• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Kvinne og glad i styrketrening? Ny NIH-studie viser at koffein øker effekten av styrketreningen

  Publisert av ,
  Kvinne og glad i styrketrening? Ny NIH-studie viser at koffein øker effekten av styrketreningen

  Studier viser at kaffe gjør deg mer konsentrert, øker forbrenningen og er bra for idrettsprestasjoner. Nå har forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH) funnet flere bevis på at kvinner presterer bedre under trening etter 2 til 4 kaffekopper.

  Studien som i juli 2020 ble publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, fikk omtale i Nettavisen samme måned. Den er gjennomført av Linn Christin Risvang og Martin Norum, som begge er trenere med mastergrad i idrettsernæring, i samarbeid med forskere ved NIH. De 15 deltagerne var alle veltrente kvinner i alderen 28 til 32 år, og studien ble gjennomført i starten av menstruasjonssyklusen. Studier på styrketrening har likevel ofte blitt gjennomført på menn, og den nye studien fra Norge er derfor ganske unik.

  Bedre i knebøy, benkpress og spensthopp

  Kvinnene ble testet to ganger, der de ble servert koffein første gangen og placebo andre gangen. Placebo er rett og slett et preparat uten virkning, men som er gitt med hensikt å «lure» deltagerne til å tenke de har fått noe virksomt. Koffeinet de fikk ved første treningsforsøk tilsvarte 2 til 4 kopper kaffe (4 mg koffein per kilo kroppsvekt – cirka 250 mg totalt.) Dette fikk kvinnene 1 time før en styrkeøkt. Koffeinet viste seg å ha god effekt på styrke og muskelutholdenhet i knebøy, benkpress og vertikalt spensthopp. Kun 3 deltagere opplevde milde bivirkninger av koffein-inntaket.

  - Deltakerne presterte 4 til 10 prosent bedre hvis de hadde drukket koffein. Hvis man for eksempel deltar i en styrkekonkurranse, så løfter man kanskje litt bedre om man har drukket kaffe i forkant, sier prosjektleder Truls Raastad, professor ved Norges idrettshøgskole, til Nettavisen.

  Drikk heller vanlig kaffe: Dropp dyre pre workout-supplementer

  Drikk heller vanlig kaffe: Dropp dyre pre workout-supplementer

  Raastad vil faktisk råde styrketrenere til å drikke vanlig kaffe før en økt, fremfor å innta «pre workout»-supplementer.

  - Ta heller et par kopper kaffe. Det er hovedsakelig koffeinet i «pre workout»-supplementene som gir effekt uansett, sier Raastad til Nettavisen.

  Nytteverdien av koffein før trening er ikke ukjent, og kaffe før trening er bra for å øke prestasjonene, og har også en viss fettforbrennende effekt. I tillegg gir vanlig kaffe bedre effekt enn kunstige energidrikker. Dessuten viser flere andre typer studier at kaffe er bra for hjertehelsen. Selv det omdiskuterte kaffefettet er trolig harmløst for mennesker som ikke har sykelig forhøyede kolesterol-verdier.

  Kan gi boost: Men effekten er kanskje kortvarig

  Professor Truls Raastad ved NIH understreker at det er snakk om en korttidseffekt av koffein før treningen, de har observert. Forskerteamet har ikke funnet ut av om koffeininntak før trening påvirker utviklingen av styrke og utholdenhet over tid, uttaler han til Nettavisen.

  - Det er usikkert om treningsutbyttet blir bedre. Tar du i mye mer, må du også ha lengre restitusjonstid. Så hvis man klarer å avpasse treningen bedre, slik at man kan trene oftere, kan treningseffekten bli like god uten koffeininntak også, sier han.

  Men han sier til Nettavisen at koffein gir en boost før trening, og kan øke prestasjonene før spesifikke treningsøvelser.

  - Hvis man for eksempel deltar i en styrkekonkurranse, så løfter man kanskje litt bedre om man har drukket kaffe i forkant. Det er imidlertid viktig å huske på at man i en reell konkurranse sannsynligvis er mer motivert enn i en laboratorieundersøkelse, slik at effekten av koffein sannsynligvis er noe mindre enn det vi så i denne studien, sier Truls Raastad.

  Kaffemaskin
  Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?