Ja, helt klart. Waterlogics kaffekjenner og barista Alexander Bottegaard forklarer deg hva som gir kaffe så forskjellig smak.
- Kaffe finnes i et variert mangfold: Kaffe er bokstavelig talt en hel verden av smaksopplevelser, sier Alexander Bottegaard engasjert.
Derfor er det ikke så rart at temaet kaffesmaker fra forskjellige verdensdeler, har blitt viet mye oppmerksomhet i flere internasjonale blogger.
Noen er friskere, andre er rundere
Ofte har afrikansk kaffe fyldighet og en ren syrlighet. Mens kaffe fra Sør-Amerika har en behagelig sødme og bitterhet, forklarer Alexander Bottegaard.
- Blandingskaffe er det vi drikker mest av i Norge. Kaffen man drikker mye av i Norge, spesielt i espressoblandinger, har ofte kaffebønner fra Brasil. Landet er verdens største produsent av kaffe. Det er lav bitterhet og høy sødme i akkurat denne typen kaffe, som gjør den ideell for blandinger, sier han.
Alexander Bottegaard sier kaffe fra Costa Rica, El Salvador, Panama, Guatemala og fra Sør- Amerika generelt, ofte er søte og subtile.
- Men disse kaffetypene kan likevel ha ganske mye karakter og spennende fermenterings-smak, sier Alexander.
Kenya: Kaffelandet med stor K
Selv er han en stor fan av afrikansk kaffe, og spesielt trekker han frem Kenya. Men kaffe fra et Sør-Amerika har stort mangfold.
- Personlig har jeg en forkjærlighet kaffer fra Panama og Kenya. Panama har mye sødme i seg, god fruktighet, saftig og ren smak. Kenya kaffe med stor K. Han elsker kaffe fra Kenya. Kaffen derfra er pakket med klare, rene smaker, friskhet og syrlighet som tar sansene med på en reise, sier han.
Men han presiserer at god kaffe generelt sett kommer fra hele kaffebeltet rundt ekvator.
- Kaffe blir påvirket av klima og jordsmonn – akkurat som drueranker og andre frukttrær, sier Bottegaard.
Å venne seg til mer syre
Kaffe har bitterstoffer i seg, men Alexander forteller det er stor forskjell på syre og surhet. En skikkelig fruktig kaffe med rett mengde syre kan oppleves som hoppende frisk i munnen.
- Men om man gjennom flere år kun har drukket kaffe som er fyldig og rund, eller kanskje litt flatere i smaken, så tar det litt tid før smaksløkene venner seg til den fruktige syrligheten til for eksempel kaffe fra Kenya, sier han.
I Afrika beholdes ofte fruktkjøttet sammen med kaffebønnen, under prosessering av kaffen. Det gir mer syrlighet eller friskhet.
- Man får en annen smaksopplevelse ved å tørke kaffebønnen sammen med bærkapselen: Der man delvis eller helt bevarer fruktkjøttet. Men den kaffen som brukes i stor grad Norge er vasket kaffe, der fruktkjøttet er fjernet før tørking. Såkalt bærtørket kaffe har ofte en mer bæraktig syre og fruktighet, ofte også en mer fermentert smak, som er spennende, sier Alexander Bottegaard.
Foredling forandrer smakene
Alexander Bottegaard forteller at måten kaffen er behandlet etter den er plukket, har mye å si for smaken.
- Foredlingsprosessene påvirker smaken i høy grad. I tillegg til type bønne og hvor kaffen kommer fra i verden, sier han.
Fordyp deg i verdens kaffesmaker
- Kaffeblogger Michael MacDonald fra Cape Town i Sør-Afrika har karakterisert kaffetypene fra flere landsdeler og regioner i en bloggartikkel fra 2016.
- Her beskriver han blant annet kaffe fra Mexico som lav på syre, lett og nøtteaktig i smaken, og kaffe fra Tanzania som lys og fruktig, med mye fylde og balansert smak.
- Kanskje du gjennom hver beskrivelse blir nysgjerrig på akkurat det kaffelandet du vil prøve ut i din kaffekopp?
