I Norge drikker vi mye blandingskaffe fra Brasil. Men hva er egentlig blandingskaffe? Og hva er single origin?
- Blandingskaffe er en miks av forskjellige typer kaffebønner. Nordmenn liker ofte en rund, mellombrent kaffe som er fyldig, men ikke bitter. Kaffen man drikker mye av i Norge, spesielt i espressoblandinger, har ofte kaffebønner fra Brasil, som er verdens største produsent av kaffe. Det er lav bitterhet og høy sødme i akkurat denne typen kaffe som gjør den ideell for blandinger, sier Alexander Bottegaard, barista for Waterlogic Norge.
Derfor blandes kaffen
Kaffen i Norge er generelt ganske lysbrent, sammenlignet med den mørke brenningen man liker i Europa. Hovedårsaken til at de store leverandørene blander flere typer kaffebønner er enkel:
- Det skapes en mer forutsigbar smak på kaffen, og det er lettere å erstatte komponenter etter hvert som man går tom. Ofte bruker man tre til fem forskjellige typer bønner. I Norge er det så godt som alltid snakk om 100 prosent Arabica. Det er som oftest kaffebønner med den høyeste kvaliteten, sier Bottegaard.
Hvorfor prøve single origin?
Single origin betyr fra et bestemt land og kaffe-region. Single estate betyr fra en bestemt plantasje.
Bottegaard sier det mange ikke er klar over, er at man går glipp av mange spennende smaksopplevelser ved å kun drikke blandingskaffe. Det er hovedgrunnen til å prøve ut en single origin-kaffe. Selv om den ofte er dyrere.
- Ved å drikke kaffe fra et bestemt område eller land, og spesielt når man drikker single estate-kaffe, kan man smake hvordan kaffen har blitt påvirket av jordsmonnet og klimaet, høyden over havet og nærheten til sjøen. Det er veldig spennende og interessant. Det er så mye mangfold i kaffe. Kaffe er som vin, hvert land og hvert område har sin spesielle karakteristikk i smaken, sier en engasjert Bottegaard.
Tips: Bottegaard sier det kan være moro å teste ut en kaffe blandet sammen av to typer bønner: En 50 prosent, medium brent kaffebønne, og en 50 prosent lysbrent kaffe-bønne. Bland og kvern dem sammen, trekk og drikk. Det er det baristaene ofte kaller en half-and-half. Se hva som skjer når du øker mengden av en av dem.
- Poenget med å lage en slik enkel blanding er å få frem det beste og mest spennende fra hver kaffetype og fra hver brenningsgrad, sier han.
Kvalitetsbevisste nordmenn
Baristaen skryter av nordmenns kvalitetssans. Alexander Bottegaard mener vi ofte viser stor velvilje til å betale litt mer dersom vi vet produktet er av høyere kvalitet: Eller har sertifiseringer.
- Jeg ser at mange er nysgjerrige, og synes kaffe er spennende. Mange har lyst til å prøve nye kaffetyper. Kanskje det er et bygdefenomen eller gamle vaner, som gjør at man holder seg til samme bryggemetode og samme type kaffe. Men jevnt over tror jeg nordmenn er nysgjerrige, sier han.
Økologisk har blir mer og mer populært. Miljøvennlig kaffeproduksjon og etisk kaffeproduksjon har også blitt viktigere for mange nordmenn, sier han.
- Flere unge mennesker bryter tradisjonene, og kafeer som serverer spennende kaffe fra forskjellige land har blitt populære, sier han.
Barista-kulturen påvirker folket
Baristakulturen står sterkt i Norge. Dette øker naturligvis kunnskapen om kaffe og kaffetrender hos folk flest, mener Alexander Bottegaard.
- Det er en bransje som har opplevd utrolig vekst og mer status de siste årene. Mange norske baristaer gjør det veldig godt internasjonalt i kaffe-konkurranser, sier Bottegaard.
Nordmenn har variert kaffe-smak
- Waterlogics egne blogger om kaffetrender i Norge, viser den store variasjonen mellom regionene: Men også de mange likhetene i nordmenns kaffepreferanser.
- Visste du egentlig hvordan Oslofolket liker kaffen sin?
- Eller hva de faktisk foretrekker i Trondheim?