• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffemaskin på jobb: Her er de beste tipsene for å gjøre det riktige valget

  Publisert av ,
  Kaffemaskin på jobb: Her er de beste tipsene for å gjøre det riktige valget

  Aldri hatt kaffemaskin på arbeidsplassen før? Usikker på hvordan du bør gå frem i møte med en kaffetjeneste-leverandør? Lurer du på hvilke spørsmål som er viktigst å stille? Her er noen gode råd og tips fra Viktor Tholén hos Waterlogic.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  - Det viktigste man gjør som kunde er å være kritisk til kaffeleverandøren. Om noen lover gull og grønne skoger på alle områder – så er det ofte grunn til å være skeptisk. Jeg pleier alltid minne kunden på at det er umulig å få til en løsning som gir mye kaffe raskt og billig - som i tillegg har topp smak og med en maskin som ikke krever vedlikehold, sier Viktor Tholén, salgsleder portefølje for Waterlogic Norge.

  Finn ut av dine behov: Still kontrollspørsmål

  Han sier det er viktig å stille kontrollspørsmål til leverandøren av en kaffetjeneste.

  - Erfaringen min er at mange kunder ikke har helt oversikt over hva de trenger og egentlig ønsker. De stiller ofte ikke nok spørsmål om løsningene. Som seriøs selger er da den viktigste oppgaven å veilede og guide kunden frem til riktig valg, sier han.

  For selv om de fleste leverandører kan levere helt OK kaffe-løsninger, betyr ikke det at de kan levere løsninger som er godt tilpasset kundens behov. Er man uerfaren på valg av kaffemaskin til arbeidsplassen bør man være veldig klar på hva man ønsker, sier Tholén.

  - Vil man ha mye kaffe raskt, uten at smaken er like viktig? Da kan instant-kaffemaskin være en økonomisk løsning som krever lite vedlikehold. Vil man ha espressobasert kaffe eller traktekaffe? Hva slags kaffe liker de fleste på jobb? Hvor høyt er forbruket: Hvor mange kopper har man behov for hver dag? Er det viktig å finne en løsning som krever få tømminger av kaffegrut, og som har enkle renseprogrammer? Da må man trolig skaffe en maskin med høyere kapasitet, eller skaffe to kaffemaskiner. Kan det være aktuelt med to forskjellige typer kaffemaskiner? Er det viktig å få på plass en vanndispenser-løsning også? Er tappetårn rett ved kaffemaskinen det beste? Eller skal man velge en frittstående vannautomat? sier Tholén.

  Svanemerket kaffetjeneste logo

  Svanemerket kaffetjeneste: For fullstendig etisk kaffe på jobb

  For noen virksomheter kan det å ta et miljøansvar være utslagsgivende ved valg av kaffemaskin. I Norge i 2019 er Waterlogic eneste leverandør av en Svanemerket kaffetjeneste, en godkjenning som ble gitt i 2017.

  - I kaffetjenesten er det ikke kun kaffemaskin og kaffen som er miljøvennlig og etisk. Alle produktene som inngår i kaffemaskinen, men også transporten, vedlikeholdet og rensemidlene som brukes - alt er underlagt strenge krav, sier Tholén.

  Svanemerket skal sikre at råvarene er tatt ut på en bærekraftig måte, og om produsentene driver energieffektivt og miljøvennlig, om det benyttes skadelige kjemikaler, om produktet er trygt og varig. Men også om komponentene i kaffemaskinen kan gjenbrukes og om arbeiderne behandles bra.

  - Etisk produsert kaffe har i tillegg økt i popularitet blant forbrukere, og derfor vil det å ta et miljøstandpunkt ved valg av kaffemaskin, kunne være spesielt merkevarebyggende for enkelte virksomheter, sier Viktor Tholén.

  Lyst på et lynkurs i Svanemerket kaffetjeneste og etisk kaffe? Lær mer i disse Waterlogic-bloggene om etisk kaffe, Svanemerket kaffetjeneste, og om renovasjonsselskapet Årim i Ålesund som ønsket å gjøre kaffepausene på jobb mer miljøvennlige.

  Smart eller ikke: Skal jeg involvere de ansatte i prosessen?

