Bjørn Tore Teigen er en av veldig få personer i landet som er diplompølsemaker-mester med fordypning i spekemat. Her gir han inspirasjon til deg som elsker pølser, fisk eller grønnsaker.
Av Rita Tvede Bartolomei
Teigen har rett og slett både mesterbrev og diplom i pølsemaker-faget. Likevel synes han nordmenn kanskje slenger litt for mange pølser på grillen og oppfordrer til mer vågalhet.
- Det er ikke noe galt i å grille pølser, men det grilles enormt mange kjedelige pølser i Norge. Spesielt når det grilles til barn så får de akkurat de samme grillpølsene og med null variasjon. Kjøp i det minste noen gode, smakfulle pølser til barna. Pølsene kan i tillegg gnis inn med litt krydder. Men vær litt forskjellig med chilien til barn, sier Bjørn Tore Teigen, MatPrats råvareansvarlig og matrådgiver.
TIPS: Kjøp 3 forskjellige typer, gode pølser, og del dem i flere biter. Tre dem på et spyd – enten alene eller sammen med grønnsaker. Barbecue-sausen med kaffe kan passe fint med pølser også.
Hva med vegetarianere? Og fiske-elskere?
Teigen forteller at grønnsaker og fisk så klart er veldig egnet til grilling, og også her er det kun fantasien som setter grenser.
- Kona Anne Kathrine Teigen er veldig god på grilling av grønnsaker. Hun griller både squash og auberginer, sier Bjørn Tore Teigen.
TIPS: Prøv deg frem med barbecuesaus som tilbehør også til grønnsaker og fisk. De mer faste, kjøttfylte grønnsakene som aubergine, squash og mais kan gnis inn med litt kaffe-rub før grilling eller pensles med barbecue-saus med kaffe. De kan fylles med både kjøtt og oster som feta. Lag gjerne grillspyd med grønnsaker som squash, aubergine, paprika, løk og cherry-tomater. Denne oppskriften fra Matprat på flere typer grillede grønnsaker passer godt alene, eller som tilbehør til kjøtt og fisk.
Hekta på aubergine og squash? Her er en oppskrift på grillet aubergine, og en på grillet squash.
Hva slags Intermezzo-kaffe elsker grillmesteren?
- Bjørn Tore Teigen beskriver seg selv som en ihuga kaffedrikker, men det er den sterke typen kaffe han liker best. Intermezzo-kaffetypen Bologna er hans favoritt. Bologna er en kraftfull og energisk mørkbrent espresso med smak av brunt sukker, dadler og røde bær. Blandingskaffe fra Bolivia, Mexico og Peru.
- - Jeg er avhengig av kaffe, og det er espresso-kaffe med mye crema som er favoritten. Hver morgen når jeg skal på jobb så tar jeg med meg en kopp espresso og nyter den i bilen. Kaffen tar jeg bar uten melk og sukker, sier han.