Espresso med eller uten melk? Filterkaffe med melk? Eller uten? Kaffebrenneri-gründer Axel Korsvik hos Mukasa i Arendal, synes egentlig at all kaffe smaker best helt uten melk.
- Personlig benytter jeg aldri melk i svart kaffe, fordi jeg mener det tar bort mange dimensjoner i kaffesmaken. Dette blir så klart helt subjektivt: Men det kan kanskje sammenliknes med å tilsette brus eller noe annet i et glass med rødvin av fineste kvalitet. Om jeg skal drikke en melkebasert espressodrikk, foretrekker jeg at basen er en mørkere brent kaffe med mye og tung sødme. Og gjerne på espressobrente bønner fra Mellom- Amerika, Sør-Amerika eller Rwanda. Når det gjelder filterbrygget kaffe så liker jeg den helt klart uten melk, og da en lysere brent kaffe fra Øst-Afrika, hvor Etiopia og Tanzania er land som har gitt meg noen virkelig store smaksopplevelser, sier Axel Korsvik, som startet opp det lille kaffebrenneriet Mukasa i Kolbjørnsvik i 2017, sammen med sin ugandiske kone, Valerie.
To måter å bruke melk på
Når det er snakk om «melk i kaffen», bør man dele inn brukerne i to hovedgrupper, sier Axel Korsvik.
Axel Korsvik
- Den ene gruppen bruker ofte kun en skvett melk eller fløte i kaffen (vanligvis fra trakter eller presskanne). Den andre gruppen drikker espresso-drikker med steamet melk: Slik som caffè latte, cappuccino, caffè mocca eller caffè macchiato, sier han.
Korsvik mener melk i filterbrygget kaffe, fungerer slik:
- En skvett melk i svart kaffe, brukes ofte for å dekke over deler av kaffens smak. Selv om kaffe-kjennere ofte vil si det er «fy-fy» å tilsette melk i høykvalitetskaffe, så er det jo mange land som har en tradisjon med å tilføre en skvett melk i svart kaffe. Dette er jo så klart ikke galt – bare en personlig preferanse, sier han.
Når det er snakk om melk som del av melkebaserte espressodrikker:
- Da er ofte formålet å lage en drikk hvor de to hovedingrediensene skaper en egen kaffetype. Slik som enkel/dobbel espresso-shot og melk (skummet, varm, eller begge deler), sier han.
Passer espressoen med melk?
Mukasa-gründeren sier veldig mange faktorer spiller inn om en god espresso-shot parrer bra med melk.
- Det kan virke som en hovedregel er at jo fyldigere, rundere og søtere smaken er på espresso-shoten, jo bedre fungerer den med melk. Og motsatt, jo syrligere og fruktigere smaken er, jo mindre fungerer den sammen med melk. Likevel er ikke denne regelen skrevet i stein – her er mange unntak, og man må bare prøve seg frem og eksperimentere, sier han.
Axel Korsvik sier det spennende med å eksperimentere, er at man kan oppleve kaffen på helt forskjellige måter med og uten melk:
- En medium brent kaffe fra Etiopa – som ofte har fruktig syrlighet og blomster-noter - kan være en fantastisk opplevelse som espresso eller americano (espresso tynnet med varmt vann). Det er likevel ikke gitt at den blir like god med melk, sier han.
For mye sukker og sirup
Axel Korsvik sier at når han skal ha kaffe fra espressomaskin, foretrekker han en dobbel espresso uten melk - eller en americano.
- Jeg synes ofte de ulike kaffedrikkene tilsettes for mye sukker eller sirup, og det er ikke helt min smak, sier han.
Dersom han skal lage seg en melkebasert kaffedrikk blir det uten tvil cappuccino med en halv T-skje brunt sukker.
- Til cappuccino foretrekker jeg medium- til mørkbrent kaffe fra Costa Rica, El Salvador og Brasil. Uten melk digger jeg bærtørket, mørkbrent kaffe fra Etiopia, særlig Yirgacheffe-distriktet, samt medium brent kaffe fra Rwanda med mye sødme. Den har gjerne et hint av rosin, plomme, sjokolade og bær, sier han ivrig.
Ikke all kaffe fungerer som espresso
For å lage en vellykket drikk bestående av espresso og melk, sier han at må man bruke en kaffetype som passer bra som espresso. For det er ikke gitt at en god espresso parrer bra med melk.
- En dobbel espresso kan variere noe i størrelse. 20 gram kaffe er rimelig vanlig nå. Med 20 gram kaffe i portafilteret på en manuell espressomaskin er målet å få ut rundt 38 til 40 gram ferdig kaffe i koppen på 25 til 28 sekunder. For å få til dette må kaffen finmales. Kombinasjonen «ganske stor mengde kaffe», og at vannet presses raskt gjennom svært finmalt kaffe under trykk, gir veldig kraftig kaffe. Det er nok en av hovedgrunnene til at ikke alle kaffetyper er like gode som espresso, sier han.
Han tilføyer at noen typer kaffe kan ofte bli «litt mye», eller bli for syrlige i smaken med denne bryggemetoden.
- De vil da følgelig heller ikke fungere noe særlig med melk, sier han.
Mukasa satser på etisk kaffe – støtter afrikansk barneskole
- Mukasas utvalg av kaffe varierer gjennom året, og reflekterer de ulike land og verdensdelers kaffesesonger. Høsten 2018 har Mukasa kaffe inne fra Costa Rica, Etiopia, Tanzania og El Salvador, men utvider snart sortimentet med kaffe fra Colombia.
- Brenneriet har kun 100 prosent Arabica- speciality-kaffe av høy kvalitet. De fleste er single-estate (fra en plantasje) eller single-origin (fra en kafferegion eller land). Alle kaffene Mukasa brenner er fullstendig sporbare, og bøndene har fått rettferdig betaling.
- Mukasa støtter også 500 barn ved en barnehage- og barneskole i Lweso i Uganda. Ekteparet Korsvik er også eiere og drivere av Adolph Mukasa Nursery & Primary School. For hver eneste solgte kaffepakke á 250 gram, sponses skolen med 5 kroner. Pengene går direkte til dem uten administrasjonskostnader.
Andre artikler du kanskje er interessert i
KAFFESKOLEN: Hva slags melk i kaffen?
Melk i kaffen eller ikke? Det er egentlig et spørsmål om personlig smak, mener Odd-Steinar Tøllefsen hos Supreme Roastworks i Oslo. Men han er ganske klar på ett punkt: Bruk H-melk.
KAFFESKOLEN: Skal jeg velge mørkbrent eller lysbrent kaffe?
Det spørsmålet stiller du kanskje deg selv. Men her er det så klart ingen fasit. Kaffebrenner hos kaffebrenneriet Mukasa i Arendal gir deg en smaks-innføring i mørk- og lysbrent kaffe.