Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffe minsker faren for akutt nyresvikt

  Publisert av ,
  Kaffe minsker faren for akutt nyresvikt

  Selv om årsakene ennå ikke er kjent, har forskere i USA nettopp oppdaget at så lite som 2 til 3 kopper kaffe om dagen, minsker risikoen for akutt nyresvikt med hele 23 prosent.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Kaffe minsker faren for akutt nyresvikt

  Kaffe fikk i mange år et ufortjent dårlig rykte. Men flere, nyere forskningsstudier har vist at kaffe ikke kun er bra for konsentrasjonen og prestasjonen, men også for helsa. Et daglig inntak av kaffe er positivt for hjerte- karsystemet, og reduserer i tillegg risikoen for å utvikle kreft, type 2 diabetes, kreft og Parkinsons.

  Bra for transportsystemet i nyrene

  Siste gode kaffenyhet er at en ny studie, som ble offentliggjort i «Kidney National Report» våren 2022, faktisk viser en sammenheng mellom lavere risiko for akutt nyresvikt og kaffekonsum. De samme forskerne minner samtidig om at det allerede er påvist en klar positiv effekt av kaffeinntak for nyrene.

  Forskerne har ennå ikke klart å finne ut av alle årsaker til at kaffe er bra for nyrene, eller hvilke mennesker som vil få mest «nyrenytte» av å drikke kaffe. Men de tror at det blant annet kan skyldes koffein (som det er mest av i kaffe). Forskerne utelukker heller ikke at andre stoffer i kaffe kan bidra positivt. Slik som diterpener, polyfenoler og klorogensyre. I tillegg har kaffe betennelseshemmende egenskaper på grunn av høyt innhold av antioksidanter.

  Koffein påvirker nyrene, men de eksakte prosessene er kompliserte. Enkelt forklart så påvirker koffein hvordan transportsystemet og filtreringssystemet til nyrene fungerer. Blant annet hvordan salt opptas og utskilles fra nyrene.

  Mye kaffe fungerte enda bedre

  Studien så på effekten av kaffe på nyrene til 14.207 personer i USA, i alderen 45 til 64 år.

  Kaffe minsker faren for akutt nyresvikt

  Kaffe minsker faren for akutt nyresvikt

  Personer som drakk mest kaffe, når man tok hensyn til demografiske, kliniske og kostholdsrelaterte faktorer, fikk en betydelig, redusert risiko for akutt nyresvikt: På hele 23 prosent. Mens de som jevnlig drakk hvilken som helst mengde kaffe (også små mengder), hadde en 11 prosent lavere risiko for akutt nyresvikt.

  Nyresvikt er et samfunnsproblem

  De amerikanske forskerne påpeker at akutt nyresvikt er et betydelig helseproblem for hele den amerikanske befolkningen. Blant personer som innlegges på sykehus i USA hvert år, har hele 18 prosent nyresvikt. I Norge får rundt 50 prosent av intensivpasienter ved norske sykehus akutt nyreskade, mens 10 til 20 prosent av sykehusinnlagte som er innlagt av andre årsaker, får akutt nyreskade.

  For å finne mer ut av hvorfor kaffe beskytter nyrene kontinuerlig (og mot akutt nyresvikt), etterlyser de mer forskning fremover.

  Du kan lære mer om hva akutt nyresvikt egentlig er, i denne artikkelen fra Norsk Helseinformasjon (NHI).


  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann.