• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat

  Publisert av ,
  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat

  Forsker Sergio Rocha ved NMBU fant ut at mus som spiste mye fettholdig mat, ble sunnere kun ved å drikke kaffe i tillegg. Faktisk kan det godt være mennesker får samme effekten av kaffe.

  Sammenhengen mellom kaffe, fett og helse ble åpenbar under Sérgio Rochas arbeid med doktorgradsavhandlingen ved NMBU i november 2020. NMBU tror museeksperimentet som pågikk over 18 uker, kan være gode nyheter også for menneskers helse.


  Kaffe kan oppveie negative effekter av mye fett

  Han sammenlignet bakteriesamfunnene i tarmen til mus som hadde en fettfattig diett og til mus som hadde en fettrik diett. Noen mus fikk i tillegg kaffe. Mengdene kaffe tilsvarte det som for mennesker betegnes som et moderat og et lavt kaffeinntak: Fra 1 til 5 kopper kaffe daglig. Det moderate inntaket hadde klar positiv effekt. Men hva var egentlig årsaken til at musene ble sunnere av kaffe, mens de samtidig spiste veldig fet mat?

  Bakteriene i tarmen spiller en rolle

  Faktisk var det bakteriesammensetningen i musenes tarmsystem som endret seg da de fikk lagt til kaffe i kostholdet. Musene som spiste fettfattig mat, hadde en likere bakteriesammensetning i tarmen til de kaffedrikkende, men fettspisende musene. Men musene som kun spiste fettrik mat fikk ikke så gode resultater: Hos disse musene økte produksjonen av en type signalmolekyler som setter i gang betennelse i kroppen. Tarmens immunsystem ble også aktivert på samme måte av mye fett, som av sykdomsfremkallende bakterier.

  - I denne studien har vi vist at det er en sammenheng mellom kosthold, mikrobiotaen i tarmen, immunrespons og helse. En balansert sammensetning av bakterier i tarmen er viktig for å unngå overvekt, diabetes type 2 og betennelser, sier Rocha i en pressemelding fra NMBU.

  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat

  Ga bedre balanse i tarmen

  Resultatene fra forskningen til Sérgio Rocha, gjør det sannsynlig å konkludere med at kaffe demper ubalansen i tarmen som skapes av en fettrik diett. Immunresponsen og produksjonen av frie radikaler ble i tillegg redusert med kaffe: Det har nær sammenheng med gjenoppretting av tarmbarrieren og mindre betennelser i kroppen, forteller forskeren.

  - I dette arbeidet har vi sett spesifikt på effekten av å bruke kosthold for å påvirke mikrobiotaen, spesielt i tynntarmen, sier Sérgio Rocha.

  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat
  Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?