• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  KAFFETRENDER: Telemarkingene åpne for nye kaffetyper

  Publisert av ,
  KAFFETRENDER: Telemarkingene åpne for nye kaffetyper

  Hos Palma Kaffehjørnet i Skien drikker kundene mer espressobaserte drikker enn før. Men de elsker den søt: Veldig søt.

  Akkurat nå går det mye av kalde kaffedrikker, som ismocca og islatte. Av varme drikker er nok latte den største hiten. Mange av kundene som kjøper kaffebønner av oss, velger å kverne bønnene hjemme selv. Det er bra, for da blir kaffen best. Vi selger da en del espressobrente bønner, og ellers en del brasilianske kaffebønner. Milkshakes er vi også gode på, og da noen med espresso i. Nytt i år er Nutty-milkshake med hasselnøtt-saus, chili, espresso og ekte vaniljeis. Forøvrig har vi i tillegg en ren espressomilkshake, sier Jeanette Thorsen, daglig leder og gründer av livstils-butikk og kaffebar Palma Kaffehjørnet i Skien.

  Kaffebaren har over 3500 følgere på Instagram, og legger jevnlig ut stemningsrapporter i bilder. Thorsen sier de er opptatt av en totalopplevelse for kundene, og setter service, atmosfære og kvalitet høyt.

  Både latte og svart kaffe

  Jeanette Thorsen sier telemarkinger har fått et godt forhold til kaffe, og også espressobaserte drikker.

  Palma Kaffehjørnet

  - I 2008 startet jeg en kafé i Skien, og allerede da var folk virkelig mottakelige. Kaffebar-konseptet, der man satser på kvalitetskaffe, var forholdsvis nytt da. Jeg hadde drevet en kaffebar i Oslo i fire år, og mente byen trengte et sted som serverte skikkelig kaffe, sier hun.

  Hun forteller at Palma Kaffehjørnet nå har faste kunder daglig, som må ha sin faste kaffe: Enten svart som natten, eller søt og fyldig latte.

  - Folk er mer åpne for andre kaffedrikker enn kun latte nå i 2018, og jeg merker at vi selger mer cortado enn tidligere. Generelt sett så er folk mer villige til å prøve noe nytt, for de vil ofte bort fra deres vanlige kaffe, sier hun.

  Telemarkinger og Grenlandsfolk er derimot glade i det søte.

  - Derfor går det med mye sirup i latten og sjokoladesaus i moccaen, sier Thorsen.

  Flere har maskin hjemme

  Den daglige lederen sier hun har inntrykk av at flere Telemarkinger har kaffemaskin hjemme, og at det fortsatt er trendy også til privat bruk.

  - Likevel tror jeg nok de fleste drikker vanlig svart kaffe hjemme. I varmen merker vi på Palma Kaffehjørnet at ismocca og milkshakes er drikkene vi selger mye av, sier hun.

  Jeanette Thorsen sier flere kunder er opptatt av økologisk kaffe.

  - Den trenden er økende. Men for noen er Fairtrade-kaffe også viktig, sier hun.

  Populært med filterkaffe

  Steinar Westlie Berget er Waterlogic Norges salgsleder for nysalg i Oslo, Telemark og Vestfold. Han sier kunder i Vestfold og Telemark er glade i filterkaffe.

  - Vi selger både espresso- og filterkaffemaskiner, men filterkaffemaskinene går det ut flest av. Selv om det er filterkaffe folk flest foretrekker, har flere virksomheter sett verdien i å ha en helautomatisk kaffemaskin på arbeidsplassen, sier han.

  Både små og store virksomheter er opptatt av fersk kaffe, og de er også mer opptatt av smak enn tidligere.

  - Derfor er det generelt sett økt etterspørsel etter maskiner som kverner kaffe fra hele bønner. Driftssikkerheten og smaken på kaffen står høyt hos kundene, og derfor lar vi ofte kundene få smake seg frem til den beste kaffen med cupping-seanser med en av våre baristaer, sier han.

  Baristaens kaffetips

  • Jeanette Thorsen hos Palma Kaffehjørnet i Skien, anbefaler presskannekaffe til dem som er på reisefot i sommer. - Skal du på hytte eller camping i sommer, er en god presskanne god å ha med seg. Da kan du drikke enkel, god kaffe og den kan du også bruke til å lage iskaffe med, sier hun.
  • Med en blender i nærheten kan du også prøve deg på deres espressomilkshake. - Da bruker du en kopp espresso eller en kopp sterk kaffe, og har i 2 teskjeer malte espressobønner eller vanlige kaffebønner, litt sjokoladesaus, isbiter og en klump ekte vaniljeis. Topp det hele med sjokoladesaus og mini- Smarties, sier hun.

  Kjapt om Telemark og Vestfold

  • Vestfold har 249 063 innbyggere og er et fylke i Sør-Norge, som ligger på vestsiden av Oslofjorden og Drammensfjorden. Vestfold er landets minste fylke etter areal, utenom Oslo. Det er det tredje tettest befolkete fylke etter Oslo og Akershus. Hvalfangst var tidligere viktig for fylket, men i dag er det industri (ikke oljerelatert), helse- og sosialtjenester samt varehandel. snl.no/Vestfold
  • Telemark har 173 391 innbyggere, og er det sørvestligst beliggende fylket på Østlandet, som ofte betegnes som et stykke Norge i miniatyr: Fylket strekker seg fra Skagerrak til Hardangervidda. Telemark er et viktig industrifylke. I 2014 var Telemark nummer 12 av landets fylker etter industrisysselsetting. Turisme og bergdrift er også viktig i fylket. Navnet Telemark kommer trolig av norrønt Þelamǫrk eller Þilamǫrk, sammensatt av folkenavnet þilir ‘teler’ og mǫrk ‘mark, skog’. snl.no/Telemark
  Vil du ha kaffe som Telemarkingene på jobben