Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

  • Be om et tilbud
  • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

    Mikroplast funnet i norsk springvann

    Publisert av ,
    Mikroplast funnet i norsk springvann

    Den siste tiden er det avdekket at mikroplast er et enormt problem. Stikkprøver av norsk springvann avslører mikroplast i 9 av 11 prøver, viser undersøkelsene som Norsk institutt for vannforskning har utført på vegne av VG. Flere hundretusener nordmenn kan være utsatt. Dette gir grunn til bekymring, ifølge både Mattilsynet og Miljødirektoratet. Bekymringene forsterkes ytterligere av forskere som har funnet mikroplast, og annen plast, i magen på norsk torsk.

    Plast forsvinner ikke, det blir bare brutt ned til mindre og mindre biter. Store, synlige biter blir kalt makroplast. Mikroplast derimot, er ørsmå plastbiter som er mindre enn fem millimetere, ofte ikke større enn et sandkorn. Mikroplast brytes ned til nanoplast, og vi får i oss begge deler gjennom fisk og drikkevann. De bittesmå bitene går gjennom cellemembraner, og kan dermed ha konsekvenser for dyr og planter helt ned på cellenivå.

    Dyr og fisk tror at plastkulene er mat, fra delfiner og sjøfugl til norsk torsk. Ifølge en studie som presenteres i VG, har så mye som 27 % av all torsken i havnebassenget i Bergen fått i seg plast. Det er også god grunn til å anta at mikroplasten ender opp i drikkevannet vårt, ikke bare fisken. Internasjonale studier har påvist mange funn på verdensbasis. Inntil stikkprøvene fra VG og NIVA avdekket funn av mikroplast i drikkevannet vårt, har det vært for lite forskning her i Norge.

    Kilder til mikroplast i vannet

    Det finnes flere årsaker til at mikroplasten havner i vannet.

    En av de mest åpenlyse årsakene er den enorme “plastsuppen” som flyter rundt i havet. De store plastbitene brytes ned til ørsmå partikler, nemlig mikroplast. Selv om vi i Norge har stort fokus på gjenvinning, ifølge NIVA er det ikke tilfelle for mange andre land:

    “Det er bruk og kast-samfunnet vi lever i, kombinert med plastens bestandige natur, som har gjort plastsøppel til et globalt problem”, sier Amy Lusher fra Norsk institutt for vannforskning i en pressemelding.


    plast i vannet

    “Den triste sannheten er at halvparten av all plast vi bruker, bare blir brukt en gang. Dette gjelder særlig plast som er brukt til innpakning. Enda tristere er det at på verdensbasis blir bare rundt fem prosent av plasten gjenvunnet etter bruk”.​
    Amy Lusher fra Norsk institutt for vannforskning

    Det finnes derimot andre, gjerne mer skjulte kilder til mikroplast, nemlig kosmetikk, mikrofiberkluter, klær av fleece og til og med bildekk. Alle disse kildene slipper ut ørsmå plastpartikler i vannet eller luften, og videre til dyr, planter og mennesker. En videre utfordring er at rør og filtre som vannet renner gjennom er laget av plast, og når dette blir slitt, kan små plastpartikler følge med springvannet. Mikroplast finnes rett og slett overalt, fra luften vi puster til maten vi spiser.

    Med så mye forurensing fra tilsynelatende daglige kilder, hva kan egentlig gjøres? Er du bekymret for plastforurensingen, kan du bruke din forbrukerkraft og velge alternative løsninger. Bytt ut mikrofiberkluten, velg kosmetikk uten plast, bruk klær med naturlige tekstiler er noen av løsningene, samt kjøpe mat og drikke fra bærekraftige leverandører.

    Hva er konsekvensene?

    Hva vet vi egentlig om konsekvensene og hvilke farer dette utgjør? Egentlig svært lite. Forskningsfeltet er så nytt, at det er først den siste tiden at vi for alvor har fått øynene opp for problemet. Forskerne har enda ikke avdekket konsekvenser for mennesker, men det har blitt utført enkelte studier på dyr. I laboratorieforsøk oppdaget forskerne at mikroplast kan forårsake leverproblemer, betennelser, hormonforstyrrelser, kreft og problemer med reproduksjon.

    mikroplastpartikler i drikkevannet

    Det er imidlertid vanskelig å skille hvor mye av dette som skyldes plasten og hva som skyldes miljøgifter i laboratorier. Det er også viktig å understreke at dyrene utsettes for betydelig høye og konsentrerte doser med mikroplast, langt høyere enn det som er normalt i naturen. Det er derfor vanskelig å komme til en bestemt konklusjon, basert på denne type forskning.

    NIVA stadfester at all plast i vannet er et alvorlig problem, men vektlegger at vi ikke må få panikk av alle skremselsoverskrifter. Det ble nemlig funnet svært få mikroplastpartikler i drikkevannet vårt generelt, og sannsynligvis utgjør det ikke en umiddelbar helsefare. Drikkevannet regnes fremdeles som trygt, og forskerne antar at plasten skylles ut gjennom systemet vårt.

    Men hva med plasten som havner på matfatet? “Ofte blir plasten funnet mot slutten av innvollene, og det kan tyde på at fremmedlegemene var på vei til å forlate dyret via avføringen. For alt vi vet, kunne for eksempel torsken vi har undersøkt ha kvittet seg med plasten igjen og levd videre helt fint, om den ikke hadde blitt drept i vitenskapens navn”, forklarer Amy om plasten som ble funnet i norsk fisk.

    Det er nettopp dette som er kjernen i problemet; vi vet for lite. Videre studier fra NIVA kommer til å følge hele syklusen fra fisken spiser plasten til det går gjennom fordøyelsessystemet, eller bare ender opp i magen og forårsaker sykdom, lidelser og død. Plast i vann er uansett et alvorlig problem, men det viktigste for øyeblikket bør være å holde seg rolig og fokusere på løsninger. Skal vi kunne møte utfordringene på en god måte og forhindre økning av mikroplast, må vi holde hodet kaldt, brette opp ermene og ta ansvar.

    “Motivasjonen for å ta tak i dette problemet vokser, og en rekke regionale og nasjonale tiltak er satt i gang rundt omkring. Både ulike forbud, mot for eksempel engangsplastposer og mikroplast i kosmetikk, eller maksimumsgrenser for daglig utslipp til vann, gir positive og målbare resultater lokalt”, forteller Amy.

    En forsikring mot mikroplast i drikkevannet på arbeidsplassen

    Vanndispenserne fra Waterlogic kan utstyres med filtre som effektivt fjerner mikroplast og andre forurensninger fra vannet. Dermed kan du enkelt kvitte deg med problemet på arbeidsplassen, og tilby dine ansatte tilgang til rent og friskt drikkevann. Våre filtre fanger opp alt fra klor til pesticider, samtidig som sunne mineraler slippes gjennom porene. For å fange opp mikroplast trenger du imidlertid et ekstra filter. Dette er standard på våre modeller WL 3 og WL 4 og innbefatter et en mikron aktivt kullblokkfilter (CBC), i tillegg til standardfilteret med ti mikron aktivt kullfilter (GAC).

    Enten du er ny kunde eller ønsker å oppgradere den løsningen du allerede har, er du velkommen til å kontakte oss for mer informasjon.

    vannkjøler
    Se vannkjølere som fjerner mikroplast fra drikkevannet