Hvilken kaffetype passer best i jula? Hvilken passer best til søtt? Skal jeg velge mørkbrent, lysbrent, single origin eller blandingskaffe? Hva slags melk skal jeg ha i kaffen? Eller bør jeg unngå det helt? Er det egentlig forskjell på kaffe fra ulike land?
Av Rita Tvede Bartolomei
Vi kan gi deg svarene på de viktigste kaffespørsmålene i livet (og litt til), her i vår blogg-føljetong «KAFFESKOLEN»:
1) Hvilken kaffetype skal jeg velge i jula? Det har kanskje ikke blitt så veldig kaldt i været flere steder i landet ennå nå i desember, men det er i alle fall mye mer vått og gufsete. Visste du at Sumatra-kaffetyper eller en kaffe fra Hawai kan passe bra å nyte i den norske juletida?
2) Skal jeg velge mørkbrent eller lysbrent kaffe? Ulike kaffetyper og brenningsgrader vil gi ulike smaker. Og ikke all kaffe passer til de samme bryggemetodene.
5) Eller bør jeg slutte helt med melk i kaffen? Selv om smaken er som baken, er det mange baristaer som mener melken stort sett bør forbli i melkeglasset. Men hva er grunnen til det?
6) Er det sant at kaffe fra Kenya og kaffe fra Brasil smaker helt forskjellig? Og hva med kaffe fra andre land? Smaker kaffen forskjellig om den vokser opp i Asia eller i Sør-Amerika?
7) Hva er forskjellen på single origin og blandingskaffe? Blir du forvirret når du ser betegnelsene single origin og blandingskaffe: For hva betyr dette egentlig, og har det mye å si for kaffesmaken?
FUN FACT: Mange nordmenn foretrekker
blandingskaffe, spesielt når de skal drikke filtertraktet svart kaffe.
Er du kaffeskeptiker?
- Liker du ikke kaffe i det hele tatt? Vi håper at du ikke gir helt opp ennå. Som med mange smaker du er skeptisk til, er et godt tips å bruke lang tid på å venne seg til nye impulser.
- Vil du lære mer om kaffe raskt? Finn ut mer om kaffe, ved å lese denne blogg-artikkelen vår: Det vil trolig ta deg under 10 minutter å lese den ferdig.
- Sverger du til samme kaffetype hver dag? Kaffe er ikke bare kaffe, for det er uendelig mange varianter og nyanser, brennemetoder og bryggemetoder.