• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  MYTE: Kaffe og te gjør deg dehydrert

  Publisert av ,
  MYTE: Kaffe og te gjør deg dehydrert

  Hvem har ikke hørt at kaffe og te øker urinproduksjonen i kroppen: Noe som fører til væsketap og dehydrering. Men stemmer dette egentlig?

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Svært store doser med koffein øker blodtilførselen til nyrene, og for å hemme opptak av natrium (salt), skiller da kroppen ut mer urin. Men akkurat hvordan denne mekanismen foregår med hensyn til koffeinholdige drikker, er fortsatt uklar for forskere.

  Kaffedrikkere blir mindre dehydrerte av koffein

  For å gjøre saken enda mer komplisert, har studier vist at koffein har en mye mindre dehydrerende effekt på ihuga kaffedrikkere. Men det er forsket lite på denne effekten, og selv studiene som er gjennomført baserer seg på et fåtall mennesker – og over kort tid.

  Hva med trening og eldres behov for å holde seg hydrerte? Selv om det er viktig å holde væskebalansen ved like under og etter trening, er det lite som tilsier at du får mer væsketap av å drikke kaffe rett før fysisk aktivitet. Eldre mennesker kan også nyte kaffekoppen sin, uten å være redde for dehydrering, argumenterer ernæringsfysiolog Lise von Krogh, i en artikkel for Norsk Kaffeinformasjon.

  BBC Future har gjennomgått 10 studier på koffein og økt urinproduksjon, gjort av Lawrence Armstrong ved Universitetet i Connecticut i USA. Alle studiene konkluderte med at koffein er mildt vanndrivende på de fleste mennesker. Men så mange som 12 av 15 personer urinerte akkurat samme mengde, uavhengig om vannet de drakk ble tilført koffein eller ikke.

  Studie: Svart te har mye koffein – men ga ikke væsketap

  I en noe kuriøs, britisk studie fra 2011 der flere unge menn ble rekruttert til å drikke enten kun svart, sterkbrygget te - eller kun vann i 12 timer, viste det seg at mennene ble like hydrerte av te som av vann.

  Nå er det en del forskjeller i koffein-nivå mellom kaffe og te, men begge drikkene inneholder betydelige mengder koffein: En kopp med svart te inneholder alt fra 40 til 120 gram med koffein – jo lenger teen brygges, jo sterkere smak og koffein-innhold. En kopp med vanlig filtertraktet svart kaffe inneholder mellom 80 til 130 gram koffein.

  En amerikansk studie fra 2000 viste faktisk at det ikke var noen forskjeller på hydrering og væskebalanse enten personene drakk kaffe eller vann. Studien inkluderte 18 menn.

  Det er nok derfor relativt trygt å konkludere med at koffein har noe urin-stimulerende effekt, men at du likevel kan opprettholde væskebalansen ved å innta både vann og kaffe. Du får ikke et væsketap av betydning, om du liker å drikke noen kopper kaffe hver dag: Tvert imot, det at du drikker kaffe daglig gjør deg vant til koffein, og urinproduksjonen vil ikke påvirkes spesielt mye.

  Dehydrerings-myten om koffein oppstod i 1928 i USA

  • Ideen om at koffein kan føre til dehydrering kan spores tilbake til en studie utført i 1928.
  • Studien merket seg økt vannlating hos mennesker som drakk koffeinholdige drikker, og konkluderte derfor med at koffein var et vanndrivende stoff, ifølge Lawrence Armstrong, professor ved Institutt for Kinesiology ved Universitetet i Connecticut og direktør for Human Performance Laboratory.
  • Ideen spredte seg, og koffein ble «stemplet» som et urindrivende stoff. Men årsaken til den økte urinmengden hos forsøkspersonene, var trolig rett og slett at inntaket av væske totaltsett var større hos dem som også drakk koffeinholdige drikker: Ergo mer urinproduksjon.