• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Menn trenger mer vann enn kvinner

  Publisert av ,
  Menn trenger mer vann enn kvinner

  I tillegg består mannekroppen av mer vann enn kvinnekroppen. Men kvinner er mer utsatt for heteslag, og væskebalansen påvirkes i tillegg av hormonelle svingninger.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Menn trenger mer vann enn kvinner

  Menneskekroppen består av mellom 50 og 75 prosent vann. En voksen person har et gjennomsnittlig vanninnhold på alt fra 50 til 60 prosent.

  Avhenger også av fettprosent

  Mens et nyfødt barn har et vanninnhold på så mye som 75 til 78 prosent, består gjennomsnittsmannen av rundt 60 prosent vann. En gjennomsnittskvinne derimot, består av omtrentlige 55 prosent vann. Hva er årsaken til denne forskjellen mellom kvinner og menn?

  Jo. Hovedårsaken er at menn generelt har mer muskelmasse, og mindre fett. For eksempel vil en person med fettprosent på kun 15 prosent, bestå av mer vann enn en person med en fettprosent på 30 prosent.

  En undersøkelse gjort mellom 2009 og 2012, fra National Center for Health Statistics i USA, viser at gjennomsnittet av menn og kvinner er flinke til å få i seg nok vann.

  I snitt drakk amerikanske menn rundt 3,5 liter vann om dagen, mens kvinner drakk rundt 2,8 liter vann om dagen. De som drakk minst vann var menn og kvinner over 60 år.

  Kvinner trenger mindre vann

  Siden kroppen ikke kan lagre vann, trenger den jevnlig påfyll. Men hvor mye vann du faktisk trenger avhenger av flere faktorer: Aktivitet, temperatur, alder, kjønn og vekt – men også hva slags drikke og mat du får i deg i løpet av dagen.

  EFSA (European Food Safety Authority) anbefaler kvinner å drikke rundt 2 liter væske om dagen, mens menn gjerne trenger litt mer: 2, 5 liter vann.

  Menn trenger mer vann enn kvinner

  Menn trenger mer vann enn kvinner

  Anbefalingen for eldre personer er de samme som for yngre voksne.

  Likevel er det viktig å være obs på at man føler mindre tørste jo eldre man blir. Siden eldre mennesker også kan slite med appetitten, og derfor få i seg mindre mat, er de mer utsatt for dehydrering.

  I følge NHI, dekkes rundt 80 prosent av væskebehovet gjennom drikke, mens 20 prosent kommer fra maten vi spiser.

  Kvinners væskebalanse påvirkes av hormoner

  Men kvinner er faktisk mer utsatt for heteslag, og har også mer behov for vann under trening, påpeker den amerikanske kostholds- og treningseksperten, Stacy Sims, i en artikkel om kvinners væskebehov.

  Hun forteller samtidig at kvinners behov for væske også varierer med hormonnivåene og menstruasjonssyklusen.

  - For at kvinner skal prestere best mulig under trening, er det best om de opprettholder et høyt blodvolum, sier Sim.

  Da må væskebalansen være god:

  - Når kvinner er på det punktet i syklusen at de har mye progesteron i kroppen, påvirkes i tillegg kvinnekroppens evne til å kjøle seg ned og de blir raskere slitne, tilføyer hun.

  Sims minner om at behovet for salter også er større for kvinner da: Rett og slett fordi kroppen skiller ut både mer salt og mer vann.

  Likte du artikkelen om at menn trenger mer vann enn kvinner?

  Menn trenger mer vann enn kvinner

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du f. eks. at de fleste populære kaffedrikker inneholder espresso. Ja, selv den luftige cappuccinoen og den kjempesøte kaffelatten. Les mer i denne artikkelen som omhandler de 10 vanligste kaffedrikkene.