• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Hvor mye koffein er det i kaffe, og er det sunt?

  Publisert av ,
  Hvor mye koffein er det i kaffe, og er det sunt?

  Hvor mye koffein det er i kaffe, og om det er sunt eller ikke, avhenger av flere faktorer. Hvilken type kaffe du drikker: Ufiltrert, pulver, filtrert, samt mengden med kaffe, har mye å si. Dessuten er tåleevnen individuell, og enkelte mennesker er mer følsomme for koffein enn andre.

  Her skal vi se nærmere på ulike typer kaffe, helsefordelene og potensielle ulemper.

  I Norge er vi blant de største kaffedrikkerne i verden, og denne drikken spiller en stor rolle i livet til mange av oss. Til sammen drikker vi over 4 milliarder kaffekopper per år. Om kaffe er sunt eller ikke, er derfor et relevant spørsmål for de fleste av oss.

  Hva er koffein, og hvor mye får du egentlig i deg?

  Koffein er en bestanddel i kaffe som virker sentralstimulerende, og det er nettopp derfor du kvikner til etter en kaffekopp. Stoffet finnes naturlig i kaffebønner, samt i te og kakaoplanter. Koffein kan også fremstilles syntetisk, for eksempel i koffeinpiller. Hvor mye du får i deg per kopp, avhenger av kaffen. Kaffetyper som inneholder mer Robusta enn Arabica for eksempel, har et høyere innhold av koffein. Her i Norge er Arabica mest vanlig, mens sjansen er høyere for at du får robusta servert i sydlige strøk. Det skal dessuten være noe mer koffein i kokekaffe, sammenlignet med pulver- og traktekaffe. Espresso derimot, er en liten kruttønne, med opptil dobbelt så mye koffein enn filterkaffe. Når du lager kaffe hjemme, kan det også være greit å passe på at traktetemperaturen er mellom 92 og 96 grader. Da får du ut mer koffein og smak fra kaffen.

  Koffein og helse

  Om kaffe er sunt eller ikke, er et omstridt spørsmål. Mye forskning tyder på at koffein kanskje kan forebygge Parkinsons og Alzheimer, samt beskytte mot hjerteinfarkt. Mange setter dessuten pris på den oppkvikkende effekten, enten på morgenkvisten eller før trening. Riktige mengder kan også hjelpe deg med konsentrasjon, oppmerksomhet og utholdenhet. Koffein kan også være gunstig under kreftbehandling, og kan kan medføre at pasienten trenger mindre cellegift. Det finnes også andre gunstige stoffer i kaffen. Antioksidanter for eksempel, er velkjente for sine helsebringende effekter.

  Til tross for at opptil 500-600 mg koffein per dag anses som trygge mengder, det vil si hele 6-7 kopper for dagen, vil grensen likevel variere fra person til person. Enkelte er mer følsomme ovenfor koffein enn andre, og tåler adskillig mindre før kroppen reagerer. Noen av ulempene kan være hjerteklapp, rask puls, rastløshet, vondt i hodet, kvalme eller angst. I tillegg skiller nyrene ut mer salter og vann. Det kan derfor oppleves som svært ubehagelig med for høye doser.

  Koffeinfri kaffe kan være et godt alternativ

  Koffeinfri kaffe er kaffe uten koffein. Den fremstilles ved at koffeinet skånsomt fjernes, samtidig som aroma, smak og andre næringsstoffer ivaretas. Dersom du opplever ubehag om du drikker vanlig kaffe, kan du velge koffeinfrie varianter og likevel sette pris på den gode smaken. Du får også flere av helsefordelene som ved vanlig kaffe. Antioksidanter og fettsyrer vil likevel være tilstede, selv om du ikke vil få de oppkvikkende effektene fra selve koffeinet. Du får ikke et koffeinrush, men du kan fortsatt kose deg med rykende, fersk kopp kaffe med kolleger i lunsjpausen.

  Helsefordeler med koffein

  Det finnes en rekke helsefordeler med koffein, men følsomheten din er medvirkende til hvor mye det er trygt å innta per dag. Det er mye som tyder på at du kan drikke kaffe med god samvittighet, men akkurat som med det meste annet av mat og drikke, kan det være fornuftig å tenke over hvor mye du konsumerer.