  Viktor Tholén sier det kan være fordelaktig å involvere flere av de ansatte i prosessen med å velge kaffemaskin på jobb.

  - Dette kan ofte være mer viktig om virksomheten anskaffer en kaffemaskin på ny, etter en dårlig tidligere opplevelse. Men det kan også være gunstig om virksomheten skal kjøpe kaffemaskin for første gang, sier han.

  Han minner om at det er både fordeler og ulemper med å involvere alle ansatte på arbeidsplassen.

  - Her synes jeg det er vanskelig å komme med konkrete råd, men erfaringsmessig så vil det oppleves mer demokratisk om de ansatte blir involvert. De skal jo tross alt drikke kaffen. Har man tatt dem med i prosessen, vil det være større sannsynlighet for at flere blir fornøyde med valget, sier Tholén.

  Uttrykket «mange kokker, mer søl» kan absolutt gjelde også når det gjelder valg av kaffemaskin til arbeidsplassen.

  Men en spørreundersøkelse i forkant kan gi gode innspill til ønsker fra de ansatte, og brukes som et nyttig grunnlag for å finne en løsning som er riktig for de aller fleste. Dette er noe vi gjerne kan være behjelpelige med, slik som utforming av de beste spørsmålene å stille i en slik sammenheng. Valg av kaffe har mye å gjøre med følelser og med allerede etablerte vaner. Behovene er ofte veldig forskjellige, sier han.

  Finn riktig kaffetype: Vil du smake før du kjøper?

  For de kundene som har et ønske om å være tett på prosessen med å velge kaffemaskin, kan et cupping-møte med en profesjonell barista være en god løsning.

  - Vi har baristaer som gjennom kaffe-smaking av forskjellige typer kaffe, hjelper kunder med å finne frem til den kaffetypen de liker best. Det å prøve den kaffetypen som de ansatte likte i cupping-sesjonen på en aktuell maskin er også gunstig, sier Tholén.

  Hvordan foregår en cupping-seanse?

  Forretningsfolk i møte på kontoret

  Les historien om mediebyrået Optimal i Oslo som slurpet seg frem til den beste kaffen til ny kaffemaskin på jobb.

  - I utgangspunktet brukes cupping-metoden for å teste flere kaffetyper på en gang – helst rundt fem. Slik er det enklere for kunden å finne ut av hvilken smak som appellerer mest. Dette er en prosess de ikke kjenner til og som de ikke helt forstår, men som er gøyal og sanselig. At vi bruker høykvalitets utstyr til cuppingen, spesialbestilt fra Storbritannia, bidrar til opplevelsen. Man tenker ofte på kaffe som noe veldig hverdagslig, men det er jo en veldig kompleks og interessant drikk, sier Alexander Bottegaard, barista og teamleder for teknikerne hos Waterlogic Norge.

  Visste du dette om kaffepausene på jobb?

  Les mer i disse tre Waterlogic-bloggene; om positiv merkevarebygging ved å ha en kaffemaskin på arbeidsplassen, det sosiale med kaffemaskin og kaffepausens helsebringende effekt.

  5 forslag til kaffemaskin på jobb

  • For dem som vil ha god espresso-smak, og kan vente litt på kaffen: Espresso-maskiner med og uten vannkobling – med hele bønner. Ekstra velegnet til å lage melkebaserte kaffedrikker for fyldig smak. Se hele utvalget her.
  • For dem som vil ha traktekaffe-smaken: Ferskbrygg-maskiner som brygger kaffe fra nykvernede, hele bønner: Optifresh Bean. For ferskbrygg-maskiner uten kvern:Optifresh-kaffemaskin.
  • For dem som vil ha kaffe raskt til mange personer: Da er en instant-kaffemaskin et økonomisk valg som krever lite vedlikehold. Se hele utvalget her.
  • For dem som vil ha 100 prosent miljøvennlig kaffe: Waterlogic er i dag Norges eneste leverandør av Svanemerket kaffe-tjeneste. Finn mer ut om den her. Leveres både som espressokaffe- og traktekaffe-løsning.
  • For dem som kun vil ha kaffemaskiner med kvern: her finner du både espresso-kaffemaskiner og ferskbrygg-kaffemaskiner.