Forsker Sergio Rocha ved NMBU fant ut at mus som spiste mye fettholdig mat, ble sunnere kun ved å drikke kaffe i tillegg. Faktisk kan det godt være mennesker får samme effekten av kaffe.
Sammenhengen mellom kaffe, fett og helse ble åpenbar under Sérgio Rochas arbeid med doktorgradsavhandlingen ved NMBU i november 2020. NMBU tror museeksperimentet som pågikk over 18 uker, kan være gode nyheter også for menneskers helse.Kaffe kan oppveie negative effekter av mye fett
Han sammenlignet bakteriesamfunnene i tarmen til mus som hadde en fettfattig diett og til mus som hadde en fettrik diett. Noen mus fikk i tillegg kaffe. Mengdene kaffe tilsvarte det som for mennesker betegnes som et moderat og et lavt kaffeinntak: Fra 1 til 5 kopper kaffe daglig. Det moderate inntaket hadde klar positiv effekt. Men hva var egentlig årsaken til at musene ble sunnere av kaffe, mens de samtidig spiste veldig fet mat?
Ga bedre balanse i tarmen
Resultatene fra forskningen til Sérgio Rocha, gjør det sannsynlig å konkludere med at kaffe demper ubalansen i tarmen som skapes av en fettrik diett. Immunresponsen og produksjonen av frie radikaler ble i tillegg redusert med kaffe: Det har nær sammenheng med gjenoppretting av tarmbarrieren og mindre betennelser i kroppen, forteller forskeren.
- I dette arbeidet har vi sett spesifikt på effekten av å bruke kosthold for å påvirke mikrobiotaen, spesielt i tynntarmen, sier Sérgio Rocha.