Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Hvordan lage god kopp kaffe med kaffetrakteren

  Publisert av ,
  Hvordan lage god kopp kaffe med kaffetrakteren
  1. Sørg for at tilberedingsutstyret er rent
  2. Plasser filtrerpapiret i holderen, og skyll med rent, frist vann for å fjerne papirsmaken
  3. Hell friskt, rent vann i kaffetrakteren
  4. Mål og passe mengde kaffe: ca. 6o gram per liter
  5. Sjekk at kaffen i filtret er jevnt fordelt
  6. Slå på trakteren og nyt den herlige kaffeduften mens du venter
  7. Server innen en halvtime

  Er det noe vi nordmenn elsker, så er det en rykende, varm kopp kaffe. Fra å kjenne den gode kaffeduften spre seg på kjøkkenet om morgenen, til å nyte en oppkvikkende kopp på jobb eller etter middag; kaffen er en viktig del av hverdagsrutinen vår, og det er viktig at den smaker som den skal. Kaffen er med oss, enten vi er hjemme, på kontoret eller på kaffebarer med venner og bekjente.

  Det er sterke meninger om hvordan kaffen skal tilberedes. Smaken er som baken, sies det; mild eller sterk, bitter eller aromatisk. Så da er spørsmålet: hvordan lage god kaffe?


  Charles-Maurice de Talleyrand

  “Kaffe skal være varm som helvete, svart som djevelen, ren som en engel og søt som kjærligheten”

  Charles-Maurice de Talleyrand

  Hvordan smaker god kaffe?

  Kaffe vurderes nemlig ut ifra aroma og smak. En deilig kopp kaffe skal lukte fristende, ettersom duften av kaffe fanges opp av nervecellene i hjernen og påvirker vår oppfatning av kaffesmaken. Krydret, fruktig, nøtter og sjokolade – du får kaffe med alle disse aromaene, og flere. Kvaliteten på kaffebønnene har alt å si, og dårlig kvalitet gir besk kaffesmak. Plantene, dyrkingsforhold, etterbehandling er alle faktorer som spiller inn på kvaliteten. Ønsker du å lage god kaffe, er det derfor avgjørende å velge gode produkter og bra trakteutstyr.

  Friskt vann og riktig temperatur er også viktig for at kaffen skal få en fin, mørk farge og smake som den skal. I følge Ole Sønstebø, fra Norsk Kaffeinformasjon, bør traktetemperaturen være ca. 92-96 grader: “Er den for lav, blir kaffen matt i fargen og smaker surt. Er den for høy, får kaffen besk smak”. Styrken er dessuten en annen, viktig faktor for hvordan lage god kaffe. Jo mer kaffe du heller opp i filteret, jo sterkere blir den. Kaffeleverandører generelt pleier å anbefale 60 gram, evt. 6 strøkne måleskjeer, per liter. Utover det, kan du justere etter egen smak. Noen foretrekker så mye som 7 eller 8 skjeer, mens andre syntes kaffen er mer behagelig med 5. Ønsker du å koke kaffe som faller i smak hos de fleste, måler du simpelthen opp akkurat som kaffeprodusenten anbefaler.

  Hvordan lage god kaffe hjemme

  Å lage god kaffe er sannelig en kunst. Ikke bare har det blitt et eget yrke, men det holdes også konkurranser om hvilken barrista som lager best kaffe. For oss vanlige kaffedrikkere derimot, finnes det gode råd til hvordan koke kaffe som smaker godt, hjemme på din egen kjøkkendisk. Ønsker du å koke filterkaffe av beste sort, kan du følge noen få, enkle steg:

  • Først og fremst bør du sørge for at du bruker kaffe av god kvalitet, og at utstyret fungerer skikkelig og er rent. Trakteren bør rengjøres regelmessig for at kaffen ikke skal få en vond smak.
  • Et godt tips er å skylle filtrerpapiret med rent vann for å bli kvitt papirsmaken. La gjerne vannet stå og renne en stund før du fyller opp maskinen.

