Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Med maskin eller for hånd: Slik lager du iskaffe

  Publisert av ,
  Med maskin eller for hånd: Slik lager du iskaffe

  Skrevet av Rita Tvede Bartolomei

  Den beste iskaffen lages med sterk kaffe. Men den blir enda mer aromatisk om kaffen trekkes i kaldt vann. Visste du forresten at iskaffe kan lages med sitronvann?

  - Med en kaffemaskin på jobb kan du bare stille inn kaffen på det sterkeste nivået, og lage en kopp med enten vanlig filtermalt kaffe eller espresso-kaffe. Så har du litt brunt sukker i, isbiter og topper med H-melk. Det beste er om du lager isbiter av sterk kaffe på forhånd, så blir ikke iskaffen så utvannet, sier Stine Skuterud Rydland, barista hos Waterlogic Norge.

  Du kan lage iskaffe med basis av både varmbrygget og kaldbrygget kaffe: Brygget for hånd eller med kaffe fra en kaffemaskin. Faktisk trenger du ikke alltid kokende vann tilgjengelig en gang for å brygge den: Du trenger kun kaldt vann, kvernede kaffebønner og litt tålmodighet.

  Kaldbrygget iskaffe

  Kaldbrygget iskaffe

  Flere kaffekjennere mener man får den beste smaksopplevelsen ved å brygge kaffen til iskaffe i kaldt vann i opptil et døgn: Såkalt cold brew.

  Da brukes nykvernede kaffebønner, som legges i bløt i kaldt vann i mellom 18 til 24 timer før brygget siles og brukes i iskaffe. Husk å grovmale kaffebønnene, eller bruk ferdigkvernet kaffe som er enten filter- eller kokmalt.

  - Tradisjonell iskaffe går raskere å lage, men det er viktig at kaffen er sterk. Den blir en del bitrere i smak enn kaldbrygget iskaffe. Fordelen med kaldbrygget kaffe, er at den varsomme bryggeprosessen i kaldt vann ikke får frem så mange bitterstoffer i kaffen, forklarer Merlin Jobst, i en artikkel på Jamie Olivers hjemmeside om hvordan du lager ekte, kaldbrygget kaffe.

  Jobst er del av Olivers skribent-team, som produserer artikler om mat og drikke i samarbeid med kjendiskokken.

  Holder seg i flere uker

  I artikkelen får du fremgangsmetoden trinn for trinn og med bilder: Når kaffen er ferdigbrygget siler du den gjennom et skinkelerret eller filterpapir, helt til det ikke er noe grut igjen. Det er likevel viktig at du siler alt: Det er mye god smak gjemt i grumset i bunnen. Du kan servere kaffen med det du ønsker av søtningsmidler, melk, fløte, iskrem eller vispet krem.

  Tips: Den kaldbryggede kaffe-basen kan oppbevares i en lukket krukke eller glass i opptil fire uker. Du kan også ha i noe kokende vann i kaffen, og prøve den varm.

  Hvert land sin variant

  Iskaffe er populært i mange land, og hvert land har ofte sin egen lille vri på iskaffe. I Vietnam liker de iskaffen på basis av kondensert melk (Viking-melk), mens de i Brasil liker å ha cola i iskaffen.

  I Saudi-Arabia er iskaffe nesten like populært som varm kaffe. Du kan prøve deg frem med å lage tradisjonell arabisk kaffe, og servere den med isbiter for en krydret iskaffe.

  Den opprinnelige iskaffen: Mazagran

  Men har du iskaldt sitronvann tilgjengelig, og en kopp sterk espresso, kan du faktisk prøve ut det som regnes som den opprinnelige iskaffen: Mazagran. Den ble visstnok brakt til Frankrike på 1900-tallet via Nord-Afrika.

  Noen liker å bruke sukker i iskaffen, men lønnesirup som søtningsmiddel gir en spennende twist.

  Tips: Husk at kaffen du bruker som basis for iskaffe må være sterk: Ellers blir den bitter og smaker surere når den tynnes ut av alle isbitene.

  Har du smakt?

  Kaffemaskin
  Er du ute etter god kaffe på jobb? Se nærmere på vårt utvalg av kaffemaskiner