Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffe og brenningsgrader

  Publisert av ,
  Kaffe og brenningsgrader

  Hva skjer under kaffebrenning?

  Før brenning er kaffebønnene små, harde, grønne, og nokså smakløse. Under brenningen vokser de små bønnene seg rundt halvparten så store og blir porøse, forandrer smak, farge og lukt. Brenning kan dog være et noe misvisende ord. Bønnene skal ikke bli brent, men heller “ristes” eller “stekes” i ovnen.

  Det som skjer under brenning av kaffebønner er at vannet fordamper og celler med olje åpner seg. Her skjer det flere kjemiske reaksjoner, blant annet endres sukkerinnholdet, fargen blir brun og hundrevis av aromastoffer dannes. Når brenningen er ferdig blir kaffebønnene raskt avkjølt for å stoppe at varmen utvikles i bønnene.

  Ulike brenningsgrader

  Smaken på kaffebønnene avhenger av temperatur og brennetid. Brennes kaffebønnene for lite, blir smaken rå og tam. For lang brennetid gjør kaffen bitter. Lang eller kort brennetid er likevel avgjørende for hva slags smaksbilde kaffen skal ha, og da snakker vi gjerne om lys og mørk brenningsgrad. I Norge har kaffen ofte en lysere brenningsgrad, mens i Sør-Europa drikkes gjerne en mørkere variant. Espresso er som regel av den mørkbrente typen.

  Brenningsgrad og smak

  Brenningsgrad og smak

  Hva slags brenningsgrad man skal gå for avhenger av hva man liker. Hvis du vet omtrent hva slags preferanser du har på kaffe, kan brenningsgrader hjelpe deg med å velge en type som faller i smak.

  Lys og mørk brenningsgrad har vidt forskjellig smaksspekter. Lysbrent kaffe gir en syrlig og fruktig kaffe. Fargen er ofte lysebrun og bønnene føles nokså tørre når du tar på dem. Lysbrente kaffebønner har ikke en bitter smak, og gir gjerne en lett ettersmak av frukt, sødme og flora.


  I midten av spekteret finner du også mellombrent kaffe, som gjerne har en balansert smak og rund aroma. Mellombrent kaffe har noe lengre brennetid enn sine lysere medsøstre, og derfor også en litt mørkere farge. Den runde smaken gjør at den gjerne forbindes med en mer tradisjonell kaffesmak, og er noe bitter i forhold til den lyseste varianten, men ikke veldig.

  En mørkbrent kaffe vil være mer fyldig og søt. Bønnen er, ikke overraskende, mørkest i fargen, og kan derfor enkelt kjennes igjen. Jo mørkere brent, jo mer oljete vil også selve kaffebønnen føles. Mørkbrent kaffe er bitter i forhold til lys- og mellombrent, og kan også gi en mer krydret og lite syrlig smak. Ettersom mørkbrent kaffe gjerne brukes til espresso er den også ideell til ulike kaffedrikker med melk.


  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann.