Waterlogic Norge fortsetter virksomheten som normalt.
Vi samler grundig informasjon om aktivitet både nasjonalt og internasjonalt, og så langt har vi ingen indikasjoner på forstyrrelser fra underleverandører, transportselskaper eller våre egne lager og produksjonsanlegg. Les mer

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat

  Publisert av ,
  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat

  Forsker Sergio Rocha ved NMBU fant ut at mus som spiste mye fettholdig mat, ble sunnere kun ved å drikke kaffe i tillegg. Faktisk kan det godt være mennesker får samme effekten av kaffe.

  Sammenhengen mellom kaffe, fett og helse ble åpenbar under Sérgio Rochas arbeid med doktorgradsavhandlingen ved NMBU i november 2020. NMBU tror museeksperimentet som pågikk over 18 uker, kan være gode nyheter også for menneskers helse.


  Kaffe kan oppveie negative effekter av mye fett

  Han sammenlignet bakteriesamfunnene i tarmen til mus som hadde en fettfattig diett og til mus som hadde en fettrik diett. Noen mus fikk i tillegg kaffe. Mengdene kaffe tilsvarte det som for mennesker betegnes som et moderat og et lavt kaffeinntak: Fra 1 til 5 kopper kaffe daglig. Det moderate inntaket hadde klar positiv effekt. Men hva var egentlig årsaken til at musene ble sunnere av kaffe, mens de samtidig spiste veldig fet mat?

  Bakteriene i tarmen spiller en rolle

  Faktisk var det bakteriesammensetningen i musenes tarmsystem som endret seg da de fikk lagt til kaffe i kostholdet. Musene som spiste fettfattig mat, hadde en likere bakteriesammensetning i tarmen til de kaffedrikkende, men fettspisende musene. Men musene som kun spiste fettrik mat fikk ikke så gode resultater: Hos disse musene økte produksjonen av en type signalmolekyler som setter i gang betennelse i kroppen. Tarmens immunsystem ble også aktivert på samme måte av mye fett, som av sykdomsfremkallende bakterier.

  - I denne studien har vi vist at det er en sammenheng mellom kosthold, mikrobiotaen i tarmen, immunrespons og helse. En balansert sammensetning av bakterier i tarmen er viktig for å unngå overvekt, diabetes type 2 og betennelser, sier Rocha i en pressemelding fra NMBU.

  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat

  Ga bedre balanse i tarmen

  Resultatene fra forskningen til Sérgio Rocha, gjør det sannsynlig å konkludere med at kaffe demper ubalansen i tarmen som skapes av en fettrik diett. Immunresponsen og produksjonen av frie radikaler ble i tillegg redusert med kaffe: Det har nær sammenheng med gjenoppretting av tarmbarrieren og mindre betennelser i kroppen, forteller forskeren.

  - I dette arbeidet har vi sett spesifikt på effekten av å bruke kosthold for å påvirke mikrobiotaen, spesielt i tynntarmen, sier Sérgio Rocha.

  Kaffe er bra for mus som spiser fettrik mat
  Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?