Hva skjer under kaffebrenning?
Før brenning er kaffebønnene små, harde, grønne, og nokså smakløse. Under brenningen vokser de små bønnene seg rundt halvparten så store og blir porøse, forandrer smak, farge og lukt. Brenning kan dog være et noe misvisende ord. Bønnene skal ikke bli brent, men heller “ristes” eller “stekes” i ovnen.
Det som skjer under brenning av kaffebønner er at vannet fordamper og celler med olje åpner seg. Her skjer det flere kjemiske reaksjoner, blant annet endres sukkerinnholdet, fargen blir brun og hundrevis av aromastoffer dannes. Når brenningen er ferdig blir kaffebønnene raskt avkjølt for å stoppe at varmen utvikles i bønnene.
Ulike brenningsgrader
Smaken på kaffebønnene avhenger av temperatur og brennetid. Brennes kaffebønnene for lite, blir smaken rå og tam. For lang brennetid gjør kaffen bitter. Lang eller kort brennetid er likevel avgjørende for hva slags smaksbilde kaffen skal ha, og da snakker vi gjerne om lys og mørk brenningsgrad. I Norge har kaffen ofte en lysere brenningsgrad, mens i Sør-Europa drikkes gjerne en mørkere variant. Espresso er som regel av den mørkbrente typen.
I midten av spekteret finner du også mellombrent kaffe, som gjerne har en balansert smak og rund aroma. Mellombrent kaffe har noe lengre brennetid enn sine lysere medsøstre, og derfor også en litt mørkere farge. Den runde smaken gjør at den gjerne forbindes med en mer tradisjonell kaffesmak, og er noe bitter i forhold til den lyseste varianten, men ikke veldig.
En mørkbrent kaffe vil være mer fyldig og søt. Bønnen er, ikke overraskende, mørkest i fargen, og kan derfor enkelt kjennes igjen. Jo mørkere brent, jo mer oljete vil også selve kaffebønnen føles. Mørkbrent kaffe er bitter i forhold til lys- og mellombrent, og kan også gi en mer krydret og lite syrlig smak. Ettersom mørkbrent kaffe gjerne brukes til espresso er den også ideell til ulike kaffedrikker med melk.