• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  KAFFE-ANTROPOLOGI: Hvorfor er kafferitualene viktige for oss mennesker?

  Publisert av ,
  KAFFE-ANTROPOLOGI: Hvorfor er kafferitualene viktige for oss mennesker?

  Antropologen Gideon Lasco fra Filippinene lærte hvordan kafferitualer skaper trøst og hygge for oss mennesker: Etter en rundreise i den afrikanske kaffenasjonen Etiopia. Her er hans historie om reisen han tok rett før pandemien startet.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Etter å ha reist rundt i Etiopia i 2020, fikk den filippinske antropologen, en ekstra forståelse for hvor viktige kafferitualer og etablerte kaffevaner er for vår følelse av trygghet, hygge og velvære. Antropologi er læren om mennesket.


  Kaffe er mer enn en drikk: Kaffepausene gir ro og trygghet

  Han beskriver de daglige kaffe-pausene, igangsatt av de lokale guidene i Simien-fjellene, nordøst i Gondar i Etiopia, som positive og helt spesielle lyspunkt:

  -Hver eneste morgen tilberedte de etiopisk kaffe sammen med et lett måltid. På slutten av vår daglige vandring, som var på rundt 15-20 kilometer, gjorde kaffen igjen en viktig opptreden mens vi ventet middagen. I Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia, møtte jeg flere lag av den etiopiske kaffekulturen. I de tradisjonelle butikkene og restaurantene utførte kvinner, ofte kledd i tradisjonelle klær, buna-seremonien: Buna er amharisk (lokalt språk), for et kafferituale hvor kaffebønner blir brent, tilberedt og deretter servert som en rik, bittersøt drikk, skriver Gideon Lasco i en kronikk i antropologi-magasinet Sapiens i januar 2021.


  KAFFE-ANTROPOLOGI: Hvorfor er kafferitualene viktige for oss mennesker?

  Det var på denne turen, til landet som beskrives som kaffens vugge, at han virkelig så verdien i kafferitualer:

  - Kaffekulturen var så variert og rik i Etiopia, og det var så mange ord som ble brukt for å beskrive de ulike nyansene i kaffesmaker, skriver han.

  Kafferitualer ble en «redningsbøye» under pandemien

  Da Gideon kom hjem til Filippinene kjøpte han 6 kilo med kaffebønner fra Etiopias mange regioner. Han beskriver denne kaffen som hans «redningsbøye» under de første 100 dagene av Covid-19-pandemien. Nå som det ikke var mulig å drikke kaffe andre steder enn hjemme, måtte han skape kafferitualer her. Han begynte plutselig å innse hvor viktig det var med kafferitualer som del av den sosiale hverdagen til mennesker over hele verden.

  KAFFE-ANTROPOLOGI: Hvorfor er kafferitualene viktige for oss mennesker?

  - Jeg er nok ikke alene om å føle tapet av min daglige kafferutine under pandemien. Men, som mange andre, lærte jeg snart et nytt ritual: Jeg begynte å lage min egen kaffe, fra det å male bønnene til å brygge dem – noe jeg aldri hadde gjort før. Som antropolog begynte jeg også å tenke mer på den sosiale betydningen av kaffe, og hvordan drikken har blitt så dypt integrert i mange menneskers daglige rutiner. Globalt viser estimater at folk drikker over 2 milliarder kopper kaffe hver dag, skriver han.

  Vil du lese hele hans kronikk om sosiale kaffebetraktninger?
  Klikk deg inn her, og lær mer om kaffens betydning for mennesker verden rundt.

  Har du forresten prøvd en digital kaffepause?
  Når du ikke kan gå på kontoret? Lær mer om temaet her i Waterlogic-bloggen.