• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Skal jeg velge mørkbrent eller lysbrent kaffe?

  Publisert av ,
  Skal jeg velge mørkbrent eller lysbrent kaffe?

  Det spørsmålet stiller du kanskje deg selv. Men her er det så klart ingen fasit. Kaffebrenner hos kaffebrenneriet Mukasa i Arendal gir deg en smaks-innføring i mørk- og lysbrent kaffe.

  - Tradisjonelt er kaffe til espressomaskin vært mørkere og lengre brent for å oppnå en rundere, fyldigere og søtere smak. Det skal dog nevnes at trenden holder på å snu, det blir mer og mer i vinden med litt lysere brent espresso, sier Axel Korsvik, som startet opp kaffebrenneriet Mukasa på Hisøy i Arendal i 2017, sammen med sin ugandiske kone, Valerie.

  Det er også et faktum at lysbrent kaffe inneholder mer koffein og antioksidanter enn mørkbrent kaffe.

  Lysbrent: Mer syrlig

  På et helt overordnet plan er det vanligvis slik at en lysbrent kaffe er mer syrlig og fruktig i smaken, forklarer Korsvik.

  - Brenner man kaffen lenger (og riktig) vil ofte denne syrligheten gå over til sødme, og brenner man enda mørkere vil sødmen ofte gå over i bitterhet. Denne typen bitterhet kan nesten beskrives med mørk sjokolade: Typisk 80 prosent, mørk sjokolade-bitterhet. Overnevnte er ikke en hovedregel uten unntak, og det er mange andre faktorer under selve brenningen som kan gjøre at dette vil avvike, sier Axel Korsvik.

  Ikke alltid søtere av mørkbrenning

  Det er ikke slik at alle kaffetyper kan brennes til en søt smak, om man brenner lenge nok.

  - Kaffe av høyere kvalitet har distinktive smaksnoter som kun fremheves ved å designe en brenneprofil som passer akkurat denne kaffen, sier Axel Korsvik.

  Espressobrent kaffe selges ofte som en blanding av ulike typer kaffe, men også som single-origin eller single-estate.

  - Noen kaffebrennerier brenner en blend for å få flere rimeligere kaffer til å smake bra ved å kombinere dem. Da får man en mer forutsigbar smak, uten å være avhengig av kun én type kaffebønner. Andre kaffebrennere lager blandingskaffer for å få frem en smak de ikke får til med én enkelt kaffe, sier han.

  Korsvik sier et godt eksempel på sistnevnte er å blande kaffe fra Mellom-/Sør-Amerika med en kaffe fra Øst-Afrika.

  - Single-origin og single-estate-kaffe som benyttes til espresso er vanligvis av så høy kvalitet, at den spesifikke smaken er best alene. Man har på forhånd smakt seg nøye frem til akkurat den kaffen som fungerer helt alene, sier han.

  Kaffe

  Lysbrent: Passer ofte ikke som espresso

  Kaffe fra Øst-Afrika er gjerne fruktige, florale, og saftige med ganske høy syrlighet, forteller Axel.

  - Dette gjør at de vanligvis smaker fantastisk når de er lysbrente og brygges som filterkaffe, men de fungerer ikke nødvendigvis som en espresso. Dersom man brygger en lysbrent kaffe med mye syrlighet på espressomaskinen vil ofte den fruktige syrligheten bli litt for dominerende for de flestes smak, sier han.

  Kaffe fra mellom- og Sør-Amerika er mest kjent for sin runde og søte smak med mye «body». Denne kaffetypen har ofte smaksnoter av sjokolade, hasselnøtter, plomme og rosin.

  - Dette er kaffe som gjør seg veldig godt som espresso når den brennes medium-mørkt. Også prosesseringen av kaffebæret har mye å si for smaken. Både vaske- og tørkemetoder. I tillegg påvirkes smaken av om man beholder både bønnen og fruktkjøttet rundt under tørkingen, sier Korsvik.

  Slik påvirker prosesseringen av kaffe smaken

  De vanligste prosesserings metodene er: Bærtørking: Bærene tørkes med fruktkjøttet på etter høsting, hvor dette fjernes til sist. Våtforedling: Skall og kjøtt fjernes fra bønnen med hjelp av vann - tørkes i etterkant. Men også honningprosessert: Kaffebønnene beholder en tynn hinne fruktkjøtt etter prosessering som resulterer i en søt honning-aktig smak på den ferdig brente kaffen.

  Kaffebrenneren fra Arendal sier bærtørking ofte gir mer smak, fylde og sødme på kaffen.

  - Våtforedling gir gjerne mer kompleks, delikat og ren smak. Alle prosesserings-metoder kan benyttes til espresso så lenge selve kaffen og brenningen passer for espresso. Mine favoritter er honning-prosessert og bærtørket når det kommer til espresso, særlig sistnevnte dersom den skal blandes med melk, sier han.

  Antioksidanter i drikkevarer: Flere antioksidanter i lysbrent kaffe

  • Kaffe 150 til 300 mg per kopp. (Flere antioksidanter i lysbrente kaffebønner. Etter brenning har Arabica-bønner flere antioksidanter enn Robusta-bønner.)
  • Svart te 110 til 200 mg per kopp.
  • Grønn te 150 til 300 mg per kopp.
  • Kakao 200 til 250 mg per kopp.
  • Rødvin 150 til 400 mg per glass.
  Kaffemaskin
  Bli din egen barista med en kaffemaskin på jobben