Da sør-Koreanerne måtte holde seg innendørs i startfasen av korona-pandemien, oppstod en ny kaffetrend i landet. Dalgona-kaffe ble et positivt samlingspunkt under krisen og er faktisk inspirert av et lokalt godteri.
Korona-utbruddet startet i slutten av januar 2020 i Sør-Korea, og for å skape enkle lyspunkter i hverdagen oppstod en ny kaffetrend: «Dalgona-kaffe». Kaffedrikken ble i flere måneder hyppig delt i sosiale medier, og er en slags koreansk vri på kaffelatte.
Ga avledning fra triste nyheter om viruset
Dalgona-kaffe ble omtalt i avisen Korea Times og i den amerikanske avisen LA Times. I tillegg har en rekke nettsteder som ikke er nyhetsbaserte, skrevet om kaffetrenden som oppstod i kjølvannet av Covid-19.
10. mars 2020 skrev Korea Times om kaffedrikken, og intervjuet den 26-årige kvinnen Yi Hyun-joo, som i 2 uker har jobbet hjemmefra. Hun har laget Dalgona-kaffe jevnlig, og ser på det som en oppløftende tidtrøyte:
- Det er veldig frustrerende å bare være hjemme og ikke møte folk. Fordi nyheter om koronaviruset er deprimerende, bruker jeg mer tid på å se på sosiale medier for å se hva andre mennesker driver på med nå, sier hun til avisen.
Professorer i psykologi kaller trenden «kollektiv mestring»: Positivt i krisetider
To professorer i psykiatri uttaler til Korea Times at hobbyer og aktvititer som bærer preg av ritualer, kan være positivt for psyken – spesielt når de deles i sosiale medier med andre mennesker i samme situasjon.
- Mange har nå for vane å gå på nettet og redusere stresset gjennom en praksis som innebærer gjentatte handlinger. Dette kan ha samme effekt som meditasjon, sier Cho Ah-rang, assisterende professor ved Institutt for psykiatri ved Kyung Hee University Hospital i Gangdong.
- Når man avstår fra å gå ut, kan du utvikle symptomer på depresjon eller angst. Å ha en hobby og dele den med andre - som en form for kollektiv mestring-er et sunt fenomen, tilføyer Kim Eun-joo, klinisk professor ved Institutt for psykiatri ved Yonsei University College of Medicine Gangnam Severance Hospital.
Kaffen er inspirert av sør-koreansk godteri
Dalgona er en velkjent, typisk street-food i Korea. Dalgoona på koreansk betyr «søtt», og skal visstnok ha oppstått som et fenomen på tidlig 60-tall. Sukkertøyet skjøt fart i popularitet i Sør-Korea på 70-talllet. Det lages med hovedingrediensene sukker og bakepulver.
Dalgona-kaffe lages også med enkle ingredienser hjemme: Sukker, pulverkaffe, melk og varmt vann – og en håndvisp som verktøy. Du kan lage Dalgona-kaffe som en alternativ til dessert, eller ekstra kos. Men OBS: Dalgona-kaffe er en sukkerbombe og bør nok helst nytes med måte.
Hvordan gjøres det? Du finner oppskrift på den søte og kremete Dalgona-kaffen i en mattrend-artikkel i LA Times, eller se fremgangsmåten steg for steg på YouTube her. Eventuelt kan du titte på denne fremgangsmåten uten kumelk.