Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  KAFFETRENDER: Liker den søt i STAVANGER

  Publisert av ,
  KAFFETRENDER: Liker den søt i STAVANGER

  Kaffedrikkere i oljebyen har sansen for melkebaserte espressodrikker med sirup. Men hva vil de egentlig ha på jobben?

  - Kaffedrikkere i Stavanger er kjent for å ha sansen for smaksatt kaffe. Caffè latte smaksatt med vanilje eller karamell-sirup er veldig typisk for Stavanger. Vi selger alltid mye caffè latte og caffè mocha, sier butikksjef og barista hos kaffehuset Steam i Klubbgata i Stavanger, Jonna Ljungstrøm.

  Steam åpnet sin første kaffebar i Oslo i 2005, og deretter i Stavanger i 2006.

  De har nå fire kaffebarer i Oslo og to i Stavanger.

  Håndbrygget og svart

  Baristaen sier folk har blitt mer og mer kvalitetsbevisste på kaffen de drikker både hjemme, på jobb og på kaffebar.

  - Det er rett og slett mer interesse for kaffe hos alle, sier hun.

  Mange har også fått øynene opp for håndbrygget, svart kaffe.

  - Flere og flere kunder vil ha håndbrygget kaffe når de bestiller svart kaffe. Vi lager ikke svart kaffe på traktere, men håndbrygger all vår kaffe med Hario-metoden. Vi tilbereder enten en hel liter av gangen, eller kun en kopp, sier hun.

  Hun forteller trenden med håndbrygget kaffe også har nådd de store kjedene som Starbucks og Espresso House.

  - De har forstått at det er noe kundene vil ha. Håndbrygget kaffe tilberedes hos oss fra ferskkvernede bønner. Vi bruker alltid faste mengder vann og kaffe, samt en bestemt trekketid, sier Ljungstrøm.

  Kosekaffe på ettermiddagen

  Ljonna Ljungstrøm hos Steam sier det er stor forskjell mellom kaffen kunder ønsker på morgenen, på ettermiddagen og i helgene.

  Ljonna Ljungstrøm

  - Om morgenen vil de gjerne ha en oppkvikker, og da går det mest svart kaffe. Senere på ettermiddagen og i helgene vil de ofte ha kaffetyper de vanligvis ikke drikker hjemme. De skal kose seg og vil ha søte melkekaffer, sier Jonna Ljungstrøm.

  Kaffebønnene Steam anvender til sin svarte kaffe er lysbrente. Men til espressokaffe er kaffen mellombrent.

  - Jeg synes egentlig alle kaffetyper egner seg til håndbrygging, men trenden nå er at mange Stavanger-kunder vil ha kenyansk eller etiopisk kaffe. Den er mer fruktig og lett, sier hun.

  Personlig er hun større fan av mer mørkbrente kaffetyper.

  - Jeg liker best fyldig kaffe brygget på brasilianske eller colombianske kaffenebønner, sier hun.

  Forskjell på aldersgruppene

  Salgsleder for Waterlogic i Stavanger, Reidun Jansen, sier oljebyen Stavanger er en smeltedigel av smakspreferanser.

  - Her i Stavanger opplever vi at halvparten av kundene foretrekker espressokaffemaskiner, mens den andre halvparten ønsker filterkaffemaskiner. Vi har mange store oljefirmaer her, og er nok ganske internasjonale. Den eldre generasjonen sverger fortsatt til filterkaffe, mens de unge liker å utfordre seg med espressomaskiner, forteller hun.

  Økotrend på kaffe

  Forbrukertrenden i Norge og i utlandet går mot mer bevissthet rundt kvalitet og produksjonsmetoder. Det gjelder også for kaffe.

  - Folk blir mer bevisste på kaffe og hvor den kommer fra. Vi tror derfor flere kunder vil ønske Fairtrade- og økologisk kaffe fremover. Norge har alltid være store på kaffekonsum, og den trenden øker nå som kaffebarene blir mer og mer populære, sier Jansen.

  Kaffe har blitt hippere

  Hun sier kundenes preferanser har snudd de siste fem årene. Kaffe har blitt både hipt og mer interessant.

  - Før var det nesten kun filterbasert kaffe virksomheter ville ha. Nå ønsker flere å utforske espresso. Kaffe er blitt en trend og folk har mer kunnskap om kaffe nå enn tidligere. Dette skyldes nok også at media har mye fokus på kaffe og hva slags innvirkning drikken har på helsa, sier Reidun Jansen.

  Baristaens kaffetips

  • Jonna Ljungstrøm anbefaler folk å prøve ut håndbrygget, svart kaffe hjemme og på kaffebar.
  • Man får flere smaksnyanser ut av kaffen når man håndbrygger. Men det er viktig med doseringen av kaffe og vann. Vi anbefaler 22 gram kaffe til 280 ml vann, og 67 gram kaffe til 1 liter med vann. Det siste tilsvarer 3 store eller 4 små kaffekopper, sier hun.

  Kort om Stavanger

  • Stavanger kommune har 133 139 innbyggere, og er landets fjerde folkerikeste kommune.I Stavangerregionen arbeider det over 45 000 mennesker i petroleumsrelatert industri, Stavanger byregion omfatter kommunene Stavanger, Randaberg, Sola, Sandnes, Time, Klepp, Hå, Gjesdal og Rennesøy, og er med 317 139 innbyggere (2017) landets tredje største byregion (etter Oslo og Bergen). Navnet kommer av norrønt Stafangr, sammensatt av stafr, ‘stav’, og angr, ‘fjord’, sikter antakelig til det rette fjordløpet inn til Vågen. Stafr kan også knyttes til Valbergets skrent som reiser seg bratt opp øst for Vågen.
  Kaffemaskin
  Vil du ha kaffe som Stavangerfolket på jobben?