Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

  • Be om et tilbud
  • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

    Hørt om sofabord laget av kaffegrut?

    Publisert av ,
    Hørt om sofabord laget av kaffegrut?

    Men la oss ikke stoppe der: Hva med briller, peiskubber eller kaffekopper laget av kaffegrut? Flere firmaer i Europa har nå spesialisert seg på å omdanne kaffegrut til bærekraftige og lønnsomme produkter.

    Av Rita Tvede Bartolomei

    Kaffe er en av verdens mest populære drikker (nordmenn ligger på verdenstoppen i kaffedrikking), men kaffegrut blir ofte ikke brukt til mye nyttig. I Norge kaster de fleste av oss kaffegruten i matavfallet, som senere blir omdannet til biogass eller kompost. Kompostering og biogass-foredling er positivt, og det finnes flere gjenvinningsordninger for organisk avfall i andre land. Men: Siden bærekraft som forretningsstrategi har blitt trendy og lønnsomt, har det dukket opp flere produsenter av produkter laget av resirkulert kaffegrut. Ja, avfall kan bli mer enn energi, så les videre:

    Briller og solbriller av kaffegrut

    De har trendy design og ser egentlig akkurat ut som vanlige briller og solbriller. Men brillene fra det ukrainske start-up-firmaet Ochis Coffee er ikke laget av plast: De består hovedsakelig av en blanding av kaffegrut og linfrø. «Kaffeplatene» som er utgangspunktet for brillene lages av kaffegrut og linfrø, som blandes sammen med et bindingsmiddel basert på en vegetabilsk olje. Ved hjelp av en avansert 3D-printer får brillene sin endelige form, og håndpusses til fullstendig perfeksjon. En ekstra bonus med disse brillene er at de faktisk lukter godt: De har en mild duft av kaffe. Denne videoen viser hvordan kaffe-brillene blir til. Gründeren bak Ochis Coffee heter Maksym Havrylenko og har 15 års bakgrunn fra optometribransjen.

    Peiskubber av kaffegrut

    Du fyrer sikkert i peisen eller vedovnen med vedkubber av eik eller bjørk. Kanskje også iblant en mer illeluktende peiskubbe som er satt inn med parafin. Men har du hørt om kaffekubber? Det britiske firmaet Bio Bean står bak produktet «coffee logs». Firmaet er verdens største kaffegrut-gjenvinner, og produserer også kaffepellets til fyring. Hver kaffekubbe består av kaffegrut fra rundt 25 kopper med kaffe. Kaffegruten samles inn fra store virksomheter over hele Storbritannia: Større kontorlokaler, flyplasser, restauranter og jernbanestasjoner. Kaffekubber skal ha 20 prosent mer brenneffekt enn tørre vedkubber, og brenner i tillegg 20 prosent lenger. Les mer om kaffekubbene (som ikke ennå er å få fatt på i Norge) her. Se video-intervjuet om kaffekubbene med gründeren bak britiske Bio Bean, Arthur Kay, her.

    Kaffekopper av kaffegrut

    Kaffe smaker godt fra en helt vanlig kopp: Men tenk om du kunne nyte din neste espresso eller svarte kaffe fra en kaffekopp laget av kaffegrut? Det tyske firmaet Kaffeeform har skapt kaffekopper i flere størrelser sammen med designeren Julian Lechner. Målet hans var å lage robuste, varige, miljøvennlige og estetiske kaffekopper av kaffegrut. Kaffegruten er samlet inn fra utvalgte kaffebrennerier og kaffebarer i Berlin. Flere av koppene er mulig å kjøpe fra en norsk leverandør (som forresten har spesialisert seg på dyrking av østerssopp i kaffegrut) som holder til i Oslo: Gruten. Du kan lese mer om historien bak kaffekoppene av kaffegrut her.

    Britisk industridesigner: Salongbord og interiørfliser av kaffegrut

    Industridesigneren Atticus Durnell har virkelig slått seg løs med kaffegrut: Resultatet har blitt en eksklusiv portefølje av interiør-produkter laget av forkastet kaffegrut i kombinasjon med andre materialer. I hans nettbutikk kan du få tak i lamper og forskjellige typer kaffeplater som kan erstatte benkeplater og fliser: Men også skulpturelle balansekrakker. Skal du ta deg råd til enkelte av hans designgjenstander må du grave ganske dypt i lommeboka: En av balansekrakkene koster nærmere 10.000 kroner. Men du får en penneholder i kaffegrut til rundt 100 kroner – eller en 4-pakk med bordskånere av kaffegrut til 300 kroner. Les mer om hans kaffegrut-prosjekter, eller ta en titt på nettbutikken til Durnell her.

    Nysgjerrig på andre måter å gjenvinne kaffegrut på? Da kan du ta en titt på denne artikkelen fra World Economic Forum.