• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kaffen smaker vondt om bønnene ligger for lenge i maskinen

  Publisert av ,
  Kaffen smaker vondt om bønnene ligger for lenge i maskinen

  Om kaffen fra kaffemaskinen på jobb smaker vondt, tenker du kanskje at det er noe galt med maskinen. Sannsynligvis er årsaken en helt annen.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Kaffen smaker vondt om bønnene ligger for lenge i maskinen

  Du har akkurat trykket på knappen til kaffemaskinen. Det er ikke veldig lenge siden maskinen ble renset og kalibrert. Kaffebønnene er nykvernede, og kaffen er rykende fersk og har ikke stått lenge i koppen eller i termokannen. Hvorfor smaker den da ikke helt som den skal? Kanskje smaker den faktisk helt forferdelig.

  Du tenker: - Noe må jo være feil med kaffemaskinen vår?

  Fettet i kaffen harskner og aroma forsvinner

  Men leder for kaffeteamet hos Waterlogic, Alexander Bottegaard, forteller at årsaken mest sannsynlig er en helt annen.

  - Når vi er ute hos kunder som forteller om vond smak på kaffen, er det gammel kaffe som har skylden i 9 av 10 tilfeller. Om kaffen fra maskinen smaker vondt, pleier nemlig grunnen ofte å være at kaffen har blitt gammel. Kaffen kommer enten fra en pose som ble åpnet for en god stund siden, eller så ble kaffen fylt på maskinen for lenge siden. Dette gjelder både ferdigmalt kaffe og kaffebønner, sier han.

  Bottegaard som er utdannet barista, og utvikler av kaffeprodukter for Waterlogic, minner om at kaffe er ferskvare. Derfor taper kaffe seg raskt i smak.

  - Kaffebønner inneholder fettstoffer, som både tørker ut og harskner med tiden. Da får kaffen vond smak og mindre aroma. Prosessen går enda raskere når kaffen kommer i kontakt med luft, forklarer Bottegaard.

  Kaffen smaker vondt om bønnene ligger for lenge i maskinen

  Kaffen smaker vondt om bønnene ligger for lenge i maskinen

  Bønner holder seg bedre mye lenger

  Ferdigmalt kaffe taper seg i smak mye raskere enn kaffebønner. Prosessen går kjappere enn du kanskje var klar over:

  - Etter kontakt med luft, blir smaken fra ferdigmalt kaffe mye dårligere etter kun 3 til 4 dager, sier Bottegaard. Kaffebønner kan holde seg gode i smaken i opptil 10 dager, men så er det på tide å bytte dem også ut, sier han.

  - Kaffebønner holder seg bedre mye lenger, men også bønner er ferskvare.

  Husker du når kaffen ble fylt på maskinen?

  Hva er da det viktigste du kan gjøre for å være sikker på at kaffen alltid smaker godt på arbeidsplassen? Det er rett og slett å ha god oversikt over hvor lenge siden kaffeposen ble åpnet.

  - Men også hvor lenge den kvernede kaffen, eller kaffebønnene har ligget i maskinen, sier Alexander Bottegaard.

  TIPS FRA ALEXANDER: Hva med å utnevne en egen kaffekontrollør på arbeidsplassen? Oppgaven kan rullere i bedriften, slik at alle får full kontroll på den gode kaffesmaken på arbeidsplassen. For det er lett å miste oversikten over når kaffen sist ble byttet ut i en hektisk jobbhverdag.

  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du f. eks. at de fleste populære kaffedrikker inneholder espresso. Ja, selv den luftige cappuccinoen og den kjempesøte kaffelatten. Les mer i denne artikkelen som omhandler de 10 vanligste kaffedrikkene.

  Kaffen smaker vondt om bønnene ligger for lenge i maskinen