Det kan være vanskelig å tenke at for bare 100 år siden fantes ikke plast, mens det nå inngår i de fleste produkt vi bruker hver dag.
Bare i løpet av de siste 70 årene har vi produsert 8,3 milliarder tonn ikke nedbrytbar plast, som har endt opp på søppelfyllinger, innsjøer og strender over hele verden. 8,3 milliarder tonn. For å gi et begrep om hvor mye dette er, så tilsvarer det utrolige 882 000 Eiffeltårn med plastavfall, nesten så mye at det er vanskelig å forestille seg.
Bare i 2016 ble det solgt 480 mrd. flasker i verden. Dette tilsvarer en million flasker i minuttet og volumet er stadig økende. Den store mengden plastflasker som blir produsert bidrar mye til problemene skapt av plastavfall.
Dette er et problem som har vidtrekkende konsekvenser. Den kjente undervannsfotografen Caroline Power tok nylig noen sjokkerende bilder av urovekkende store mengder plast flytende i det karibiske hav. Flasker, bestikk, til og med isoporkopper dekker mange kvadratkilometer av overflaten i det ellers så vakre klare blå vannet.
Credits: Caroline Power
Bildene Caroline tok har fått folk på sosiale medier til å engasjere seg og har satt søkelyset på noe som er et problem for alle på planeten vår. Det kan føre til store konsekvenser for livet i havene. Så sent som forrige uke rapporterte The Telegraph i England om en historie der et kanadisk fiskefartøy fant en hummer med et avtrykk av Pepsilogoen på ene kloen, nok et bevis på hvor mye plastavfallet i havene påvirker dem som lever der.
Credits: Karissa Lindstrand
Likevel viser ny forskning fra University of California at omtrent 6,3 av totalmengden på 8,3 mrd. tonn produsert plast de siste 70 årene har endt opp som avfall. Det som er enda mer bekymringsverdig er at 79% av dette har endt opp på søppelfyllinger eller i naturen. Estimater fra forskere spår at innen 2050 så vil total mengde plast produsert være kommet opp i 12 mrd. Tonn.
Ved å kontinuerlig øke vår kunnskap og forståelse av langtidseffekten av resirkulering og gjøre de endringene som naturen fortjener, kan vi forplikte oss til å skape en mer miljøvennlig fremtid for alle.
Sammenlignet med andre typer avfall som isopor og aluminium, tar det ofte generasjoner før plast brytes ned. Det tar faktisk 450 år å bryte ned en plastflaske, derfor er det kritisk at vi alle lærer mer om dette temaet.
Hvordan ser fremtiden ut?
Mange land gjør en dårlig jobb med tanke på hvor mye plastavfall de genererer. På det nåværende tidspunkt er landene med størst mengde plastavfall Kina, Indonesia, Filippinene, Vietnam og Sri Lanka. Dårlige rutiner for håndtering av plastavfall er en av de største bidragsyterne til at plast ender opp I havene våre.
Alt håp er ikke ute. Mange jobber nå for å redusere effekten plastavfall har på miljøet. Her i Norge har vi pant på plastflasker. Dette er også i ferd med å få fotfeste i andre land som blant annet Danmark og Australia. I tillegg er det andre organisasjoner som jobber både med forebygging og opprydding, som blant annet:
- Hold Norge rent – en organisasjon som jobber med å holde landet rent.
- Redningsselskapet – arrangerer den nasjonale dugnaden Strandryddedagen.
- Bellona – Miljøstiftelsen Bellona jobber kontinuerlig for å holde fokus på miljøvern.
- Natur og Ungdom – Ungdomsorganisasjon som jobber for miljøvern.
Hva kan vi gjøre for å hjelpe?
Siden Waterlogic har kunder I 13 land over hele kloden forstår vi hvor viktig det er å redusere mengden plastavfall. Vi forplikter oss ikke bare til å redusere plastavfall gjennom de flaskefrie produktene vi selger, men også til å lære opp bedrifter og enkeltpersoner om håndtering og reduksjon av plastavfall med å tenke nytt på de valgene vi tar båre personlig og i arbeid. Derfor publiserer vi hyppig informative artikler som kan hjelpe folk til å lære mer om de miljømessige effektene av plast og som gir råd om hvordan en kan redusere bruk av plast både på jobb og i hjemmet.