• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  (Mye) kaffe hver dag kan redusere risikoen for prostatakreft

  Publisert av ,
  (Mye) kaffe hver dag kan redusere risikoen for prostatakreft

  Forskere oppdaget en klar sammenheng mellom daglig kaffedrikking og lavere risiko for prostatakreft. Men de positive effektene økte med høyt inntak av kaffe: Hver ekstra kopp var ekstra positivt.

  Forskerne gikk systematisk gjennom 16 ulike kreftstudier gjort de siste 20 årene. Funnene ble publisert i 2020 i BMJ Open, og det var forskere ved Shengjing Hospital of China Medical University som gjorde oppdagelsen, melder BBC Science Focus. Det britiske magasinet er et anerkjent forsknings- og teknologimagasin som har eksistert siden 1992.

  Mer kaffe gir mindre risiko

  Forskerne fant ut av at menn som drakk lite kaffe, ikke fikk den samme positive effekten av kaffe som kaffe-stordrikkerne. Hver eneste, daglige kopp med kaffe viste seg faktisk å redusere risikoen ytterligere med 1 prosent (1 prosent reduksjon per kopp med kaffe).

  Blant studiene forskerne undersøkte, var en stor studie med informasjon om mer enn 1 million menn fra USA, Europa og Japan: Nærmere 58 000 av disse mennene hadde hatt prostatakreft.

  I gruppen av menn som hadde høyest kaffekonsum, var tallenes tale klar: Disse mennene reduserte prostatakreft-risikoen totalt med rundt 9 prosent.

  Videre viste tallene at de som drakk mye kaffe hadde 12 prosent lavere risiko for å utvikle fremskreden prostatakreft, og hele 16 prosent lavere risiko for å dø av prostatakreft.

  Så hva er årsaken? 4 grunner mener forskerne

  Forskerne påpekte at de 4 viktigste årsakene trolig kommer av at kaffe forbedrer kroppens forbrenning av sukker, har antiinflammatoriske (betennelsesdempende) effekt, inneholder mye antioksidanter og balanserer kjønnshormon-nivåene i kroppen.

  Alle disse årsakene kan positivt påvirke om prostatakreft i det hele tatt utvikler seg, sprer seg og blir mer alvorlig. Forskerne tok hensyn til andre livsstilsvaner enn kaffedrikken - som positivt ville redusere risiko for kreft. Slik som et sunt kosthold og fysisk aktivitet.

  (Mye) kaffe hver dag kan redusere risikoen for prostatakreft

  Etterlyser videre forskning på sammenhenger

  Men forskerne ønsker likevel ikke å altfor sterkt konkludere med at kaffe er eneste årsaken til redusert risiko for prostatakreft: Dette er fordi de 16 forskjellige forskningsstudiene gjort de siste 20 årene brukte ulike metoder og innfallsvinkler.

  Likevel håper forskerne bak studien at resultatene og sammenhengene undersøkes nærmere. De uttaler i sin konklusjon:

  «Denne studien tyder på at økt inntak av kaffe, kan være forbundet med redusert risiko for prostatakreft. Mer forskning er derfor viktig, slik at de de underliggende mekanismene og aktive forbindelsene i kaffe kan utforskes videre. Om sammenhengen viser seg å beviselig være til stede, vil det være gunstig om menn oppfordres til å øke sitt kaffeinntak for å potensielt redusere risikoen for prostatakreft», skriver forskerne.

  Vil du lese hele studien om kaffe og prostatakreft? Her kan du finne studien som er publisert i journalen BMJ Open.

  kaffemaskin
  Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?