Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffe som antipotensmiddel?

  Publisert av ,
  Kaffe som antipotensmiddel?

  Ja. Du leste riktig. På 1700-tallet ble kaffe sett på som et effektivt middel for å redusere seksuell lyst hos munker og prester.

  Kaffe ble da gitt til munker og prester i den katolske kirke som antipotensmiddel. Kaffen hadde et rykte på seg for å motvirke erotiske følelser. Dessuten trodde man at det forhåpentligvis også kunne gjøre menn impotente.

  Var uanstendig rusmiddel

  Men kaffe har vært sett på som et uanstendig rusmiddel, også i Norge og Europa.

  Kirken motarbeidet først den svarte drikken. De så på den som djevelens verk. Likevel gjorde de helomvending i sitt synspunkt, da de så de mange fordelene med kaffe som erstatning for andre rusmidler.

  Før kaffen gjorde sitt inntog i Europa, drakk folk flest surmelk eller alkohol i sosiale lag – når de var på besøk eller i møter.

  Dikteren Ludvig Holberg skrev blant annet; «Takket være kaffen kan våre mødre og døtre komme edru hjem etter dagens visittrunde».

  Mer edruelighet førte til at folk kom sammen og snakket om (og husket) samfunnsforhold, økonomi, politikk og handel. Dermed fikk kaffen stor betydning for samfunnsutviklingen og derfor også for demokratiet.

  qahwa

  Religiøs kaffe-dans

  Arabiske handelsfolk begynte allerede i år 1000 å koke vann på kaffebønner. Drikken kalte de for «den som forhindrer søvn»; qahwa. Europeerne kalte kaffe først for arabisk vin.

  Men Koranen og muslimsk tro forbyr bruken av rusmidler, og kaffen stod derfor en stund i stor fare for å totalforbys.

  Sultan Suleiman beordret i 1551 at en gruppe muslimske dervisjer skulle anholdes i Mekka. De hadde danset skandaløst voldsomt og lenge, i religiøs ekstase. Et råd med teologer fant til slutt ut hvorfor: De hadde inntatt uhemmede mengder med kaffe.

  Sultanen var ubeleilig nok en stor fan av kaffe, og drakk mye kaffe daglig. Så han klarte å finne en snedig måte å unngå et øyeblikkelig forbud mot kaffe, da rådgiverne hans anbefalte dette.

  Suleiman argumenterte at koffein var oppkvikkende, og at kaffedrikking sørget for at man holdt seg våken under studering av Koranen. Deretter gikk det slag i slag for kaffen i Arabia, og tillot offentlige kaffehus i sitt rike.

  Kaffe hedret i opera

  Visste du at det fantes en egen kaffe-opera? Den tyske komponisten Johann Sebastian Bach uttrykte faktisk sin kjærlighet til kaffe i den humoristiske kantaten «Kaffeekantatewas», med tekst av Christian Fredrich Henrici.

  Operaen ble for første gang fremført i Leipzig i Tyskland på midten av 1730-tallet.

  Teksten i sopran-delen av operateksten lyder omtrent slik:

  «Åh far, ikke vær så streng! Får jeg ikke min bolle med kaffe tre ganger om dagen, så vil jeg i min smerte skrumpe inn, som en bit, stekt geitekjøtt!»

  Energi-bar, gjødsel og kaffeklystér

  Nomadefolket Noromene, lagde faktisk energi-barer av kaffe og dyrefett, så tidlig som starten av dette århundret.

  På 1930-tallet anbefalte den tyske legen Max Gerson daglige kaffe-klystérer, for å detoxe levere, stimulere forbrenningen og å kurere kreft.

  Men husk at kaffeklystér på ingen måte er anbefalt av helsepersonell; selv om Prince Charles visstnok også har vært fan av dette i nyere tidsalder.

  Kaffegrut fungerer også som gjødsel. Så dette kan du selv prøve ut, om du ikke har prøvd det tidligere. Spesielt planter som liker sur jord, slik som roser, asalea og flere typer fruktrær. Kaffegruten er nemlig rik på nitrogen og fosforsyre. Spre gruten rundt plantene, helst i tørr form.

  Noen skrubber seg, andre bader seg

  I Oslo er det et eget firma, Gruten, som samler inn kaffegrut fra byens kaffebarer, og lager diverse produkter av den. Blant annet såper, kopper og kroppsskrubb. De har også en oppskrift på hvordan du kan lage din egen kroppsskrubb med kaffegrut.

  Den består av kaffegrut, kokosolje og salt – med noen dråper lavendelolje for duftens skyld. Kaffegrut fjerner døde hudceller, øker blodsirkulasjonen, og får slik frem frisk og ny hud.

  Noen tar utvortes bruk av kaffe, til nye ukonvensjonelle høyder.

  I dine villeste kaffe-fantasier hadde du kanskje ikke tenkt at enkelte ønsker å betale for å bade i kaffe?

  kaffe skrubb

  Men jo da; mange betaler rundt 30 dollar, for å bade og svømme rundt i kaffe. De kan de blant annet gjøre ved Yunessan Spaet i Hakone, Japan. Der kan man også bade i andre matvarer som vin, flytende sjokolade, grønn te og sake. Men også nudler …

  Kaffe for ni liv

  Verdens eldste katt, Texas-katten Creme Puff, ble 38 år og døde i 2005.

  Da hadde jentekattepusen fått en daglig diett bestående av kaffe hver morgen, sammen med bacon, egg og kokt brokkoli (!).

  Jake Perry, som eide katten, ga sin forrige Guiness-rekord-katt, Grandpa Rex Allen, akkurat samme diett.

  Hannkatten ble utrolig nok 34 år gammel.

  Eksklusiv kaffe fra en lort

  Verdens dyreste kaffe, heter Kopi Luwak, og er faktisk kaffebønner som har blitt spist, fortært og bæsjet ut igjen av et lite pattedyr i mungofamilien.

  Den er opprinnelig fra Asia, og heter Civet-katt. Visstnok blir kaffen spesielt kompleks og sødmefylt på grunn av fordøyelsesprosessen, og mange kunder er villige til å betal over 50 dollar eller mer per kopp.

  Kaffe på 3 andre måter

  • For håret: Brunt hår vil få en farge-boost, ved å skylle håret med 3-4 kopper kald, sterk kaffe. Vil også gjøre blondt hår dypere i fargen. Skyll med vann etter noen minutter.
  • Kaffe-isbiter: Lag isbiter med kaffe. De vil ikke tynne ut iskaffen din, eller bruk dem i passende drinker.
  • For antikk-effekten: Vil du gi papir eller stoff en antikk farge, kan du prøve deg frem til den rette fargesjatteringen, ved å bruke kaffe.