• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  KAFFESKOLEN: Hva slags kaffe skal jeg velge i jula?

  Publisert av ,
  KAFFESKOLEN: Hva slags kaffe skal jeg velge i jula?

  Nordmenn drikker mye kaffe året rundt: Julehøytiden er intet unntak. Waterlogics barista Alexander Bottegaard gir deg gode julekaffe-råd i vår siste blogg i 2018.

  - Mange vil foretrekke en mer krydret kaffe i julehøytiden: En kaffetype som passer godt med den kalde årstidens smaker, og som fremhever krydderiene i julebaksten. Da er det ofte en god idé å benytte seg av en fyldig og smakfull kaffe. Den bør fremheve bakverket og ikke være en altfor stor kontrast. Kaffetyper fra Colombia har gjerne et fyldigere smaksbilde, selv om bønnene ikke er veldig mørkbrente. Disse kaffebønnene vokser ofte høyt, er litt mindre i størrelsen, ofte med en god sødme og en fyldig smak. Til tradisjonelle høytidsdesserter vil jeg anbefale en lett og søt kaffe, mens jeg ville valgt en mørkere brent kaffe til mørke sjokoladedesserter. Ved siden av multekremen kan det være godt være en mellombrent kaffe med lett syrlighet for å fremheve multene, sier Alexander Bottegaard.

  Høytids- og sesongkaffe fortsatt trendy

  Bottegaard forteller det fortsatt er trendy for de store kaffebrenneriene å lage en egen kaffe til høytidene.

  - Denne typen kaffer er veldig populære blant forbrukerne, og lansering av jule- og påskekaffe har derfor vært fast tradisjon hos mange brennerier og kaffehus i flere år, sier Bottegaard.

  Julekaffen bør komplimentere de typiske julekrydderiene som kardemomme, kanel og nellik.

  - En mellomfyldig og søtlig kaffe, vil ofte passe godt som julekaffe. En veldig syrlig kaffe vil i min mening ikke passe like godt til juledesserten og julebaksten, sier Alexander Bottegaard.

  Men våg å være litt vågal

  Hva blir da konklusjonen? Hva bør man servere til kaffeselskap i jula? Her er det mange meninger, men ingenting er så klart feil: Velger du noe du liker godt blir kaffevalget aldri feil, mener den tidligere kokken og baristaen.

  - Skal du invitere flere til kaffe i jula, er det gøy og velge en spennende kaffe med en god historie til. Sammen vil de to fungere bra for å bryte isen. Velg en kaffe med sjel, sier Bottegaard.

  kaffeselskap i jula

  Han sier nordmenn over flere år har blitt vant til vaskede blandingskaffer, som kan være litt pregløse og anonyme.

  - Julekaffe er som regel ofte single origin-kaffe fra et bestemt sted med spennende smaker. Blandings-kaffer er derimot designet slik at de kan appellere til manges smaksans. De blandes slik at det er lett å bytte ut elementer om man går tom for en av kaffebønne-sortene, sier Bottegaard.

  Flere vil ha kvalitet

  Baristaen sier det er positivt at flere og flere nordmenn har begynt å få øynene opp for kvalitetskaffe: Kaffe brygget på nykvernede, hele bønner byr på forskjellige smaker.

  - Dessuten er trenden nå å brygge kaffe fra mer lysbrente bønner enn tidligere. Når du først har begynt å prøve ut forskjellige typer kaffe, blir det morsomt og spennende å eksperimentere: Hva passer med hva, og hva er forskjellene mellom landene, sier Bottegaard.

  Tips: Alexander Bottegaard forteller at Waterlogics egen kaffe; Logic Breakfast, har et lyst sjokoladepreg og lett krydret ettersmak, som faktisk gjør den velegnet som kaffe også i jula. Han anbefaler gjerne å prøve kaffe fra fra Costa Rica, Guatemala og El Salvador i julehøytiden. Monsoon Malabar og Sumatra-kaffe kan gi en spennende variasjon da de ofte er krydret i smaken– mens kaffe fra Hawaii, også kan være en innertier i julen.

  - Disse kaffene har mye fylde, sødme og smak, uten å være for tunge eller for syrlige, sier han.

  LES MER: Hvilken kaffe passer til andre typer søte saker? Her er Waterlogics egen blogg-artikkel om kaffe og søte saker, for mange gode innspill.

  Vil du julekrydre kaffen din?

  • For dem som har lyst til å eksperimentere med kaffe og smakstilsetninger av julekrydderier, kan denne amerikanske vrien på julekaffe være morsom å prøve ut. Dette er rett og slett ferskbrygget kaffe tilsatt hel kanel, nellikspiker og lønnesirup.
  • Om det smaker godt vet vi ikke, men det er flere andre fremgangsmåter for å smaksette kaffe, som du kan teste ut.
  • Har du lyst til å prøve en tradisjonell, krydret kaffe fra Jemen, kan du teste ut Qishr: Sterk kaffe tilsatt mye sukker og kvernet, tørket ingefær.