• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  KAFFESKOLEN: Hva slags kaffe til søte saker og desserter?

  Publisert av ,
  KAFFESKOLEN: Hva slags kaffe til søte saker og desserter?

  Liker du å avslutte en god middag med dessert og kaffe? Her får du noen gode tips. Men husk: Ingenting er rett og galt. Bare pass på at kaffen er helt nybrygget.

  - Mange tar seg jo bare en kaffe etter middagen, men det er jo også godt å kombinere kaffekoppen med noe søtt. Det er jo snakk om personlige preferanser egentlig. Ofte foretrekker jeg espresso eller americano til desserten, fordi disse kaffetypene har kraftigere smak og mer aroma. Det komplimenter det søte i en dessert, sier Stine Rydland Skuterud, barista for Waterlogic Norge.

  Helt svart kaffe: Fra Afrika

  Om ikke Stine har tilgang på espresso eller americano, er det svart kaffe brygget på bønner fra Kenya eller Etiopia som er hennes personlige favoritter: Til alle typer desserter og alt søtt.

  - Kaffe fra Etiopia har en fin kryddersmak i seg, og kenyansk kaffe har et bæraktig, friskt preg. Og kaffen må være svart og helt uten melk og søtt i, sier hun.

  Tips: Vil du nyte sjokolade til kaffen, er det lurt å velge en sjokoladetype som ikke har for mye kakao i seg: Ikke mer enn 50 prosent kakao. Stine forteller at det er fordi veldig mørk sjokolade har en bitrere smak i seg, som «konkurrerer» med bitterstoffene i kaffe. Til lys, mild sjokolade passer det best med en vasket søt kaffe, mens til mørk sjokolade er det fint å prøve en mørkere kaffe.

  kaffemaskin
  Bli din egen barista med en kaffemaskin på jobben

  Nytraktet kaffe må til

  At kaffen er nytraktet og helt fersk, er et must, forteller Stine Rydland Skuterud. For filterkaffe taper seg raskt etter at den er brygget.

  - Når jeg er på restaurant og skal ha filterkaffe, om de ikke har espressobasert kaffe, så spør jeg alltid om kaffen er nytraktet. En halvtime etter kaffen er laget, så er ikke kaffen god. Å ta en kaffe ute til dessert kan by på skuffelser om den ikke er nytraktet, sier hun.

  Tips: Kaffen skal aldri «ta over» desserten smaksmessig, men komplimentere den, forklarer Waterlogics barista Alexander Bottegaard.

  - Kaffen skaper en kontrast eller være med på å fremheve og komplimentere elementer i desserten, sier Bottegaard.

  Kaffe til noe søtt på jobb?

  Er du nysgjerrig på kaffe fra Waterlogics sortiment - som kan passe til søte saker – også på jobb, så anbefaler Stine Skuterud Rydland to blandingskaffer: Den lysbrente Bjørk Logic Breakfast og mørkbrente Dark Mountain fra Arvid Nordquist.

  - Bjørks Logic Breakfast er lysbrent med mye fruktighet i seg. Dark Mountain er en blandingskaffe med kaffe fra Brasil, Colombia, Kenya og Mellom-Amerika. Begge disse to passer godt som filterbrygget kaffe, og jeg synes selv de passer veldig godt til desserter, sier hun.

  Slik kombinerer du kaffe med desserter

  • ESPRESSO & mørk sjokoladekake: De to intense smakene komplimenter hverandre godt. Men espresso kan også fungere med smaksrike fruktdesserter.
  • CAPPUCCINO & iskrem: Spennende kombinasjon av kaldt og varmt. Den myke, melkebaserte kaffedrikken er perfekt til iskrem.
  • KAFFE LATTE & terter og lette bakverk: Drikken fungerer godt med forskjellige typer terter, søte paier eller kjeks. Men også desserter laget med lysere melkesjokolade. Prøv den også med kaffedesserten Tiramisu.
  • CORTADO & kjeks: Alt av chocolate chip cookies eller melfrie sjokoladekaker passer godt med cortado.
  • KAFFE MOCHA & ingenting annet: Denne kaffedrikken med sjokoladesirup passer helt klart best alene. Den er en dessert i seg selv.

  Andre artikler du kanskje er interessert i

  KAFFESKOLEN: Hva slags kaffe til søte saker og desserter?

  KAFFESKOLEN: Melk i kaffen eller ikke?

  Espresso med eller uten melk? Filterkaffe med melk? Eller uten? Kaffebrenneri-gründer Axel Korsvik hos Mukasa i Arendal, synes egentlig at all kaffe smaker best helt uten melk.

  KAFFESKOLEN: Hva slags melk i kaffen?

  KAFFESKOLEN: Hva slags melk i kaffen?

  Melk i kaffen eller ikke? Det er egentlig et spørsmål om personlig smak, mener Odd-Steinar Tøllefsen hos Supreme Roastworks i Oslo. Men han er ganske klar på ett punkt: Bruk H-melk.