• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  KAFFESKOLEN: Hva er din favoritt-kaffedessert?

  Publisert av ,
  KAFFESKOLEN: Hva er din favoritt-kaffedessert?

  Hvilke desserter tenker du på når du leser ordet kaffedessert? De fleste kjenner allerede til den italienske klassikeren Tiramisú. Men det er fullt mulig å lage ostekaker med kaffe. Eller til og med banankake og småkjeks ispedd kaffe.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  - Når man bruker kaffe i en dessert, er det for å få et ukjent element inn i den: Et overraskelsesmoment. Det gjør desserten mer interessant. Ideelt sett så vil kaffen heve smaken på en dessert. Å skape en ny smaksopplevelse er årsaken til at kokkene ofte bruker signatur-ingredienser for å heve retter på en personlig og uventet måte. Kaffe er et eksempel på en slik ingrediens, når man tar det i en dessert, sier barista for Waterlogic Norge, Alexander Bottegaard, som også er utdannet kokk.

  Småkaker, is og fondanter

  I sin tid som kokk har Alexander laget flere typer kaffedesserter, men ikke kun den berømte Tiramisúen som har kaffe, fingerkjeks, mascarpone og likør som nøkkelingredienser. Han sier hovedeffekten av kaffe i en dessert er både å heve dessertopplevelsen, og balansere smaken på desserten.

  - Jeg har laget desserter som sjokolade-fondant med kaffe, og iskrem med smak av cappuccino med sjokoladebiter. Jeg har også lagd klassikere som konfektkaker med kaffe og petit fours med kaffe, sier han.

  Petit four (fra fransk, og betyr «liten ovn» ) er småkaker av mandeldeig eller sukkerbrød, og kan fylles med alt fra smørkrem til syltetøy. Men man kan så klart også ha kaffe i dem.

  Tips: Vil du prøve å lage dine egne petit fours med kaffe, er denne oppskriften et godt utgangspunkt.

  Espresso petits fours

  Sjokoladesmak: Enda bedre med kaffe

  Tiramisù med kaffebønner

  Sjokolade og kaffe sammen er en velkjent kombinasjon, og det er helt klart at sjokoladedesserter og sjokoladekaker får mer intens smak når de tilsettes kaffe. Likevel er det utallige mange andre kombinasjonsmuligheter som du trolig ikke en gang har tenkt på før.

  Visste du at det er mulig å lage sjokolade-ostekake med cappucino, eller bananbrød med karamell og macchiato?

  Ihuga sjokolade- og kaffeelskere vil trolig elske brownies med kaffesirup. Her har kaffen som tilsettes browniene blitt kokt ned til en konsentrert sirup først.

  Tips: Vil du ta kaffe-opplevelsen helt ut, kan du lese deg opp på hva slags kaffe som anbefales til visse typer desserter. Grunnleggeren av den New York og Philadelphia-baserte kaffehus-kjeden; Joe Coffee Company, har kommet med sine tips til nettmagasinet «Food and Wine».

  Har du forsøkt disse kaffedessertene?

  • Kaffe med iskrem og appelsinskall: En kaffe som nesten kvalifiserer som dessert i seg selv.
  • Rullekake med kaffekrem: En litt ny vri på den tradisjonelle rullekaken.
  • Sjokoladekake med kaffe: En sjokoladeformkake med kaffe og valnøtter. Kanskje også til kaffen?