• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Lege mener kolesterol-risikoen er overdrevet

  Publisert av ,
  Lege mener kolesterol-risikoen er overdrevet

  Nye kostholdsråd fra Helsedirektoratet, anbefaler at man holder seg unna all ufiltrert kaffe. Kaffemaskiner som ikke har papirfilter, har da kommet i søkelyset. Tidligere overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet, Tor Ole Kjellevand, mener det negative fokuset på kolesterol, også fra kaffe, er unødvendig.

  Tor Ole Kjellevand

  - I midten av forrige århundre oppstod hypotesen om at kolesterol var sykdomsframkallende. For cirka 10 år siden, da jeg arbeidet som overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet i Oslo, begynte jeg å tvile på teorien. Hvorfor fikk vi inn pasienter med hjerteinfarkt med lavt eller normalt kolesterolnivå? Hvorfor levde så mange med meget høyt kolesterolnivå til de ble 100 år gamle hvis kolesterol forårsaket hjertesykdom? Jeg begynte å lese. Etterhvert ble jeg overbevist om at vi hadde tatt fullstendig feil. Kolesterol er ikke farlig. Det finnes ikke «godt» og «dårlig» kolesterol. Bare godt kolesterol, argumenterer han i en kronikk i Helsemagasinet i starten av desember.

  Han har gitt Waterlogic tillatelse til å referere til kronikken i sin kaffe-blogg – en artikkel som også har blitt gjengitt på kostholds- og helsesiden, Caluna.

  Kjellevand er radiolog av utdannelse, men arbeidet i 17 år innenfor kardiologi-feltet ved Rikshospitalet og Ullevål Universitetssykehus. Han er nå medisinsk sjef for UNILABS i Norge.

  For mange blir sykeliggjorte

  Tor Ole Kjellevand skriver i sin kronikk «Det store bedraget om kolesterol», at kolesterolhypotesen forårsaker store problemer, fordi friske personer blir gjort til pasienter med en diagnose som kalles «hyperkolesterolemi».

  - Konsekvensen av sykeliggjøring av hundretusenvis av friske personer er vanskelig å undervurdere. Medikamentene har bivirkninger, mange av dem alvorlige. Det koster samfunnet store beløp både unødig å måle kolesterolnivået, og å forskrive medikamenter mot høyt kolesterol, såkalte statiner. Jeg har under samtaler med folk som bruker statiner, opplevd at dette konsekvent blir bagatellisert av legene, skriver Kjellevand.

  Han tilføyer at et sunt kosthold er et som virker positivt på din helse, ikke på ditt kolesterolnivå.

  Ensidig fokus i media om kaffe

  Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt LDL-kolesterol. LDL-kolesterol beskrives av Helsedirektoratet som «dårlig» kolesterolet.

  Disse kaffetypene står derfor på nei-lista til Helsedirektoratet, skriver NRK i en artikkel på sine nettsider i desember i år.

  Filterkaffe og frysetørret pulverkaffe står på ja-lista. Disse kaffetypene inneholder ikke kaffeoljene som øker kolesterolet.

  - Nylig advarte Helsedirektoratet mot ufiltrert kaffe, fordi denne gir høyt kolesterol. «Kast kaffemaskinen din», var blant oppfordringene. Saken fikk stor og ukritisk plass i Dagsreveyen, og i en artikkel hos NRK, sier Tor Ole Kjellevand.

  Usikkert om hjerteinfarkt-risiko

  Om man ønsker å redusere fettstoffene som finnes naturlig i kaffe, kan man selv filtrere alle typer kaffe gjennom et vanlig filter i papir. For kaffe tilberedt uten bruk av papirfilter har en tydelig kolesteroløkende virkning.

  - I hvilken grad dette betyr noe for risikoen for hjerteinfarkt er usikkert, da kaffe også inneholder stoffer som beskytter mot sykdomsprosessen. Likevel, om man har fått påvist et høyt kolesterolnivå i blodet, og man kjenner til at man har økt risiko for hjertesykdom så anbefales det at man unngår ufiltrert kaffe, argumenter Dag S. Thelle, seniorprofessor i epidemiologi, i en artikkel om kaffe og kolesterol, for Norsk Kaffeinformasjon i august 2015.

  filtrert kaffe

  Tidligere har større, internasjonale studier vist at kaffe har en klar, positiv helseeffekt, og også en forebyggende effekt mot sykdommer som hjerte-karsykdommer.

  To millioner voksne nordmenn har høyere kolesterol enn anbefalt, ifølge tall fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Men Kjellevand understreker at personer med arvelig høyt kolesterol, såkalt familiær hyperkolesterolemi, rammer kun 1 av 200 nordmenn. Den skyldes en genfeil, og har ingenting med kosthold å gjøre. Denne tilstanden gir økt risiko for hjertesykdom, og skal behandles.

  Det meste av kolesterolet dannes i leveren, skriver Kjellevand. Hva vi spiser eller ikke spiser, har derfor minimal innvirkning på mengden kolesterol i blodet.

  - I stedet for å se på farene ved høyt kolesterol, bør vi se på farene ved kunstig lavt kolesterol. Med lavt kolesterol er det påvist økt risiko for infeksjoner, kreftsykdommer, hjerneslag, diabetes, demens med flere. Kolesterol er en av de viktigste byggesteinene i våre celler, sier Tor Ole Kjellevand i sin kronikk.

  Han sier at bivirkningene av kolesteroldempende medisiner, statiner, er mange. Og at de faktisk kan gi økt risiko for hjerte-karsykdommer i seg selv.

  - Nylig ble det publisert en studie som tydeligvis ikke var finansiert av statinindustrien. Den viste at pasienter med diabetes 2, når de ble behandlet med statiner, fikk mer forkalkninger i hjertets kransårer enn dem som ikke ble behandlet. Mange studier viser at forkalkninger i kransårene er den beste indikatoren på økt risiko for hjerte/karsykdom, sier han.

  Om fettstoffene i kaffe

  • Det var kjent blant fagfolk så tidlig som på 1960-tallet, at kolesterolnivåene i blodet økte av kaffe, men det ble ikke forskningsfokus på dette før på midten av 1980-tallet.
  • Da påviste forskere i Norge og Europa, hvordan spesielt ufiltrert kaffe påvirker kolesterolnivåer. Det er fordi det i kaffe finnes fettstoffer som kalles diterpener. Av disse er cafestol og kahweol som påvirker kolesterolnivået.
  • På midten av 80-tallet ble forskere også klar over at papirfilteret holdt igjen en stor andel av de aktive fettstoffene: Rundt 80 prosent.
  • Cafestol og kahweol frigjøres når det varme vannet kommer i direkte kontakt med de malte kaffebønnene, og blir igjen i den ferdige drikken.
  • (Kilde: Norsk Kaffeinformasjon.)

  Færre dør av hjerte-karsykdommer og kreft

  • Dødeligheten av hjerte- og karsykdommer har fra 2000 til 2016 gått ned fra 515 til 245 per 100.000 nordmenn, mens kreft er redusert fra 288 dødsfall til 242.
  • De dominerende dødsårsakene domineres likevel av de store folkesykdommene hjerte- og karsykdommer, kreft, luftveissykdommer og demens, viser nye 2016-tall fra Folkehelseinstituttet.
  • Fordi befolkningen blir stadig eldre, øker dødeligheten av demens fortsatt og utgjør nå rundt 9 prosent av dødsfallene.
  • (Kilder: NTB og NRK.)