• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Lev lengre med kaffe

  Publisert av ,
  Lev lengre med kaffe

  Drikker du tre kopper kaffe daglig vil risikoen din for å dø av hjerte- og karsykdommer reduseres, ifølge ny forskning.

  I en nylig offentliggjort studie, der 520.000 personer fra 10 europeiske land ble fulgt opp over 16 år, viser det seg at helseeffektene av kaffe er udiskutable.

  Største studien på kaffe og helse

  Studien, som er gjort av forskere ved Imperial College London og The International Agency for Research on Cancer (IARC), er referert til i en artikkel fra norske Nettavisen i juli i år. Men den er også omtalt i store britiske aviser som The Guardian.

  Dette er til nå den største studien som ser på helseeffekter av kaffekonsum.

  karsykdommer

  Likt i alle land

  Forskerne vet likevel ikke hva det er med kaffe som gir den store helsegevinsten. Men når livsstilsfaktorer som røyking, alkoholkonsum og kosthold ble tatt med i ligningen, fant forskerne at gruppen med høyest kaffeinntak hadde lavest sjanse for å dø av hjerte- og karsykdommer, og fordøyelsessykdommer.

  - Vi fant ut at et høyt kaffeinntak var forbundet med en lavere risiko for død uansett årsak, men spesielt for dem som led av hjerte- og karsykdommer, samt fordøyelsessykdommer. Resultatene var de samme i alle land, uttalte studieforfatter doktor Marc Gunter i IARC i en pressemelding sitert i Nettavisen.

  Flere kopper er bra

  I en annen studie, publisert i den britiske avisen The Independent, kom det frem at personer som drakk en kopp kaffe om dagen hadde 12 prosent mindre risiko for å dø av sykdom. Drakk man to til tre kopper daglig, var risikoen redusert med hele 18 prosent. Er du mann får du større effekt av kaffe, enn om du er kvinne.

  For tallenes tale er klar: Menn som drikker tre kopper kaffe om dagen reduserer sin risiko for å dø av ulike sykdommer med hele 18 prosent. Kvinner reduserte risikoen med 8 prosent.

  Forebyggende effekt

  Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) fremsnakker også kaffe på sine hjemmesider. I en artikkel fra 2014, har de sett på forskningen så langt på kaffe, og konkluderer med at et moderat inntak av kaffe reduserer risikoen for å dø tidlig og for å rammes av hjerte- og karsykdom.

  LHL påpeker at mer enn fem til ni kopper daglig, ikke ser ut til å gi en ytterligere reduksjon i risiko. Forskning viser at rundt tre til fem kopper daglig er den mest fordelaktige kaffemengden. Den forebyggende effekten ser ut til å gjelde for både koffeinholdig og koffeinfri kaffe.

  Best med filter

  Likevel er noen kaffetyper sunnere enn andre, siden kolesterolnivåene i blodet øker med inntak av kokekaffe og presskannekaffe. Filterkaffe øker derimot kolesterolnivåene svært lite. Selv om espresso kan ha høy konsentrasjon av kolesteroløkende stoffer, er porsjonene små i hver kaffekopp.

  Filterkaffe

  Det var norske forskere som på 1980-tallet fant ut at et høyt inntak av noen typer kaffe hadde sammenheng med høye kolesterolverdier i blodet. Funnene ble senere bekreftet i flere internasjonale studier.

  Kaffemaskin
  Sørg for at du lever lengre, drikk kaffe på jobben