• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Denne barbecue-sausen og ruben passer til alt

  Publisert av ,
  Denne barbecue-sausen og ruben passer til alt

  Barbecue-VM- og NM-mester Bjørn Tore Teigen (53) avslører du trolig blir hekta på hans egen barbecue-saus med kaffe. Ruben med kaffe har han ikke prøvd til alt – men han er helt sikker på at den passer til alt.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  - Barbecue-saus er god som et alternativ til vanlig ketchup. Den kan brukes til alt av kjøtt, på speilegg, til pytt i panne og alt av stekt mat. Prøv deg frem og eksperimenter. Barbecue-sausen kan pensles på kjøttet rett etter steking, eller som tilbehør ved siden av maten. Grunnen til at den ikke bør pensles på før grilling, er at sausen som har en del sukker kan bli for varm og brent, sier Bjørn Tore Teigen.

  BJØRN TORES BARBECUE-SAUS: På MatPrats hjemmesider finner du Bjørn Tores oppskrift på barbecue-saus med kaffe. Hell gjerne den hjemmelagede barbecue-sausen på en ketchup-flaske i kjøleskapet, slik at du har den tilgjengelig til alt du måtte ønske.

  Bruk ingredienser som spiller på lag

  En rub som denne kan i prinsippet brukes både på fisk og alt av kjøtt – ja til og med på grønnsaker man ønsker å grille, sier Bjørn Tore Teigen.

  - Egentlig er det kun fantasien som setter grenser, og finne ut av hva man liker best selv. Det viktigste er egentlig hvordan man griller maten. Et godt tips er å bruke en grill med lokk, slik at man har mer kontroll på varmen og kan steke over lavere varmere og lang lengre tid, sier han.

  TIPS: Det meste av kjøtt kan passe til grilling. Men Bjørn Tore sier større kjøttstykker med en del fett ofte er best – så det ikke blir så tørt. Han sier bruk av indrefilet er å kaste perler for svin: Dyrt og tørt.

  Glad i kylling? Liker du kylling så forteller Bjørn Tore Teigen at du kan gni en rå, hel kylling inn med en kaffe-rub, sprette en ølboks og drikke halvparten (alkoholfri øl fungerer også), skjære av toppen, tilføre krydder og sette kyllingen oppå. Grill den på lav varme - cirka 145 grader under lokk i 70 til 90 minutter.

  Vil du ha amerikansk inspirasjon til kaffe og grilling? Ta en titt innom kaffe-elsker-nettsiden «I need coffee» for flere oppskrifter.

  Sukker er en av hovedingrediensene i en rub, sammen med salt og paprikapulver. Etter å ha arbeidet i mange år hos en kryddermølle i Oslo har Bjørn Tore Teigen ekstra god peiling på hvilke smaker som passer sammen.

  - Det er ikke noe poeng i å bruke enormt mange ingredienser som er umulige å identifisere. Jeg jobber etter KISS-metoden: Keep It Stupid Simple. Bruk få ingredienser som fremhever hverandre, det fungerer ofte best, sier Bjørn Tore Teigen.

  Henning Nilsen, Markedssjef i Waterlogic Norge, og Bjørn Tore Teigen, NM- og VM-mester i barbecue.

  Henning Nilsen, Markedssjef i Waterlogic Norge, og Bjørn Tore Teigen, NM- og VM-mester i barbecue.

  INTERMEZZO-TIPS TIL RUB OG SAUS: Waterlogics egen kaffe av typen Bologna eller Montagna passer bra til en barbecue-saus. Til en kaffe-rub vil lysbrente og medium brente Fiore, Venezia eller Gusto fungere bra.

  Bjørn Tores kaffe-rub

  • 125 g brunt sukker (best om det er finkornet)
  • 160 g sukker
  • 50 g paprikapulver
  • 25 g hvitløkspulver
  • 30 g kaffe (finmalt)
  • 75 g salt
  • 25 g malt sort pepper
  • 10 g malt ingefær
  • 15 g løkpulver
  • 7 g malt spisskummen
  • 4 g Chipotle-chilipulver

  NB: Ruben kan også brukes på kjøtt som skal i ovnen.