Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

  • Be om et tilbud
  • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

    KAFFETRENDER: Liker fruktig kaffe i Bergen

    Publisert av ,
    KAFFETRENDER: Liker fruktig kaffe i Bergen

    På jobb er bergenserne trofaste til kaffe fra Friele. Men det betyr ikke at de kun vil ha filterkaffe: Heller ikke når de går på kaffebar.

    - De siste årene har nok bergenserne blitt mer glade i lysbrente kaffetyper fra Afrika. Folk spør gjerne da etter fruktig kaffe fra Etiopia eller Kenya. Men de liker også rundere kaffetyper fra Colombia og Guatemala. Hos oss går det mye i svart kaffe og håndbrygg, men det er også mange som velger espressobaserte drikker de ikke kan lage hjemme. Espressodrikker med lite melk, slik som cortado eller cappuccino er veldig populære, sier daglig leder for Bergens første kaffebar, Det Lille Kaffekompaniet, Aase Spinnangr.

    Kaffebaren ble etablert i 1996, og hun beskriver seg og sine ansatte som en gjeng kaffenerder med lidenskap for god kaffe: Lidenskapen for kaffe vil de gjerne videreformidle til sine gjester.

    Kaffe viktig for bergenserne

    Spinnangr sier håndbrygget kaffe har hatt en voldsom vekst de siste fem årene spesielt.

    - Vi ser en trend der flere kunder blir mer opptatte av rene smaker og hvor kaffen kommer fra, sier Spinnangr.

    Hun sier kaffe er veldig viktig for bergenserne.- Vi har mange stamgjester som trosser all slags vær for å komme innom til oss. Jeg har inntrykk av at flest folk drikker svart kaffe hjemme. Mange bruker da vanlig filterkanne eller har gått til innkjøp av eget håndbryggingsutstyr, sier hun.At bergensere ikke stresses av kalorier fra helmelk, har Aase Spinnangr lagt merke til.- Men mange kvinner fra Østlandet ber om lettmelk eller til og med skummet melk i kaffen sin. Bergenserne ser ut til å bry seg mindre om kaloriene. Når det er sagt har vi merket en generell økning i etterspørselen etter veganske alternativer: Slik som havre- og soyamelk, sier hun.

    Tyskere liker latte

    Det Lille Kaffekompaniet

    Det Lille Kaffekompaniet ligger sentralt til i Bergen, rett ved Fløibanen, og får derfor mye besøk av turister fra både Europa, Sør-Korea og Japan.- Turistene bestiller veldig mye forskjellig, men det går ofte i de samme drikkene som norske gjester velger. Vi ser at særlig tyskere er glad i caffe latte, og kinesere ser ut til å foretrekke americano fremfor vanlig svart kaffe. Folk fra Sør-Korea og Japan bestiller ofte håndbrygg, der er det en stor interesse for spesialkaffe. Vi har også mange amerikanere innom som enten vil ha vanlig svart kaffe eller latte. Mange turister foretrekker også en klassisk dobbel espresso, særlig de fra lenger sør i Europa. Mange turister er ikke helt vant til den nordiske brennestilen, men vil gjerne prøve lysbrent og fruktig kaffe, og det faller i smak hos de fleste, forteller Aase Spinnangr.

    Vil ha etisk kaffe

    Aase Spinnangr merker bergenske kunder er mer opptatte av sporbarhet og prosesseringsmetoder enn tidligere. - Vi har flere kunder som spør etter økologisk kaffe, og det er det også flere alternativer av. Samtidig er det mange kaffebønder innen spesialkaffe som driver så og si økologisk, men som ikke har råd til å gå gjennom en sertifiseringsprosess. Dette er jo naturlig siden det har stor smakspåvirkning, og folk generelt har blitt mer opptatt av renere kaffe, sier hun.Den daglige lederen og baristaen sier kaffebønder drar stor fordel av å kunne selge til importører av spesialkaffe. - Dette fordi disse importørene er villige til å betale en mye høyere pris for høy kvalitet. Bøndene kommer da også i direkte kontakt med forhandlerne, i for eksempel Norge, og får derfor en mye høyere fortjeneste enn hvis de må selge gjennom flere mellomledd, sier hun.

    Det Lille Kaffekompaniet 2

    Sverger til Friele

    Salgsleder for Waterlogic i Bergen, Pål Mathisen, sier bergenserne foretrekker kaffe fra Friele.

    - Kundene har blitt mer opptatt av smaken på kaffe, men i Bergen er man konservative og sverger til Friele. Derfor går mest av denne, enten hele bønner eller friskbrygg-variant av Frieles frokost-kaffe, sier han.

    Han forteller videre av 60 prosent av kundene vil ha filterkaffemaskiner på arbeidsplassen, 30 prosent vil ha espressobaserte maskiner og 10 prosent ønsker instantkaffe-maskiner.

    Hele bønner og espresso

    Selv om de fleste fortsatt ønsker filterkaffe-maskiner har markedet, forandret seg en del de siste fem årene.

    - Vi har opplevd en svak dreining mot mer espresso, sier Mathisen.

    Flere kunder etterspør også maskiner som kverner fra hele bønner.

    - Men hos noen bedrifter der det går mye kaffe, ønsker en del kunder mindre støyende friskbryggmaskiner uten kverning, sier han.

    Baristaens kaffetips

    • Aase Spinnangr sier hun vil anbefale folk å prøve ut kaldbrygget kaffe nå som sommersesongen snart er her. - Og spesielt en som er brygget på fruktig og frisk kaffe fra Afrika. Dette er veldig populært hos oss, både hos gjestene og baristaene. Vi må alltid lage store mengder av gangen, ellers ender vi opp med å drikke alt selv før gjestene får sett snurten av det. I år har vi også eksperimentert med espresso tonic, som vi og flere av gjestene våre syns er kjempespennende, sier hun.

    Kjapt om Bergen

    • Bergen er en kommune i Hordaland fylke. Den er Norges nest største etter folketall, og har 279 792 innbyggere. Byen fikk bystatus i 1070. Handel, skipsfart, verkstedsindustri og offentlig administrasjon har tradisjonelt vært de viktigste næringene i Bergen. I de siste tiårene har petroleumsrelatert virksomhet fått en fremtredende plass. Navnet kommer av norrønt Bergvin, og Bjǫrgvin, av berg eller bjǫrg, ‘berg’, og vin, ‘eng’.
    Vil du ha kaffe som bergensfolket på jobben