Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

  • Be om et tilbud
  • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

    Ny studie: Kaffedrikkere har sunnere tarmflora enn de som ikke drikker kaffe

    Publisert av ,
    Ny studie: Kaffedrikkere har sunnere tarmflora enn de som ikke drikker kaffe

    En ny, amerikansk studie fra 2019 viser at kaffe trolig kan bidra til et bedre mikrobielt miljø i tarmen. Det kan påvirke helsen positivt. Men forskerne vet ennå ikke hvilke stoffer i kaffe som gir kaffedrikkere sunnere bakteriesammensetning i tarmen.

    Av Rita Tvede Bartolomei

    Hvordan samspillet mellom de rundt 100 000 milliarder med bakterier i tarmen din påvirker helsetilstanden, har fått mer oppmerksomhet blant forskere de siste årene. Kanskje kan analyser av din helt personlige bakterie-sammensetning i tarmen, bli del av fremtidens standard helsesjekker? Kanskje også hjelpe med å bekjempe og forebygge flere sykdommer?

    Kaffedrikkere har sunnere tarmflora

    En helt ny, amerikansk studie som ble presentert på årsmøtet til The American College of Gastroenterology i oktober 2019, viser at kaffedrikkere har en betydelig sunnere sammensetning av tarmbakterier enn de som ikke drikker kaffe.

    - Det er usikkert hvilke stoffer det er i kaffe som påvirker positivt – men det kan være koffeinet eller andre næringsstoffer i kaffe som påvirker bakteriene. Vi må fortsatt lære mer om hvordan samspillet mellom mikrobene og menneskekroppen påvirker en god helsetilstand, men inntil videre vil jeg si at du kan følge magefølelsen din om du elsker kaffe – og kos deg med det, sier en av hovedforskerne bak studien, Dr. Li Jiao, førsteamanuensis i medisinsk- gastroenterologi ved Baylor College of Medicine i Houston, Texas, til U.S. News.

    hvitt og svart keramisk krus fylt med brun latte på rund svart keramisk tallerken

    Ny måte å sjekke ut bakteriene på

    Det helt nye med denne studien er at forskerne tok prøver av mikrobene flere steder i tykktarmen - helt ned til endetarmen. Tidligere studier har kun basert seg på avføringsprøver, mens disse prøvene ble gjort under en kolonoskopi.

    Kaffedrikkerne i studien drakk mellom to til flere kopper kaffe, og det hadde de også gjort det siste året. De som drakk veldig mye kaffe hadde faktisk flere tarmbakterier med anti-inflammatorisk effekt, og færre av dem hadde bakterien Erysipelatoclostridium, som har vist seg å være koblet til økt risiko for metabolske sykdommer som overvekt. Men kaffedrikkere hadde mer av de gunstige bakterietypene Faecalibacterium og Roseburia. De positive funnene hos kaffedrikkere ble gjort uavhengig av alder og type kosthold.

    Tarm med tarmbakterier på tavla

    Bakterier i tarmen påvirkes av hva du spiser og drikker

    Det har vært gjort flere studier som tyder på at bakterie-sammensetningen i en mennesketarm påvirker om du er overvektig eller slank, eller er disponert for sykdommer som Alzheimer, Crohns, MS og Parkinson – men også autisme.

    Forskere tror det er en sterk sammenheng mellom flere av de vestlige livsstilssykdommene, og hvordan vi spiser og lever: Mindre variert mat og mer ferdigmat – gir en dårligere sammensetning av bakterier i tarmen.

    Det er nå allment kjent at tarmfunksjonen påvirkes positivt av et allsidig kosthold med mye fiber fra grove kornprodukter, belgfrukter og linser – grønnsaker og frukt, kombinert med matvarer som har en naturlig forekomst av melkesyrebakterier. Så om du ønsker en sunn tarmflora og god magefunksjon, kan du trygt drikke kaffe i tillegg til et variert kosthold.

    Nysgjerrig på studien om kaffe og tarmbakterier? Les hele artikkelen om den nye studien her.

    Vil du vite mer om hvordan kosten påvirker tarmbakteriene dine? Les en artikkel i anerkjente TIME magazine her.