• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffemaskin på jobben: Hvordan skaffe skikkelig god kaffe til mange ansatte?

  Publisert av ,
  Kaffemaskin på jobben: Hvordan skaffe skikkelig god kaffe til mange ansatte?

  Har du mange ansatte i din virksomhet? Der noen elsker filterkaffe, mens andre elsker espressokaffe? Vil du gjerne gi dem skikkelig god kaffe? Da kan flere kaffemaskiner på jobb være en god investering.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  - Vi ser nå at flere kunder enn før, anskaffer seg en kaffeavtale for mer enn én kaffemaskin. På arbeidsplasser med mange ansatte, vil det som regel være enda flere forskjellige preferanser, enn ved en mindre arbeidsplass. Da kan det være en god investering å gå til innkjøp av to typer kaffemaskiner. Uansett hva som velges er det selvfølgelig vanskelig å gjøre alle til lags, men det er større sjanse for at flere blir fornøyde om det gis litt flere valgmuligheter, sier Viktor Tholén, salgsleder portefølje hos Waterlogic Norge.

  Hvor mye kaffe drikker de ansatte egentlig?

  Tholén sier det alltid er enklere å finne frem til hvor mye kaffe ansatte drikker, om virksomheten har hatt kaffemaskin tidligere.

  - Om kunden ikke har hatt kaffemaskin tidligere er dette naturlig nok en mer krevende jobb. Men den utfordringen kan så klart løses ved en god dialog, og slik finne ut av omtrentlig forbruk per person i løpet av en dag. Har kunden hatt kaffemaskin tidligere kartlegger man det tidligere forbruket, også med tanke på type kaffe det drikkes mest av, sier Viktor Tholén.

  Men det er andre praktiske, logistiske faktorer som må tas hensyn til, før en arbeidsgiver bestemmer seg for hvor mange kaffemaskiner som bør kjøpes inn: Hvor ofte har virksomheten egentlig tid til å tømme kaffemaskinen for kaffegrut?

  - Produsenten opererer ofte med et tall på hvor mange serveringer (kaffekopper) maskinen er beregnet for per dag. Likevel kan dette tallet være misvisende. Om en kaffemaskin ifølge produsenten kan levere 120 kopper om dagen, så innebærer det ofte at maskinen må tømmes for grut en eller to ganger daglig. Det er ikke alle som ønsker å måtte tømme grut-beholderen så ofte. I slike tilfeller kan man velge to kaffemaskiner, eller oppgradere til en maskin som har høyere kapasitet, sier Viktor Tholén.

  Han sier både fordeler og ulemper med de forskjellige kaffemaskin-løsningene må belyses grundig ovenfor kunden.

  - Det blir lite gunstig for kunden og for oss, om valget tas for impulsivt, og uten at alle avgjørende faktorer er tatt med i vurderingene. Kunden må bli fornøyd på lang sikt, ikke kun på kort sikt, legger Viktor Tholén til.

  Forskjellige typer kaffe

  Hva er den beste investeringen på lang sikt?

  Selv om det for noen virksomheter kan være fristende å gå for en billigere kaffemaskin, så mener Tholén at kunden bør tenke godt over hva som er best på lang sikt.

  - Jeg utfordrer ofte kunden til å finne ut hvilken løsning som dekker kaffe-behovet til de ansatte i et lengre tidsperspektiv, sier han.

  Han sier det kan være lurt å prøve å se på kaffemaskinen som en langvarig investering i ansattes trivsel.

  - Smak og kvalitet på kaffen blir viktigere og viktigere for folk, og det ligger mye følelser i kaffe. Kanskje vil innkjøp av en eller to kaffemaskiner som leverer høykvalitets kaffe, gi de ansatte både økt trivsel og mer arbeidslyst. At arbeidsgiver investerer i maskiner som leverer veldig god kaffe, og som dekker flere behov på arbeidsplassen, signaliserer omsorg og dedikasjon for de ansatte, sier Viktor Tholén.

  Når noen vil ha espresso – og andre vil ha traktekaffe

  Men hva slags kaffemaskin er det beste valget på arbeidsplasser der det både er svært mange ansatte, stort spenn i alder, kultur-bakgrunn og kjønn?

  - Her er det så klart ingen fasit, og igjen er det virksomhetens mange behov som må tas i betraktning. Likevel vil jeg nok kanskje foreslå å ikke kun gå for to-tre kaffemaskiner av samme type, men velge forskjellige typer kaffemaskiner. For eksempel en filterkaffe-maskin og en espressomaskin, sier han.

  Samtidig avliver han myten om at unge mennesker foretrekker espresso-drikker - og at eldre foretrekker svart, filterkaffe.

  - Faktisk har håndbrygget kaffe blitt så trendy blant yngre mennesker, at de vil ha kaffe som ligger nærmest i smak til håndbrygget kaffe: Og det vil da være filterkaffe fra friskbrygg-maskiner - gjerne med kvern. Likevel ser jeg at det på arbeidsplasser med mange kvinner, ofte vil være en preferanse for espressobaserte drikker med melk, sier han.

  Barista lager kaffe på kafé

  TIPS:

  Om ansatte foretrekker melkebaserte kaffedrikker på jobb, vil dere trolig bli mest fornøyde med espresso-maskiner. De melkebaserte drikkene smaker best med sterk espresso-kaffe som basis, forteller Tholén.

  - Selv om friskbrygg-maskinene kan levere kaffevalg med melk, så vil ikke smaksopplevelsen bli like fyldig og rik, sier han.

  5 forslag til kaffemaskin på jobb

  • For dem som vil ha god espresso-smak, og kan vente litt på kaffen: Espresso-maskiner med og uten vannkobling – med hele bønner. Ekstra velegnet til å lage melkebaserte kaffedrikker for fyldig smak. Se hele utvalget her.
  • For dem som vil ha traktekaffe-smaken: Ferskbrygg-maskiner som brygger kaffe fra nykvernede, hele bønner: Optifresh Bean. For ferskbrygg-maskiner uten kvern: Optifresh-kaffemaskin.
  • For dem som vil ha kaffe raskt til mange personer: Da er en instant-kaffemaskin et økonomisk valg som krever lite vedlikehold. Se hele utvalget her.
  • For dem som vil ha 100 prosent miljøvennlig kaffe: Waterlogic er i dag Norges eneste leverandør av Svanemerket kaffe-tjeneste. Finn mer ut om den her. Leveres både som espressokaffe- og traktekaffe-løsning.
  • For dem som kun vil ha kaffemaskiner med kvern: her finner du både espresso-kaffemaskiner og ferskbrygg-kaffemaskiner.