir godt hydrert, og behovet for vann øker når det blir varmere i været: Da er væsketapet større og skjer raskere. Av den grunn må vi drikke flere glass vann ofte i løpet av dagen. Det er også viktig å huske på å ikke vente med å drikke til man blir tørst. Våre vitale organer trenger vann for å fungere, og med for lite vann fungerer kroppen dårlig, forklarer spesialist i allmennmedisin, Miguel Ardiles, fra Mandal. Han har arbeidet som lege siden 1986, og er også fastlege ved Øvrebyen Legesenter.

  Miguel Ardiles

  Miguel Ardiles

  Trenger flere liter

  Han sier konsekvensene av å ikke drikke nok vann er svært negative for kroppen vår. Barn har liten kroppsmasse, og blir lettere dehydrert enn voksne.

  - Det er nok å huske at vann er den grunnleggende komponenten i menneskekroppen, for vi består av rundt 60 prosent vann. Vannbehovene til hver person varierer avhengig av kroppsmasse, men på et generelt nivå kan man si at en voksen person trenger rundt 2 til 3 liter vann i døgnet for å holde seg balansert, sier Ardiles.

  Ifølge the U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, som blir referert til i tidsskriftet Medical News Today, så trenger kvinner rundt 2,7 liter vann (ca 9,5 glass vann) og menn trenger rundt 3,7 liter vann (cirka 12,5 glass vann). Det er den totale mengden vann man får i seg gjennom drikke og matvarer.

  - Når vi mister mer væske, vil vår egen kropp, gjennom den automatiske tørste-mekanismen, be oss om å drikke mer vann om sommeren. På denne tiden av året kan mange trenge over 3 liter vann i løpet av et døgn. Likevel er dette et omtrentlig estimat, siden det ikke er noen nøyaktig figur på mengden væske som en person skal drikke hver dag, sier Miguel Ardiles.

  Slik merker du dehydrering

  Mange vet at mørk og konsentrert urin kan være et sikkert tegn på for lite vanninntak. Men Miguel Ardiles forklarer at det er flere, viktige symptomer på dehydrering.

  - De viktigste symptomene på dehydrering er tørst, munntørrhet, svimmelhet, hodepine, følelse av forvirring og tretthet, døsighet, lavt blodtrykk med økt risiko for fall, muskelproblemer, kramper, humørsvingninger og tap av konsentrasjon og urinveisinfeksjon. Antall og typen symptomer avhenger av alder, og om man har andre tilstander som gjør at man dehydreres raskere. Det er feber, diare, oppkast, diabetes, eller inntar vanndrivende medikamenter, sier fastlege Ardiles.

  Tørste er første tegnet

  Han forklarer at tørste er det første tegnet på dehydrering, men da er væsketapet ofte mildt. Også kraftige dietter og slankekurer kan gi dehydrering, med et «falskt» vekttap i form av væsketap, som resultat.

  - Ifølge det Europeiske Hydreringsinstituttet er mild dehydrering kjennetegnet av et tap på mellom 1 og 3 prosent av kroppsvekten. Moderat dehydrering vil føre til 3 og 10 prosent tap av kroppsvekt, men tap av kroppsvekt på mer enn 10 prosent regnes som alvorlig dehydrering, sier han.

  På grunn av global oppvarming har varmere klima, spesielt i form av hetebølger om sommeren, ført til flere dødsfall også i Europa.

  drinkvann

  - I de senere årene har vi ikke sjeldent opplevd hetebølger i flere sentraleuropeiske land, som fører til en betydelig økning i dødsfall på grunn av de uvanlige høye temperaturene, innskyter han.

  Den foretrukne drikke

  Markedssjef i Waterlogic Norge, Henning Nilsen, forteller det er mange gode grunner til at du bør innta den anbefalte mengden vann i løpet av en dag. Han sier at en vannautomat i fellesarealet på arbeidsplassen kan motivere til et høyere vanninntak hos de ansatte.

  - Med vannautomat på plass er det langt enklere å huske å drikke nok vann i løpet av en ellers stressende arbeidsdag. Jeg bruker alltid å si at det er fem grunner til å anskaffe seg en vannautomat på arbeidsplassen. Først og fremst blir det mer fristende å drikke mer vann, vann blir lettere tilgjengelig, vannet er alltid kaldt, vannet er garantert rent og bakteriefritt og vannet er filtrert fritt for klor. Alle Waterlogics vannautomater har et anerkjent multi-trinns rense- og filtreringssystem, sier Nilsen.

  Slik bruken kroppen vannet

  • Til å smøre ledd.
  • Til spyttproduksjon.
  • Til oksygen-transport i blodet.
  • Til støtdemping for hjernen, spinalnerven og annet sårbart kroppsvev.
  • Til å regulere kroppstemperatur.
  • Til å produsere hormoner og nevrotransmittere (slik som dopamin og noradrenalin).
  • Til å fordøye maten, og få den gjennom tarmsystemet. Lite vann, vil kunne gi problemer med forstoppelse.
  • Til å rense kroppen for avfallsstoffer.
  Trenger du også iskaldt drikkevann på arbeidsplassen?