  Hvordan lage god kopp kaffe

  • Når vannet er kaldt og klart, kan du fylle ønsket mengde i kaffetrakteren.
  • Bruk ca. 60 gram kaffe per liter vann, og juster dersom du ønsker å lage større eller mindre mengder. F.eks. om du ønsker å trakte en halv kanne, bruker du 30 gram. Noen maskiner rommer mer enn én liter, og da må du oppjustere tilsvarende.
  • I følge Friele, bør du bruke skjeen og fordele kaffen jevnt i filteret, eller riste kaffeholderen, slik at vannet renner gjennom all kaffen. Det bør ikke ligge kaffe oppover sidene til holderen, for da får ikke vannet kontakt med all kaffen.
  • Her kommer den gøye delen av traktingen: slå på knappen og nyt kaffearomaen mens du venter. Vær tålmodig, og vent til alt vannet slutter å dryppe for at kaffen skal bli skikkelig ferdig.
  • Ingenting slår smaken av nytraktet kaffe, og den bør serveres så fort som mulig. Blir den stående på trakteren, vil kaffen svi seg etterhvert. Vurder evt. å helle over på en termos for å holde den varm.

  Tradisjonelt har nordmenn lagt sin elsk på kokekaffe og filterkaffe, men i de senere årene har også espressomaskinen gjort sitt inntog på norske kjøkken. Igjen, husk å bruke rent vann. Det er også viktig å la maskinen varme seg skikkelig opp, siden smaken avhenger av temperaturen.

  Hvordan koke kaffe på jobb

  Enten arbeidsplassen har kaffetrakter eller kaffemaskiner, spiller kaffen en viktig rolle. Arbeidstakerne trives bedre og produserer mer, om de har tilgang til god kaffe. Istedenfor å betrakte kaffen som ren utgift, kan kaffen regnes som et virkemiddel for å få fornøyde ansatte. Dermed er det viktig å lære seg triksene til hvordan koke kaffe på jobb som smaker godt. Dersom arbeidsplassen din fortsatt bruker filterkaffe, kan dere følge anvisningene for hvordan lage god kaffe hjemme, som beskrevet ovenfor.

  Går bedriften din derimot for automatiserte kaffeløsninger, må dere sørge for å velge utstyr som er lett å rengjøre, doserer riktig og har riktig traktetemperatur. Generelt må maskinen få mulighet til å varme seg opp for å trakte med riktig temperatur. Bruk friskt vann dersom kaffeløsningen krever påfylling, og sørg for at kvaliteten på selve kaffen er god. Ikke minst, sørg for at kaffemaskinen blir regelmessig renset og grundig rengjort for å alltid kunne nyte en rykende, fersk kaffekopp i lunsjen.

  Kaffemaskin
  Er du ute etter god kaffe på jobb? Se nærmere på vårt utvalg av kaffemaskiner

  Kunsten å lage god kaffe

  Kort fortalt, nøkkelen til hvordan koke god kaffe er friskt vann, kvalitetsprodukter og riktig traktetemperatur. Siden kaffen spiller en så viktig del av livene våre, er det viktig å nyte hver eneste dråpe, enten det er hjemme eller på jobb. Når du først får kaffekokerutinene dine på plass, kan du imponere gjester med dine nye traktekunnskaper. Ikke minst, så kan du gi deg selv den gode starten du fortjener på morgenen, med aromatisk, velsmakende kaffe.

  Alternativer til kaffetrakteren

  Dersom du sverger til kaffetrakteren og den typen av kaffe på arbeidsplassen, så er det kjekt å vite at det finnes kaffemaskiner som lager tilsvarende kaffe. Fordelene med en kaffemaskin er for eksempel at den lager en kopp når du ønsker det. Dette gjør at man ikke trenger å huske å sette på en kanne med kaffe (hvor ofte ganske mye går rett i vasken etter å ha stått for lenge på varmeplaten), dette gjør også at hver eneste kopp kaffe er helt fersk. Waterlogic kan hjelpe deg med å finne den kaffeløsningen som er tilpasset deres kaffebehov på arbeidsplassen. Ta gjerne kontakt med en av våre kaffeentusiaster allerede i dag.